Η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι το «λάθος» του ΔΝΤ

Η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι το «λάθος» του ΔΝΤ Facebook Twitter
1

Το «λάθος» του ΔΝΤ, την παραδοχή του από τους επικεφαλής του Ταμείου και τις συνέπειες του στην ελληνική οικονομία, έθεσε σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Γιάννης Στουρνάρας χθες στην Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας μάλιστα και εξηγήσεις.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από το ΔΝΤ να τοποθετηθεί και επίσημα για το θέμα του λάθος στο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, ο οποίος επέτεινε την ύφεση και την κρίση.

Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από την κ. Λαγκάρντ να «ξεφύγει από τις ακαδημαϊκές αναλύσεις» ενώ αναφέρθηκε και στην έκθεση του ανώτατου οικονομολόγου του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ στην οποία παραδέχεται το λάθος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο κ. Σαμαράς θα θέσει «την κατάλληλη στιγμή» το θέμα του λάθους σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ζητώντας την αλλαγή της «συνταγής», παράλληλα με την εφαρμογή στο ακέραιο των υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Την άμεση διόρθωση του λάθους είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο ΚΑΠΗ των Αγ. Αναργύρων ενώ και ο Φώτης Κουβέλης μίλησε με αφορμή την παραδοχή του ΔΝΤ για ευκαιρία αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα ο θεωρούμενος  γκουρού των αγορών Dirk Müller σε διάλεξη του στο Ντίσελντπρφ επιτίθεται στην πολιτική που εφαμόζει το ΔΝΤ στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντάς την «σχιζοφρτενική». « Ενώ τις ΗΠΑ τις κάλεσε να υιοθετήσουν πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας, την Ευρώπη την εξανάγκασε στο σκληρότερο πακέτο όλων των εποχών», λέει μεταξύ άλλων.

Την ίδια ώρα, η Μιράντα Ξαφά, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ και νυν σύμβουλος σε εταιρία επενδύσεων με έδρα τη Γενεύη, σε άρθρο της στην Καθημερινή, ρίχνει την ευθύνη για το «λάθος» στην κυβέρνηση και όχι στο Ταμείο: Γράφει μεταξύ άλλων: «Ποιος όμως ευθύνεται για το μπαράζ νέων φόρων και τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις; Από την αρχή της εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης το ΔΝΤ τονίζει την ανάγκη συρρίκνωσης του κράτους και περιορισμού της φοροδιαφυγής. Γι' αυτό το Μνημόνιο περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο, ενώ το ΔΝΤ έχει στείλει 19 αποστολές τεχνικής βοήθειας για τη φορολογική διοίκηση από τον Μάιο του 2010 έως σήμερα. Για τα απογοητευτικά αποτελέσματα στους δύο αυτούς κρίσιμους τομείς ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση και όχι το ΔΝΤ.»

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Οικονομία / Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις του κοινοτικού γεωργικού τομέα
ΦΩΤ.: EUROKINISSI

σχόλια

1 σχόλια