Επισήμως θα θέσει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας στο Eurogroup τη συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους, με «όπλο» την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την τήρηση των δεσμεύσεων από τη χώρα μας.
Το αίτημα θα είναι να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τους εταίρους, τον Νοέμβριο 2012.
Το όλο ζήτημα έχει, πάντως, δύο σημαντικές παραμέτρους:
Η κυβέρνηση αναμένεται να κινηθεί σε δύο άξονες: Στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων (198,2 δισεκ. ευρώ) στα 50 έτη και στη μετατροπή σε σταθερό, του σημερινού χαμηλού κυμαινόμενου επιτοκίου των διμερών δανείων του πρώτου Μνημονίου από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης.
Πάντως ανάμεσα στους δανειστές υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το ελληνικό χρέους, καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι χωρίς κούρεμα δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει στο Eurogroup το σχέδιο για το νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που φέρει τον τίτλο «Ελλάδα 2021».
Το σχέδιο βασίζεται σε εννέα τομείς αιχμής: τουρισμός, πρωτογενής παραγωγή- μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, έρευνα- τεχνολογία, ενέργεια, διαμετακομιστικό εμπόριο- μεταφορές, βιομηχανία μετάλλων- δομικών υλικών, βιομηχανία φαρμάκων, εμπορεύσιμες υπηρεσίες και ναυτιλία.
σχόλια