Κόκκινα δάνεια: Νέο σύστημα διαμεσολάβησης προωθεί η κυβέρνηση

Κόκκινα δάνεια: Νέο σύστημα διαμεσολάβησης προωθεί η κυβέρνηση Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Νέο σύστημα διαμεσολάβησης και επιδιαιτησίας για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων προωθεί η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο αυτό σύστημα, όταν ένα δάνειο έχει καθυστέρηση άνω των τριών μηνών, η υπόθεση θα εισάγεται σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνεται μια σχεδόν αυτοματοποιημένη πρόταση ρύθμισης του δανείου από την τράπεζα ή την εταιρεία που έχει αποκτήσει το δάνειο.

Εφόσον ο δανειολήπτης δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση ρύθμισης ή δεν έχει τη δυνατότητα να την εξυπηρετήσει, όλα τα περιουσιακά του στοιχεία θα οδηγούνται σε πλειστηριασμό, εκτός και αν πετύχει μια διαφορετική ρύθμιση μέσα από μια διαπραγμάτευση που θα γίνεται υπό την αιγίδα ενός διαμεσολαβητή ή επιδιαιτητή, σε μια τελευταία προσπάθεια να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία, στο πλαίσιο μιας προ-πτωχευτικής διαδικασίας.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει τη διαδικασία διαμεσολάβησης προκειμένου να αμβλύνει τις κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουν η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι η νέα πραγματικότητα θα έχει οδυνηρές κοινωνικές αλλά και οικονομικές συνέπειες, οι οποίες είχαν αποφευχθεί τα χρόνια της κρίσης, με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων να ανακυκλώνεται χωρίς τελικά να επιλύεται.

Η ακριβής μορφή της διαμεσολάβησης από την κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία και πρόκειται να τεθεί υπόψη των δανειστών για έγκριση. Το μέτρο κρίνεται αναγκαίο διότι οι νέες διατάξεις θα είναι αυστηρές και δεν θα αφήνουν περιθώρια αποφυγής των πλειστηριασμών, καθώς ο στόχος είναι να διενεργούνται χωρίς καθυστέρηση, «αμέσως, για να διατηρείται η μέγιστη δυνατή αξία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα που έχει τεθεί υπόψη των δανειστών. 

Σημειώνεται ότι δεν καταργείται μόνο η προστασία για την πρώτη κατοικία, αλλά και νομικές ρυθμίσεις που προέβλεπαν, για παράδειγμα, ότι οι αναδιαρθρώσεις των δανείων θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του δανειολήπτη.


Με το νέο σύστημα, εάν ο δανειολήπτης δεν έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τη ρύθμιση, η οποία είναι αναγκαία για την εξόφληση της οφειλής, όλα τα περιουσιακά του στοιχεία θα οδηγούνται σε πλειστηριασμό. Είναι ενδεικτικό ότι προβληματισμός για την επόμενη μέρα υπάρχει και σε ορισμένα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, τα οποία την περασμένη εβδομάδα διατύπωσαν ανεπισήμως την πρόταση να παραταθεί το καθεστώς κρατικής επιδότησης για τις ρυθμίσεις των δανείων ευάλωτων νοικοκυριών, προκειμένου σε κάποιες περιπτώσεις να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί.

Με την ατομική πτώχευση τα ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα έχουν την παραμικρή προστασία από τους πλειστηριασμούς, αλλά θα είναι επιλέξιμα για προνοιακά στεγαστικά επιδόματα, με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, αφού όμως πρώτα χάσουν το σπίτι τους. Με την ενίσχυση της διαμεσολάβησης δεν συμφωνεί η πλευρά των τραπεζών, καθώς υπάρχει η άποψη ότι η διαδικασία αυτή θα προκαλεί καθυστέρηση, η οποία θα μπλοκάρει το σύστημα των πλειστηριασμών.

Ο στόχος της κυβέρνησης, πάντως, είναι να δίνεται ένα χρονικό διάστημα περίπου τριών μηνών, μέσα στο οποίο ο δανειολήπτης και η τράπεζα θα διαπραγματεύονται μια κοινώς αποδεκτή λύση υπό την αιγίδα ενός διαμεσολαβητή, χωρίς να ξεκινούν οι διαδικασίες πτώχευσης. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαμεσολάβηση, ο δανειολήπτης θα έχει προστασία από νομικές ενέργειες, όπως έκδοση διαταγής πληρωμής, κατάσχεση και πλειστηριασμό.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξετάζονται και άλλες προτάσεις φορέων που προσφέρονται να αναλάβουν εκείνοι τη διαδικασία διαμεσολάβησης, όπως τα Επιμελητήρια, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ακόμη και ο θεσμικός φορέας των πιστοποιημένων διαμεσολαβητών.

Εφόσον, πάντως, η διαδικασία της διαμεσολάβησης δεν αποδίδει, η υπόθεση θα παίρνει τον δρόμο της ατομικής πτώχευσης, η οποία θα οδηγεί σε πλήρη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη, χωρίς καμία προστασία για την πρώτη κατοικία. Οι πλειστηριασμοί θεωρούνται κεντρικό ζήτημα και από τους δανειστές, οι οποίοι έχουν αναδείξει την κατάργηση κάθε προστασίας στην πρώτη κατοικία ως κεντρικό ζήτημα και μάλιστα το συνδέουν με τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των πλεονασμάτων του Προϋπολογισμού που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.

Το νέο πτωχευτικό σύστημα θα αντικαταστήσει όλες τις υφιστάμενες ρυθμίσεις, όπως η προστασία πρώτης κατοικίας με βάση εισοδηματικά και οικονομικά κριτήρια, ο νόμος Κατσέλη και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Όταν ένα δάνειο θα βρίσκεται σε καθυστέρηση, η υπόθεση θα εισάγεται σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα διεκπεραιώνεται ολόκληρη η διαδικασία. Όσο κρατάει η διαδικασία, θα υπάρχει προστασία του δανειολήπτη από νομικές ενέργειες και πλειστηριασμό.


Από τη στιγμή της έναρξης της διαδικασίας θα αίρονται όλα τα απόρρητα του δανειολήπτη και θα συγκεντρώνονται τα στοιχεία για τις οφειλές προς όλους, όπως τράπεζες, Δημόσιο, προμηθευτές, εργαζομένους (εάν ο οφειλέτης είναι επιχείρηση), ακόμα και οφειλές προς ΔΕΚΟ πάνω από ένα ποσό, καθώς και όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία του.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας για τους κόκκινους δανειολήπτες συνεχίζεται και μετά τον ερχόμενο Απρίλιο, οπότε λήγει η ισχύς του νόμου Κατσέλη, αρκεί να ακολουθήσουν τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος 4605/2019 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με το θέμα των κόκκινων δανείων. Παράλληλα, ο κ. Αλεξανδρής ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα ποινικών επιπτώσεων για τους κόκκινους δανειολήπτες.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM