Για έκτακτη σύνοδο πέντε υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας ) με στελέχη του ΔΝΤ και εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο με αντικείμενο την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Το δημοσίευμα αναφέρει: «Κυρίως για την γερμανική, αλλά και για την ολλανδική κυβέρνηση η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι υψίστης πολιτικής σημασίας. Υπενθυμίζουμε ότι η γερμανική βουλή είχε δώσει το περασμένο καλοκαίρι πράσινο φως στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα. Όμως και το Ταμείο έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σε μια προσπάθεια προσέγγισης του ΔΝΤ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υποσχέθηκαν τον περασμένο Μάιο ελαφρύνσεις με τη μορφή μιας καλύτερης διαχείρισης του χρέους. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ωστόσο επιμένει σε μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους, μόνο αν κριθεί απαραίτητο και μετά το τέλος του προγράμματος το 2018».
Ωστόσο χθες, λίγες ώρες αφότου το δημοσίευμα έγινε γνωστό, οι ελληνικές πηγές έσπευσαν να υποβιβάσουν τη σημασία του λέγοντας πως η σύσκεψη της Παρασκευής στο Βερολίνο γίνεται στο πλαίσιο του Washington Group, δεν είναι έκτακτη και σε αυτή θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της ευρωζώνης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος. Άλλωστε, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, είναι γνωστό ότι εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί μια άτυπη ομάδα, το Washington Group, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία), καθώς και οι θεσμοί (Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ).
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή» αναφέρει ωστόσο πως η ειδική αυτή ομάδα, το Washington Group, από το 2011 που έχει δημιουργηθεί έχει ενδεχομένως λάβει μερικές από τις πιο σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά την Ελλάδα και συγκαλείται συνήθως όταν υπάρχει αδιέξοδο και αναφέρει πως από την πλευρά του ΔΝΤ, πρόκειται να συμμετάσχει η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως παρά τη συνάντηση, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν σχεδόν αδύνατον να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, για δύο βασικούς λόγους:
Πρώτον, υπάρχουν εκκρεμότητες σε ανοιχτά και σοβαρά θέματα στα οποία δεν έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με τους θεσμούς, όπως εργασιακά και δημοσιονομικά. Ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι ότι κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε χθες πως σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, διαπιστώνεται τεράστιο χάσμα με το ΔΝΤ και μικρότερες διαφορές με τους εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να διεκδικεί οι συλλογικές διαπραγματεύσεις να αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Στις ομαδικές απολύσεις οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση, με την Αθήνα να υποστηρίζει πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και στο καθεστώς της προέγκρισης. Επίσης, η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στη θέσπιση του δικαιώματος στην ανταπεργία.
Ο δεύτερος λόγος είναι η απόστασης που χωρίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από το ΔΝΤ, και αυτό ίσως να είναι και η βασική αιτία για τη συνάντηση της Παρασκευής. Συγκεκριμένα, το βασικό κώλυμα βρίσκεται στο ότι το ΔΝΤ επιμένει πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2019 και για το μεσοπρόθεσμο διάστημα (τα επόμενα 5-10 χρόνια), όπως έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Ο στόχος, λέει το Ταμείο, μεταξύ άλλων επιχειρημάτων, δεν είναι ρεαλιστικός, κυρίως λόγω των δημογραφικών εξελίξεων στην Ελλάδα, και υποστηρίζει πως θα πρέπει να μειωθεί αισθητά, στο 1,5%, κάτι που αρνούνται οι Ευρωπαίοι. Ετσι το Ταμείο για να συμμετάσχει, ζητεί νέα μέτρα.
Με πληροφορίες από Deutsce Welle/ Καθημερινή
σχόλια