ΟΟΣΑ: Διπλάσιες δαπάνες το 2015 στις χώρες για την υποδοχή προσφύγων- Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση

ΟΟΣΑ: Διπλάσιες δαπάνες το 2015 στις χώρες για την υποδοχή προσφύγων- Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση Facebook Twitter
0

Οι δαπάνες για την υποδοχή προσφύγων διπλασιάστηκαν στις βιομηχανικές χώρες το 2015, από τα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια στα 12 μέσα σε έναν χρόνο, δίχως αυτό να οδηγήσει στην καταστρατήγηση άλλων προγραμμάτων αναπτυξιακής βοήθειας, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο ΟΟΣΑ.


Το 2015, οι δαπάνες που κατανεμήθηκαν σε όλες τις μορφές αναπτυξιακής βοήθειας αυξήθηκαν κατά 6,9% και έφθασαν συνολικά τα 131,6 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε ανακοίνωσή του.
Αυτή η αύξηση εξηγείται κυρίως λόγω των υψηλότερων προϋπολογισμών για την υποδοχή προσφύγων. Περίπου 1,5 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο καταγράφηκαν το 2015 στις 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, από τους οποίους το 1 εκατομμύριο στην Ευρώπη, υπενθυμίζει ο Οργανισμός.


Χωρίς να υπολογίζεται η βοήθεια που χορηγήθηκε στους πρόσφυγες, η συνολική αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας ήταν 1,7%. Οφείλεται στην αύξηση της βοήθειας που χορηγήθηκε σε διμερές επίπεδο στις φτωχότερες χώρες (+4%, στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια) έπειτα από πολλά χρόνια μείωσής της.


«Οι χώρες χρειάστηκαν να βρουν μεγάλα ποσά για να καλύψουν τα κόστη μιας ιστορικής κρίσης προσφύγων στην Ευρώπη και η πλειονότητα από αυτές, μέχρι τώρα, απέφυγαν να ανακατευθύνουν χρήματα που είχαν αρχικά κατανείμει σε προγράμματα ανάπτυξης. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν», σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού.


Η δημόσια αναπτυξιακή βοήθεια αυξήθηκε περισσότερο στην Ελλάδα (38,7%), στη Γερμανία (27,9%), στην Αυστρία (15,4%) και στη Σουηδία (36,8%), κράτη που είναι ανάμεσα σε εκείνα που αφορά περισσότερο η μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών, επισήμανε ο ΟΟΣΑ.



Οι πιο γενναιόδωροι δωρητές αναπτυξιακής βοήθειας ήταν οι ΗΠΑ (-7%), η Βρετανία (+3,2%), η Γερμανία, η Ιαπωνία (+12,4%) και η Γαλλία. Η βοήθεια που διέθεσε η Γαλλία αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση, έπειτα από τέσσερα χρόνια συναπτών μειώσεων παρά τα ότι η Γαλλία δεν διέθεσε παρά το 0,37% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματός της για αναπτυξιακή βοήθεια, έναντι ενός 0,5% το 2010.


Αυτό το 0,37% δεν αποτελεί παρά «περίπου το μισό του στόχου του 0,7%» που έχει τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το παράρτημα της ΜΚΟ Oxfam στη Γαλλία. Η οργάνωση σημείωσε πως «άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιμέτωπες με τις ίδιες οικονομικές και δημοσιονομικές δυσκολίες, έκαναν μολαταύτα την επιλογή να χορηγήσουν πιο φιλόδοξη δημόσια αναπτυξιακή βοήθεια». Η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Βρετανία και η Σουηδία ξεπέρασαν τον στόχο που έχει ορίσει ο ΟΗΕ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Οικονομία / Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Θέσπιση ειδικού καθεστώτος ρυθμίσεων των συσσωρευμένων οφειλών που έχουν συγκεντρωθεί από τις αναστολές σε 72 άτοκες δόσεις με την εκκίνηση πληρωμής πρώτης δόσης τον Ιούνιο του 2025
LIFO NEWSROOM
Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM