Η επένδυση στην Ελλάδα δεν είναι πια ρίσκο, είναι ευκαιρία, δήλωσε ο πρώην επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.
Ο Γάλλος, που διετέλεσε επίτροπος Οικονομικών την περίοδο 2015-2019, επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα την Ελλάδα με τη νέα ιδιότητά του, εκείνη του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου της χώρας του. «Είναι αλήθεια ότι έχω δουλέψει σκληρά για να βοηθήσω την Ελλάδα να βγει από τις δυσκολίες της», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη στο ΑΠΕ και συμπλήρωσε πως είναι υπερήφανος «που βλέπω ότι δεν ήταν κάτι μάταιο».
«Η Ελλάδα και οι πολίτες της πέρασαν δύσκολες στιγμές για να ανακάμψουν. Επιστρέφοντας λίγα χρόνια μετά, βλέπω ότι η τάση πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση τώρα με τους περισσότερους βασικούς δείκτες να βρίσκονται στην "πράσινη" ζώνη και θα πρέπει να επιτρέψουν την ενίσχυση της ανάπτυξης, την εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών και την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα να συνεχιστεί. Η πρόκληση παραμένει να ξεπεραστούν τα επακόλουθα της κρίσης και να μοιραστούν τα οφέλη της ανάκαμψης», συμπλήρωσε.
Πιερ Μοσκοβισί: Μείζον θέμα η εξέλιξη της αγοραστικής δύναμης και ο πληθωρισμός
Ερωτηθείς για τους κινδύνους, σημείωσε πως για την Ελλάδα και τους στενότερους φίλους της, ανάμεσά τους η Γαλλία, «η εξέλιξη της Τουρκίας είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία».
Σημείωσε πως το 1999, είδε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ως εγγύηση προσκόλλησης σε κοινές αξίες, καθώς και υποστήριξης για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. «Μέσα σε 20 χρόνια, η κατάσταση άλλαξε και σημειώθηκε επιδείνωση όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, την ελευθερία της έκφρασης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία. Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι αναστρέψιμο», επεσήμανε.
Για τα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας, εξέφρασε την πεποίθηση πως η εξέλιξη της αγοραστικής δύναμης και ο πληθωρισμός είναι ένα μείζον θέμα. «Για να αντιμετωπιστεί αυτό, είναι απαραίτητη μία πολιτική αναδιανομής και σημαντικών δημόσιων επενδύσεων με ισχυρή έμφαση στις δημόσιες υπηρεσίες», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το θα καλούσε επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα απάντησε ότι η χώρα μας πρέπει να επενδύσει ευρέως στην οικολογική της μετάβαση, την ψηφιοποίηση και τις υποδομές. «Γαλλικές εταιρείες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν σίγουρα πολλές εμπειρίες να επιδείξουν σε τέτοιους τομείς», σημείωσε.
«Πάντα θεωρούσα την Ελλάδα ως χώρα ευκαιριών και ενθαρρύνω τις γαλλικές εταιρείες να τις εκμεταλλευτούν. Έχουν ήδη μια καλή θέση, αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερα. Η επένδυση στην Ελλάδα δεν είναι πια ρίσκο, είναι ευκαιρία», συμπλήρωσε.