Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2023, όπου υπολογίζεται αύξηση 2,3 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ψηφίστηκε κα ο απολογισμός δαπανών της Βουλής για το 2021.
«Ο προϋπολογισμός του 2023 έχει αύξηση 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία συνδέεται με το κόστος της ενέργειας, με τον εξοπλισμό της νέας Βουλής η οποία θα προκύψει με τις εθνικές εκλογές, με τον πληθωρισμό που έχει επίπτωση και σε λειτουργικά έξοδα και σε αγορά αγαθών. Επίσης η αύξηση συνδέεται», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.
«Η Βουλή παραμένει ωστόσο Σώμα τής κρατικής μηχανής, αυτόνομο συνταγματικά, το οποίο σέβεται το δημόσιο χρήμα και που κατάφερε τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης να λειτουργήσει ομαλά και χωρίς προσκόμματα, παρά το ότι φύγαμε από προϋπολογισμούς 220 και 219 εκατομμυρίων ευρώ και είμεθα σήμερα, σε προϋπολογισμούς 148 ή 149 εκατομμυρίων ευρώ.
»Συμπιέσαμε, δηλαδή, το κόστος λειτουργίας, όπως συμπιέστηκε όλο το Δημόσιο, όπως συμπιέστηκε ο ελληνικός λαός, χωρίς αυτό να υπονομεύσει τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα αυτού του πολύπλοκου και πολυσήμαντου μηχανισμού», είπε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής σημειώνοντας πως οι δαπάνες της Βουλής απεικονίζονται «μέχρι τελευταίας λογιστικής ρανίδος».
Οι δαπάνες της Βουλής για το 2023
Οι δαπάνες της Βουλής για το 2023 προϋπολογίζονται στα 148,9 εκατομμύρια ευρώ και, μεταξύ άλλων, αφορούν:
- παροχές στους εργαζόμενους (μισθοί- εισφορές) που θα ανέλθουν σε 112,5 εκατομμύρια ευρώ
- κοινωνικές παροχές δηλαδή, υιοθεσίες παιδιών πεσόντων στρατιωτικών και στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας. Κάθε χρόνο η Βουλή δαπανά 700.000 με 800.000 ευρώ, για τις παροχές προς τις οικογένειες πεσόντων εν υπηρεσία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
- συνδρομές σε διεθνείς οργανισμούς που μετέχει το Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της άσκησης κοινοβουλευτικής διπλωματίας, που είναι περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ
- αγορές αγαθών και υπηρεσιών για τις οποίες προβλέπεται δαπάνη 27 εκατομμυρίων
- τόκοι από δικαστικές αποφάσεις ύψους 55.000 ευρώ
- αποθεματικό ύψους 100.000 ευρώ
- πάγια περιουσιακά στοιχεία
- αγορές έργων τέχνης για τον εμπλουτισμό της συλλογής της Βουλής ή τον επαναπατρισμό σημαντικών έργων τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών, από το εξωτερικό.
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι το Ίδρυμα της Βουλής, για τον προϋπολογισμό του 2023, θα αξιοποιήσει το αποθεματικό του και δεν θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί. Το αποθεματικό αυτό του Ιδρύματος της Βουλής προέρχεται από τη χρηματοδότηση που είχε λάβει ενόψει της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η χρηματοδότηση εκείνη δεν δαπανήθηκε στο σύνολο της, λόγω πανδημίας, ενώ το βάρος της υλοποίησης δράσεων το ανέλαβε η Βουλή κατά κύριο λόγο.
Με πληροφορίες του ΑΠΕ