Σε ποιο μέρος στον κόσμο θα μπορούσες να αγοράσεις τα πιο φθηνά Adidas ή το iPhone 6; Πού θα μπορούσες να ξοδέψεις τα λιγότερα για μια απόδραση του Σαββατοκύριακο ή το πιο φθηνό κούρεμα; Η ετήσια έρευνα της Deutsche Bank, παρόμοια με το περιεχόμενο του Big Mac του Economist, συγκρίνει τιμές από διάφορες χώρες στον κόσμο και σημειώνει την εμπορική δύναμη τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα ψώνια σε Ευρώπη και Ιαπωνία έγιναν αρκετά πιο φθηνά τον τελευταίο χρόνο ενώ η Ινδία εξακολουθεί να είναι η πιο φθηνή κυρίαρχη οικονομία στον κόσμο.
Η Αυστραλία είναι η πιο ακριβή χώρα στον κόσμο ενώ οι ΗΠΑ ανήκουν στην φθηνή ανερχόμενη κατηγορία χωρών. Βέβαια το κενό μεταξύ τους έχει αρχίσει και μειώνεται, σύμφωνα με την έρευνα Mapping Prices, η οποία συγκρίνει το κόστος διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών όπως για παράδειγμα, το iPhone 6, ένα ζευγάρι Levi's, ταξιμετρικά κόστη, δίδακτρα ακόμη και ασφάλειες υγείας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας της Deutsche Bank δείχνουν πως παρά την ισχύ του δολαρίου, οι ΗΠΑ παραμένουν το πιο φθηνό μέρος για να αγοράσει κανείς ένα iPhone 6 ($650, £440), το οποίο κοστίζει τουλάχιστον τα διπλά στην Βραζιλία ($1.254). Στις ΗΠΑ, επίσης, μπορείς να αγοράσεις φθηνά και ένα παντελόνι Levi's 501 ($54 στη Νέα Υόρκη) όπως ακριβώς και στην Ινδία ($34 στο Mουμπάι) και στον Καναδά ($42.70 στο Τορόντο). Στη Σιγκαπούρη κοστίζει $103,30, ενώ στο Χογκ Κονγκ και στην Κίνα κοστίζει τουλάχιστον διπλά από ότι στην Αμερική.
Παρόλα αυτά, ένα ζευγάρι Adidas Super Star 2 το βρίσκεις πιο φθηνά στην Βραζιλία με μόλις για $49,50, στην Ιαπωνία για $62.50, στην Nότια Αφρική κοστίζει $68.90 και στο Μεξικό $72,10. Η Γερμανία, παρά το γεγονός ότι είναι και η κατασκευάστρια χώρα των Adidas διαθέτει την πιο ακριβή αγορά για αυτά, όπως ακριβώς και η Γαλλία ($130).
Σε ό,τι αφορά το ανδρικό κούρεμα, το πιο φθηνό θα το βρείτε στο Νέο Δελχί με μόλις $2,40 και στο Μουμπάι με $3,70. Η Ελβετία ανήκει στο άλλο άκρο καθώς στη Ζυρίχη η επίσκεψη για να κόψετε τα μαλλιά σας, κοστίζει $49,80.
Η Σιγκαπούρη παραμένει το πιο ακριβό μέρος για να αγοράσει κανείς αυτοκίνητο, αν λάβουμε υπόψιν ότι ένα Volkswagen Golf αγγίζει τα $112,818. Συγκριτικά με τα $11,345 στο Μουμπάι και τα $14,092 που κοστίζει στη Μόσχα. Το πιο φθηνό εισιτήριο για μια ταινία στο σινεμά εντοπίζεται στο Μουμπάι ($3,80), το Δελχί ($4,50), και την Κουάλα Λουμπούρ ($4).Η Ζυρίχη για ακόμη μια φορά ξεφεύγει από τα όρια, με το εισιτήριο εκεί να φθάνει τα $19,70.
Η έρευνα, παράλληλα, φανερώνει πως η καλύτερη χώρα για κάνει κανείς MBA είναι η Γερμανία, αφού τα δίδακτρα εκεί ανέρχονται στο 1/3 από ότι στα πανεπιστήμια της Αμερικής ενώ οι μισθοί που προσφέρονται στους απόφοιτους φθάνουν το 80-85% των επιπέδων των ΗΠΑ.
Για μια οικονομική απόδραση για ένα διήμερο, καμιά χώρα δε συναγωνίζεται το Μουμπάι ($507,70) και το Δελχί ($546,80), παρότι το Τόκιο ($750,50), η Οττάβα ($759) και το Τορόντο ($755,20) είναι αρκετά δημοφιλείς ως προορισμοί. Το Σίδνεϋ ($2,164), το Παρίσι ($1,530) και το Λονδίνο ($1,748) παραμένουν προορισμοί για τους πιο τολμηρούς εξαιτίας των υψηλών τιμών στα ξενοδοχεία.
Τα πιο οικονομικά μέρη για να βγείτε ραντεβού είναι οι πόλεις της Ινδίας και συγκεκριμένα το Μουμπάι ($24,70), ενώ ακολουθεί η πόλη του Μεξικού ($35) και το Ρίο Ντε Τζανέιρο ($48,50). Παρά την μικρή αυτοδυναμία του γιέν, το Τόκιο παραμένει το πιο ακριβό μέρος για να βγείτε ραντεβού ($103,50). Το ίδιο ισχύει και για το Ουέλινγκτον ($99,60) και το Σαν Φρανσίσκο ($104,60). Βέβαια, οι ερευνητές της Deutsche Bank, ως ραντεβού περιλαμβάνουν ταξί, μπέργκερς από τα McDonald's, ένα αναψυκτικό, δύο εισιτήρια για σινεμά και μερικές μπύρες.
Όπως ακριβώς και η έρευνα του Economist, έτσι και η έρευνα της Deutsche Bank στηρίζεται στη θεωρία της ισότητας της αγοραστικής δύναμης ώστε σε μακροπρόθεσμο επίπεδο το καλάθι με βασικά και συγκεκριμένα αγαθά να κοστίζει περίπου το ίδιο παντού.
Η τράπεζα αναφέρει πως το κλειδί για αυτή την έρευνα είναι να παρουσιαστεί πώς οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών επηρεάζουν τις τιμές στις χώρες.
Όταν η τράπεζα ξεκίνησε την έρευνα πριν από 4 χρόνια, η Βραζιλία ήταν η πιο ακριβή αγορά στον κόσμο, ακόμη και από τις ΗΠΑ σε πολλές κατηγορίες. Από τότε, ωστόσο, μέχρι σήμερα λόγω της σύγχρονης υποτίμησής της, οι τιμές πολλών προϊόντων έχουν ισοσταθμιστεί με εκείνες άλλων χωρών.
Η έρευνα της Deutsche Bank περιλαμβάνει και το κόστος συνδρομής στο περιοδικό Εconomist.
Το Βig Mac του Economist ταξινομεί τις χώρες ανάλογα με το πόσο κοστίζει το ίδιο το περιοδικό (σύμφωνα με την ισοτιμία του δολαρίου των ΗΠΑ). Αυτό ξεκίνησε το 1986 ως ένας τρόπος να αποδειχθεί εάν οι συναλλαγές βαδίζουν στα σωστά επίπεδα. Το τελευταίο index, αναφερόταν στην Ουκρανία όπου κάποιος θα έβρισκε την καλύτερη ισοτιμία για το δολάριο, ενώ αντίθετα η Ελβετία ανήκε στις πιο ακριβές χώρες.
σχόλια