Επικαλούμενη πληροφορίες από διαπραγματευτικούς κύκλους η εφημερίδα κάνει λόγο για «δραματική στροφή» στο ελληνικό ζήτημα και υποστηρίζει ότι οι εταίροι, σε μία «τελευταία προσφορά», θα προτείνουν παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 και μάλιστα με χρηματοδοτική ανάσα για την Ελλάδα, δηλαδή με κονδύλι περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αρχικά είχε προϋπολογιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Με αυτά τα χρήματα πρόκειται να πληρωθούν οι υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ στους επόμενους μήνες. Σε αντάλλαγμα, ωστόσο, η Ελλάδα θα κληθεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που είχαν προταθεί στην περίφημη «συνάντηση των πέντε» πριν από δύο εβδομάδες στην καγκελαρία του Βερολίνου, εκτιμά η Zeit.
Σύμφωνα πάντα με αυτές τις πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε αυτή τη νέα παράταση του προγράμματος, καθώς θεωρεί ότι δεν ισχύουν πλέον οι σχετικές προϋποθέσεις. Αν πράγματι αποχωρήσει, αυτό θα προκαλούσε σκεπτικισμό στο Βερολίνο. Αναμένεται ωστόσο να συνεχιστούν οι συνομιλίες με όλους για να συμφωνηθεί από το 2016 ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα με την Zeit να κάνει λόγο για «μικρό έως μέσο διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων ευρώ». Και εδώ, σημειώνεται, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει μόνο εφόσον οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε ένα ακόμη «κούρεμα χρέους» για την Ελλάδα, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν θεωρείται εύκολο.
Mετά τη σημερινή άκαρπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι συγκαλεί έκτακτη σύνοδο κορυφής για τη Δευτέρα το βράδυ. «Είναι ώρα να μιλήσουμε για την κατάσταση στην Ελλάδα στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο» ανέφερε. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την Αθήνα να υποβάλει «συγκεκριμένες και αξιόπιστες» προτάσεις, ενώ ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γιερούν Νταίσελμπλουμ δήλωσε ότι «η μπάλα βρίσκεται σαφώς στο ελληνικό γήπεδο».
Μετά τη σύνοδο του Λουξεμβούργου ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Άλεξ Στουμπ δήλωσε ότι «υπάρχουν δύο επιλογές: η πρώτη επιλογή είναι η παράταση του ισχύοντος προγράμματος υπό προϋποθέσεις, η δεύτερη επιλογή είναι η αδυναμία πληρωμής». Αλλά και στη δεύτερη περίπτωση, η κατάσταση θα παρέμενε «υπό έλεγχο», ανέφερε ο Αλεξάντερ Στουμπ, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν πιστεύει στη «θεωρία του ντόμινο» για την ευρωζώνη. Η κατάσταση στην Ελλάδα αναμένεται να απασχολήσει και τους υπουργούς Οικονομικών από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ κατά την προγραμματισμένη συνάντησή τους την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο.
Mε στοιχεία της Deutche Welle
σχόλια