Το σχέδιο Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα που παραλίγο να εφαρμοστεί

Το σχέδιο Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα που παραλίγο να εφαρμοστεί Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
0

Το σχέδιο που ετοίμαζε ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης το 2015, για την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος, αποκάλυψε ο τότε στενός συνεργάτης του Γκλεν Κιμ, μιλώντας την περασμένη Δευτέρα σε ημερίδα της ιταλικής Βουλής, που διοργάνωνε το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, σύμφωνα με το σχέδιο η κυβέρνηση θα ξεκινούσε την εφαρμογή από τους δημόσιους υπαλλήλους, εκδίδοντας κουπόνια για το 10% του μισθού τους, τα οποία θα χρησίμευαν μόνο για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, στο πρότυπο των κουπονιών σίτισης. Αν πετύχαινε, το σύστημα θα επεκτεινόταν για πληρωμές και σε άλλους τομείς.

  

Ο Γκλεν Κιμ, ο οποίος παραμένει ένας από τους βασικούς συμβούλους του νυν υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «αν υπήρχε περισσότερος χρόνος, θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί» το σχέδιο του «δημοσιονομικού νομίσματος», όπως το ονομάζει.

Πληρώνοντας την εφορία οι δημόσιοι υπάλληλοι με αυτό το 10%, τα έσοδα θα αυξάνονταν τη στιγμή που τα κρατικά ταμεία είχαν αδειάσει. Για να υπάρχει κίνητρο για τη χρήση των κουπονιών, ο Κιμ αναφέρει πως αν δεν χρησιμοποιούνταν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους, θα επανεκδίδονταν σε χαμηλότερη αξία για το επόμενο φορολογικό έτος. Αυτό το πρόγραμμα θα το ονόμαζαν «πιλοτικό και όχι μόνιμο», λέει ο Κιμ, θεωρώντας ότι αυτό θα τους έδινε τη δυνατότητα να το αποσύρουν αν δεν λειτουργούσε.

Αν και το παράλληλο νόμισμα δεν αποτελεί καινούρια πληροφορία, όπως επισημαίνει η Καθημερινή, αυτό που γίνεται γνωστό για πρώτη φορά είναι ότι το σχέδιο παραλίγο να εφαρμοστεί, οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία του, αλλά και το γεγονός ότι είχε συζητηθεί και με εκπροσώπους του τραπεζικού κλάδου.

Η ομάδα του Γκλεν Κιμ έπρεπε να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα για το αν μπορούσε να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σχέδιο, αλλά και τη μορφή που θα έπαιρνε αυτό το παράλληλο νόμισμα.

«Σκεφτήκαμε ότι αυτό το "δημοσιονομικό νόμισμα" έπρεπε να μοιάζει, να μυρίζει και να έχει την ίδια υφή με το ευρώ, χωρίς να είναι», αναφέρει και το περιγράφει σαν «κουπόνι σίτισης», το οποίο συχνά δίνεται ως μέρος προσφορών των εφημερίδων και με το οποίο μπορεί κανείς να προμηθευτεί τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ με έκπτωση. Οπότε, θα είχε μορφή κουπονιού, αλλά θα χρησιμοποιούνταν μόνο για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, ενώ στο πίσω μέρος θα αναγραφόταν η αντιπροσωπευτική του αξία, η διάρκεια ισχύος του, αλλά και για ποιον σκοπό δημιουργήθηκε.

«Όποια μορφή και να αποκτούσε, τελικά, θα έπρεπε να περάσει το τεστ του οκτάχρονου», αναφέρει, εξηγώντας πως ένας οκτάχρονος θα έπρεπε να ήταν σε θέση να καταλάβει μέσα σε δύο προτάσεις τη χρήση ενός τέτοιου συστήματος. «Ο οκτάχρονος ήταν ο γιος μου», σημειώνει ο Κιμ, που είπε στον μπαμπά του «πως έπρεπε να μοιάζει και να μυρίζει σαν χρήματα».

Ένα άλλο ζήτημα ήταν κατά πόσο η δημιουργία του νομίσματος ήταν νομικά εφικτή με βάση το νομικό πλαίσιο του 1927 που απαγορεύει στο κράτος να εκδίδει χρήματα για την αποπληρωμή οφειλών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρόβλημα ξεπεράστηκε από την ομάδα του Κιμ που αποφάσισε πως το ειδικό αυτό νόμισμα θα ήταν για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Πηγή: Καθημερινή

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Target τερματίζει τις πρωτοβουλίες συμπερίληψης, ακολουθώντας το δόγμα Τραμπ 

Διεθνή / Η Target τερματίζει τις πρωτοβουλίες συμπερίληψης, ακολουθώντας το δόγμα Τραμπ 

Ο γίγαντας της λιανικής στις ΗΠΑ που θεωρούνταν πως υποστηρίζει τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας, ακολουθεί τις επιταγές Τραμπ για τις πολιτικές DEI και τα προγράμματα διαφορετικότητας
LIFO NEWSROOM