Για καταστροφική πράξη με πολυεπίπεδες επιπτώσεις όχι μόνο για το νησί της Ρόδου, αλλά, γενικότερα, για ολόκληρη την χώρα, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, μετά την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να χαρακτηρίσει ως αρχαιολογική ζώνη έκταση 10.000 στρεμμάτων στο Γκολφ Αφάντου. Η απόφαση αυτή ακυρώνει τη διαδικασία αξιοποίησης της περιοχής με την επένδυση 300 εκ. ευρώ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Πράξη δημοσιεύτηκε στο φύλλο 70 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 21 Απριλίου και φέρει την υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού κου Αριστείδη Μπαλτά.
Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Χατζημάρκος είπε: «Το νησί της Ρόδου περιμένει επί δεκαετίες την αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου, που τόσο έχει ανάγκη. Μια επένδυση που πέρασε δια πυρός και σιδήρου, τινάζεται στον αέρα, λίγο πριν μπει στην φάση της υλοποίησης. Πρόκειται για μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη. Προκαλεί σοκ η επιπολαιότητα με την οποία ελήφθη, χωρίς εκείνοι που την έλαβαν να αντιλαμβάνονται το κακό που κάνουν στη Ρόδο αλλά και στην Ελλάδα συνολικά. Η ελληνική πολιτεία με αποφάσεις όπως αυτή, στέλνει διεθνώς το καθόλα αρνητικό μήνυμα της έλλειψης σοβαρότητας που αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας και της γελοιοποίησης, ενώ παράλληλα συμβάλει στην εμπέδωση ενός εχθρικού επενδυτικού περιβάλλοντος και δείχνει τον δρόμο της φυγής σε κάθε πιθανό επενδυτή, σε μια που η χώρα έχει ανάγκη τις επενδύσεις για να βγει από το τέλμα».
«Αν η απόφαση αυτή, που καμία λογική δεν την υπαγορεύει, παρά μόνο η ανοησία και η επικίνδυνη ιδεοληψία ανθρώπων που αρνούνται πεισματικά να δουν την πραγματικότητα, δεν ανακληθεί άμεσα, θα έχει εγκληματικές επιπτώσεις για το νησί της Ρόδου και για την αναπτυξιακή προοπτική του, την ώρα μάλιστα που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε ότι: «ενώ η χώρα κρέμεται στην άβυσσο από μια κλωστή, κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση, προσκολλημένοι στο παρελθόν, χωρίς καμία συναίσθηση της πραγματικότητας, προτιμούν να επιδίδονται σε ληστρικές φορολογικές επιδρομές, να εξαντλούν την ελληνική κοινωνία με συνεχή μέτρα λιτότητας και να προτάσσουν παρωχημένες και ξεπερασμένες από την ίδια τη ζωή αντιλήψεις, αντί να δουν σοβαρά και με την υπευθυνότητα που απαιτούν οι περιστάσεις τις επενδύσεις, ως την μόνη διέξοδο από την κρίση».
«Το νησί γίνεται και πάλι στόχος, δέχεται ένα ακόμη πλήγμα στα τόσα που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια. Αποφάσεις έωλες, αστήρικτες και καταστροφικές για την κοινωνία, την οικονομία και την ανάπτυξη, όπως αυτή για το Γκολφ Αφάντου, έφεραν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, να έχουν χάσει το μεγαλύτερο ποσοστό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ από όλες τις Περιφέρειες της Ευρώπης. Δυστυχώς συνεχίζουν ακάθεκτοι και με μανία καταστροφική. Και σε αυτήν την πρόκληση που δέχεται ο τόπος, θα κάνουμε για μια ακόμη φορά το χρέος μας, υπερασπιζόμενοι το μέλλον και την προοπτική του», τόνισε επίσης ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Χατζημάρκος απέστειλε και σχετική επιστολή προς την κυβέρνηση, απευθυνόμενος στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, στους Υπουργούς Επικρατείας κκ Νίκο Παππά και Αλέκο Φλαμπουράρη, στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη και στην Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά.
"Εγώ θέλησα να επενδύσω στον τόπο μου, τα μαζεύω και φεύγω", δηλώνει ο ομογενής επιχειρηματίας
Ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας για την αξιοποίηση του Γκολφ είναι ο κ. Μερκούριος Αγγελιάδης, ομογενής από τις ΗΠΑ, ο οποίος δηλώνει στην ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας ότι " αν αλλάξουν οι αρχικοί όροι του συμβολαίου ττα μαζεύω και φεύγω", ακυρώνοντας έτσι μια επένδυση 300-400 εκ. ευρώ.
Ο κ. Αγγελιάδης μιλώντας στον «Ε.Κ.», είπε πως «αυτοί έχουν προβλήματα, από ό,τι μαθαίνω, στο ίδιο τους το κόμμα… Εγώ ξέρω πως όταν δεν με συμφέρει δεν αγοράζω. Σε μία τέτοια περίπτωση παίρνω την εγγυητική επιστολή πίσω και τα εκατομμύρια εξόδων που έχω κάνει τα διεκδικώ από το ευρωπαϊκά δικαστήρια. Για το θέμα που προέκυψε με έχουν καλέσει ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος και άλλοι… να μιλήσω. Φεύγω για Αγιον Ορος και επιστρέφω για Πάσχα στη Ρόδο. Αλλά τους είπα ότι ‘εγώ δεν είμαι Λάτσης, ούτε αεροδρόμια έχω. Είμαι ένας απλός μετανάστης που ήρθα να επενδύσω στον τόπο μου’. Δεν είμαι βλάκας όμως. Οταν θα πάρουν ένα κομμάτι για αρχαιολογικό, άλλο για κάτι άλλο, τι θα μείνει; Θέλω να βοηθήσω τον τόπο μου και να δώσω δουλειές, αλλά όχι σε βάρος μου… Οπότε με αναγκάζουν να τους πω ‘πάρτε το και φτιάχτε το εσείς, δεν το θέλω’. Αν τελικά αυτή είναι η εξέλιξη, ποιος Ελληνοαμερικανός θα έρθει να επενδύσει;».
Ο ομογενής επιχειρηματίας πρόσθεσε μάλιστα ότι «ο χώρος που κηρύχθηκε αρχαιολογικός βρίσκεται μεταξύ εμού και του ακινήτου του κ. Νικολαϊδη (που έχει την TUI στην Ελλάδα). Μου ‘παν να πάμε να μιλήσουμε στον Υπουργό και τους απάντησα ‘δεν πάω πουθενά’. Ηρθα με τα λεπτά μου να επενδύσω και δεν θα παρακαλάω; Θέλω το αρχικό συμβόλαιο. Αν το αλλάξουν δεν το παίρνω… Είναι απλό. Θα χαθεί μία επένδυση 400 εκατ. ευρώ… Είμαι 74 χρόνων δεν θα περιμένω για πολύ ακόμη».
H εφημερίδα Ροδιακή γράφει υπό τον τίτλο "ΟΙ ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΧΑΔΑ ΑΦΑΝΤΟΥ"
Το θέμα της έγκρισης του ΕΣΧΑΔΑ Αφάντου, προϋπόθεση για την έγκριση συνολικά του διαγωνισμού από το Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι για γέλια και για κλάματα.
Το ΕΣΧΑΔΑ καλύπτει έκταση 1.615 στρεμμάτων και έχει χωριστεί σε δύο τμήματα, το «Βόρειο Αφάντου ή γκολφ Αφάντου», έκτασης 1.359 στρεμμάτων, και το «Νότιο Αφάντου», έκτασης 255,7 στρεμμάτων. Το πρώτο παραχωρήθηκε στην M.A. Angeliades Inc. έναντι 26,9 εκατ. ευρώ και το δεύτερο στην Aegean ΑΡΑΙΓ -1,64% Sun Investments έναντι 15,2 εκατ. ευρώ.
Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, χωρίς να υπογραφούν οι δύο συμβάσεις με τους επενδυτές, καθώς διαπιστώθηκε πως υπήρχε πρόβλημα με το πρώτο ΕΣΧΑΔΑ, με αποτέλεσμα να απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Το σχέδιο ήταν τόσο πρόχειρο, που στην απόφαση 26/2015 του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ αναφέρεται πως βρέθηκαν 31,6 στρέμματα παραλίας που παρουσιάζονταν με διαφορετικό χαρακτήρα!
Μετά την απόρριψη του πρώτου ΕΣΧΑΔΑ απαιτήθηκαν δύο χρόνια μέχρι να ετοιμαστεί το νέο, που θα καλύπτει τις απαιτήσεις του ΣτΕ.
Στην πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης, που είναι υπεύθυνο για την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, πριν υποβληθεί προς έλεγχο στο ΣτΕ, προέκυψε, όπως έγραψε η «δημοκρατική», πρόβλημα με έκταση 200 στρεμμάτων στο Ερημόκαστρο.
Βόρεια της έκτασης που εκποιήθηκε συγκεκριμένα υπάρχει αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 1604/Β/16-8-1999) και ζώνες αρχαιολογικής προστασίας (ΦΕΚ 1399/Β/17-11-2000) του αρχαιολογικού χώρου στον λόφο του Ερημοκάστρου, όπου βρίσκεται οχυρωμένη Ακρόπολη ελληνιστικών χρόνων, αρχαίες εργαστηριακές εγκαταστάσεις, αρχαίο νεκροταφείο, ενώ στα πρανή του βραχώδους λόφου έχουν βρεθεί απολιθώματα οστών νάνων ελεφάντων.
Ο επενδυτής ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να οικοδομήσει στην συγκεκριμένη περιοχή και δέχτηκε να εξαιρεθεί από την εκποίηση.
Ενώ το συγκεκριμένο πρόβλημα διευθετήθηκε στην πορεία ανέκυψε άλλο με έκταση 10 στρεμμάτων περίπου στον ποταμό Πελεμόνι, κοντά στο εστιατόριο Αβάντης, που έχει χαρακτηριστεί υδροβιότοπος. Ο επενδυτής επεσήμανε ότι έχει απολέσει τον χαρακτήρα αυτό και ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Φέρεται να υπαναχώρησε και στο θέμα αυτό.
Κι ενώ προκαλούντο συνεχή προσκόμματα στη διαδικασία, την 10 Μαρτίου 2016 εκδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού απόφαση σύμφωνα με την οποία ο αρχαιολογικός χώρος Ερημοκάστρου αναοριοθετείται, στην πραγματικότητα επεκτείνεται.
Με την απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αρίθμ. 70 τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών Θεμάτων την 21η Απριλίου 2016, την ίδια μέρα δηλαδή που συνεδρίαζε το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης εκδόθηκε απόφαση, που χαρακτηρίζει την περιοχή που προαναφέραμε αρχαιολογικό χώρο, από το Λαδικό έως τον ποταμό Λουτάνη.
Μάλιστα η Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε προαναγγέλλει τη διενέργεια νεώτερων ανασκαφικών ερευνών, νότια του λόφου του Ερημοκάστρου Καλυθιών:
«Η αναοριοθέτηση πραγματοποιείται για λόγους προστασίας του συνόλου των αρχαιοτήτων, που έχουν αποκαλυφθεί στα νότια του λόφου του Ερημοκάστρου Καλυθιών μετά την κήρυξη – οριοθέτηση του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου και την διεξαγωγή νεωτέρων ανασκαφικών ερευνών, όπως εργαστηριακές εγκαταστάσεις, που χρονολογούνται από την ελληνιστική έως την υστερορρωμαϊκή περίοδο, τάφοι λαξευτοί στο βράχο, ελληνιστικών χρόνων, και άλλοι (ενταφιασμοί, εγχυτρισμοί και καλυβίτες) πρωιμότερων και μεταγενέστερων περιόδων».
Σημειώνεται ότι από τη στιγμή που υφίσταται ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός της περιοχής ως προστατευόμενης είναι εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατο να εγκριθεί ο ΕΣΧΑΔΑ από το ΣτΕ.
Προσπάθειες που καταβάλλονται για να περιοριστεί το όλο ζήτημα σε υποχρέωση του επενδυτή κατά τη διάρκεια των εργασιών για την οικοδόμηση και ανάπτυξη της επένδυσης να ελέγχεται από αρχαιολόγους, είναι τουλάχιστον αστείες με δεδομένη την πρακτική που ακολουθείται παγίως, που θέτει το χρονοδιάγραμμα των εργασιών εκτός οποιουδήποτε ελέγχου και προγραμματισμού, πέραν του γεγονότος ότι οσάκις προκύπτει ανάγκη για ανασκαφές αυτές χρηματοδοτούνται από τους επενδυτές.
Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα
Για το ίδιο θέμα, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Ερημοκάστρου – Τραουνού – Αφάντου προς τον Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, καλώντας τον, έτσι, να προσέλθει στη Βουλή για να απαντήσει για το θέμα που έχει δημιουργηθεί.
Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης :
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Δημ. Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
25.04.2016
Αρ. Πρωτ.: 824/25.04.16
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά
Θέμα: Κίνδυνος για την αξιοποίηση των ακινήτων της περιοχής περί του Αφάντου Ρόδου από την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου
Κύριε Υπουργέ,
Με πρόσφατη απόφασή σας αναοριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου, μια περιοχή περίπου 10.000 στρεμμάτων στο Αφάντου της Ρόδου, από το Λαδικό έως τον ποταμό Λουτάνη, χαρακτηρίζεται αρχαιολογική. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει κριθεί ως αξιοποιήσιμη από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ και μάλιστα έχει ενταχθεί και στις μνημονιακές απαιτήσεις της χώρας. Είναι επίσης από τις λίγες για τις οποίες έχει εκδηλωθεί ενεργό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αρχαιολογικοί θησαυροί πρέπει να φυλάσσονται και να προφυλάσσονται. Όμως, όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, ότι πράγματι υπάρχουν αρχαιολογικοί θησαυροί. Στην περίπτωση της περιοχής που περιλαμβάνει το Γκολφ Αφάντου μέχρι τα Κολύμπια, κανείς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει την ύπαρξη αξιόλογων αρχαιολογικών ευρημάτων.
Διερωτάται κανείς, μήπως υπάρχει η γνωστή απροθυμία αξιοποίησης των ακινήτων, όπως υπήρξε με την περίπτωση της Cosco που, ενώ ο Πρωθυπουργός υπέγραψε τη σύμβαση, ο αρμόδιος υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει το παν να μην υλοποιηθεί. Μήπως δηλαδή, οι κομματικές ιδεοληψίες ορισμένων στελεχών της Κυβέρνησης κινούνται με αυτόν τον στόχο.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτάσθε:
Ποια είναι τα μέτρα με τα οποία θα διασφαλιστεί η αξία των ακινήτων της περιοχής αυτής και ποιες είναι οι διασφαλίσεις για τους επενδυτές που εάν επενδύσουν δεν θα τους παρεμποδίζει με συνεχείς παρεμβάσεις στην πράξη η αρχαιολογική υπηρεσία;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός
*To ακίνητο βρισκόταν στα προς αξιοποίηση ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ με τις εξής πληροφορίες:
Γενικές Πληροφορίες
Θέση Ακινήτου
Το Ακίνητο αποτελείται από δύο γειτονικές παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες και βρίσκεται στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου. Απέχει 20χλμ από το διεθνές αεροδρόμιο, την πόλη και το Νοσοκομείο Ρόδου. Το ακίνητο είναι πολύ κοντά στην Εθνική οδό Ρόδου-Λίνδου και σε μικρή απόσταση από τις δημοφιλείς παραλίες της Τσαμπίκας και των Κολυμπίων.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το 2011 η διεθνής κίνηση στο αεροδρόμιο Ρόδου ανήλθε σε 3.473.000, ενώ από το εσωτερικό διακινήθηκαν 673.000 επιβάτες. Στον αριθμό αυτό, προστίθενται και 1.042.000 επιβάτες από το λιμάνι της Ρόδου, κατά την ίδια περίοδο. Η πλειοψηφία των τουριστών προέρχεται από την Μ. Βρετανία, ενώ ακολουθούν η Γερμανία, η Ιταλία, η Ρωσία και η Σουηδία.
Στην περιοχή της Αφάντου μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων και ένα 4 αστέρων, ενώ η εξυπηρέτηση της πλειοψηφίας των τουριστών της περιοχής γίνεται μέσω ενοικιαζόμενων δωματίων και στούντιο. Ωστόσο, στη Ρόδο έχουν ήδη ισχυρή παρουσία μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, όπως: Sheraton, Aldemar, Acquis, Grecotel και Louis.
Μέγεθος Ακινήτου
Η συνολική επιφάνεια του ακινήτου είναι 1.858.000 τμ περίπου. Μέρος της ιδιοκτησίας (450,000 τμ) περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ 18 οπών που σχεδιάστηκε από τον Donald Herradine και είναι σε λειτουργία από το 1973 . Το ακίνητο είναι παραθαλάσσιο και εκτείνεται σε ακτογραμμή μήκους 7χλμ περίπου.
Αξιοποίηση του Ακινήτου
Το ακίνητο είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών και εγκαταστάσεων παροχής υπηρεσιών τουρισμού αναψυχής, γύρω από το υφιστάμενο γήπεδο γκολφ, σε ένα καθιερωμένο τουριστικό προορισμό με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα.
Το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διευκολύνει την αξιοποίηση και ανάπτυξη του ακινήτου.