Προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα γίνει Βόρεια Κορέα αν επιστρέψει στη δραχμή, απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή. Ο κ. Στουρνάρας κάλεσε την κυβέρνηση να κλείσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση καθώς «αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες».
Υπογράμμισε ακόμη, παρουσιάζοντας την έκθεση της Νομισματικής Πολιτικής, ότι η Ελλάδα αλλά και οι θεσμοί πρέπει να κάνουν βήματα προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι «η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα και χωρίς άλλη καθυστέρηση».
«Η ζωή πάντα με υποχωρήσεις και συμβιβασμούς προχωράει… Δεν θα υπάρξουν ηττημένοι, παρά μόνο ωφελημένοι από το κλείσιμο της αξιολόγησης», είπε ο κ. Στουρνάρας.
Για τις δηλώσεις Σόιμπλε περί κουρέματος μετά από έξοδο από το ευρώ είπε: «Λυπάμαι εάν γίνονται τέτοιες αναφορές, όπως “να βγείτε από το ευρώ και να σας κουρέψουμε χρέος”, τέτοιες αναφορές είναι λάθος… Διαφωνώ με τον κ. Σόιμπλε, στο βαθμό που έχει κάνει τέτοιες δηλώσεις περί Grexit, το Grexit δεν είναι πια αξιόπιστη απειλή, ούτε εμείς το θέλουμε ούτε οι Eυρωπαίοι, είδατε πόσοι Eυρωπαίοι βγήκαν και είπαν να μην τεθεί ξανά το θέμα αυτό στο τραπέζι, η ελληνική οικονομία έχει κάνει πολλά βήματα και οι έλληνες πολλές θυσίες. Φυσικά και δεν υπάρχει Plan B. Θα πρέπει να στηλιτευτούν οι απόψεις περί εξόδου από το ευρώ από όπου και εάν γίνονται, γιατί όσοι λένε κάτι τέτοιο δεν ξέρουν γιατί μιλάνε. Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι υποτίμηση είναι αλλαγή νομίσματος. Θα πρέπει να αλλάξουν όλοι οι ισολογισμοί, όλοι θα ζητούν να πληρωθούν σε ευρώ. Αυτοί που υποστηρίζουν το εθνικό νόμισμα ας ταξιδέψουν στην Β. Κορέα να δουν τι ωραία θα είναι. Η επιστροφή στην δραχμή είναι ένας ανόητος ισχυρισμός δεν σηκώνει σχολιασμό, αυτό θα σας απαντούσα στην καλύτερη των περιπτώσεων, στην χειρότερη σας αφήνω να το φανταστείτε».
Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου εφόσον αυτό συνδυαστεί με τον αριθμό τέκνων ανά οικογένεια και είναι στοχοθετημένη, καθώς όπως είπε μια αύξηση φόρων χτυπά το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας.
Υποστήριξε επίσης ότι δεν αξίζει να μην κλείσει η αξιολόγηση για την απαίτηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%. «Το ζήτημα είναι για πόσο χρόνο τα θέλουν και πότε θα επιστρέψουμε στο 2%» τόνισε, επαναλαμβάνοντας την πρόταση της ΤτΕ για μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 στο 2% του ΑΕΠ.