Τι περιμένει ο Τσακαλώτος από το Eurogroup

Τι περιμένει ο Τσακαλώτος από το Eurogroup Facebook Twitter
SOOC
0

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της διαβεβαιώνει o Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχωρεί στη «Les Echos».

Από το Eurogroup της Δευτέρας ο κ. Τσακαλώτος αναμένει να επαληθευθεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Όπως εξηγεί, απομένουν ζητήματα τεχνικής φύσης: το πρόγραμμα επιτήρησης μετά την έξοδό της Ελλάδας και το θέμα του ελληνικού χρέους.

Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν το αργότερο τον Ιούνιο, ώστε «όλα τα κομμάτια του παζλ να είναι στη θέση τους τη στιγμή της εξόδου από το πρόγραμμα», υπογραμμίζει.


Υπολογίζει σε ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους έτσι ώστε η χώρα να μπει σταδιακά σε κανονικότητα και δηλώνει ότι δεν μετανιώνει για την επιλογή να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να αποδεχθεί τους όρους του προγράμματος.

«Κάποια στιγμή, πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση και τους ελληνικούς θεσμούς, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να πιστέψουμε στην ικανότητα της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της» αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος.

Η Ελλάδα έχει μπροστά της τρία χρόνια οικονομικής ανάπτυξης, προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Απρίλιο, η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων φιλικό προς την ανάπτυξη αλλά με κοινωνική ευαισθησία, αφήνοντας ανοικτή ακόμα και μία αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος υπενθυμίζει πως στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017, οι υπουργοί ανέφεραν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα έχει επέκταση των ωριμάνσεων έως και δεκαπέντε ετών και, σήμερα, είναι σαφές ότι αυτό θα είναι απαραίτητο.

Για το ΔΝΤ αναφέρει ότι , εξακολουθεί να αποτελεί μέρος του προγράμματος.

«Αποδέχθηκε την αρχή μιας προσωρινής σύμβασης δανείου, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί, εν αναμονή της επαρκούς διευθέτησης του χρέους. Ωστόσο, δεν θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα επειδή έχει μεγαλύτερο κόστος από τον ESM».

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Οικονομία / Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η ισχυρή ανάπτυξη και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα τις δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια των μνημονίων και να διανείμει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες
LIFO NEWSROOM
Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Οικονομία / Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Αιτήσεις ακύρωσης της επίμαχης εγκυκλίου είχαν καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων
LIFO NEWSROOM