ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Τώρα κρίνονται όλα: Ξεκίνησε η διάσκεψη των δανειστών στις Βρυξέλλες

Τώρα κρίνονται όλα: Ξεκίνησε η διάσκεψη των δανειστών στις Βρυξέλλες Facebook Twitter
0

Ξεκίνησε πριν από λίγο, στον χώρο του Συμβουλίου της ΕΕ, η συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Συγκεκριμένα, συμμετέχουν: Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου. Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

 

Mέτρα περίπου 3,6 δισεκ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΠΕ, αναμένεται να προτείνουν οι δανειστές το απόγευμα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες επήλθε συμφωνία μεταξύ τους.

Όπως μεταδίδει ο Σκάι, οι δανειστές συμφώνησαν να μην τεθεί θέμα κουρέματος του χρέους, ενώ τα μέτρα που ζητούν θα εφαρμοστούν σε δύο φάσεις

Στην πρώτη φάση θα υπάρξει άμεση μείωση του αφορολόγητου ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα κατά 1,8 δισεκ. ευρώ ενώ στη δεύτερη φάση που θα εφαρμοστεί μετά το 2018 προβλέπεται μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά επίσης 1,8 δισεκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται η προσωπική διαφορά που εφαρμοζόταν στις παλιές συντάξεις.

Πηγή που μίλησε στο Reuters είπε πως η πρώτη δέσμη μέτρων θα πρέπει να νομοθετηθεί τώρα, όμως διευκρίνισε ότι το δεύτερο πακέτο θα εφαρμοστεί «εάν χρειαστεί».

Όπως μετέδωσε ο Real Fm, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα συναντηθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες με Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Τόμσεν, Ρέγκλινγκ και Κερέ, θα προτείνει μείωση του αφορολόγητου στις 7 χιλιάδες και κατάργηση φοροαπαλλαγών και επιδομάτων. Οι δανειστές προτείνουν μάλιστα και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα 5 χρόνια ενώ ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να προτείνει 3%.

 

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM