Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο τσάι στον κόσμο ηλικίας 2.400 ετών

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο τσάι στον κόσμο ηλικίας 2.400 ετών Facebook Twitter
Το μικρό πήλινο δοχείο μέσα στο οποίο βρέθηκε τσάι | Courtesy of Shandong University
0

Τα παλαιότερα υπολείμματα τσαγιού στον κόσμο έχουν χρονολογηθεί από το 453 π.Χ.-410 π.Χ. στην Κίνα σε μια νέα μελέτη από αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο Σαντόνγκ και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου. Τα υπολείμματα φύλλων τσαγιού ηλικίας 2.400 ετών ανακαλύφθηκαν σε βασιλικό τάφο στο Zουτσένγκ της επαρχίας Σαντόνγκ. Η τοποθεσία ήταν η αρχαία πρωτεύουσα του βασιλείου των Ζου από το 614 π.Χ. έως το 218 π.Χ..

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στα ερείπια το 2018, οι αρχαιολόγοι υπέθεσαν ότι το σάπιο φυτικό υλικό που βρέθηκε σε ένα αναποδογυρισμένο πορσελάνινο φλιτζάνι ήταν τσάι. Η επιστημονική ανάλυση συνέκρινε τα ευρήματα με το σύγχρονο τσάι και τα υπολείμματα τσαγιού μέσω τεχνολογιών όπως η υπέρυθρη φασματοσκοπία και η χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας. Αυτό επιβεβαίωσε ότι το δείγμα ήταν φύλλα τσαγιού αιώνων.

Ο τάφος ανήκε στη βασίλισσα του Ζου και ήταν δίπλα στον τάφο του βασιλιά, λέει ο καθηγητής Γουάνγκ Κινγκ, διευθυντής του αρχαιολογικού έργου και συν-συγγραφέας της μελέτης. Ο κύριος ταφικός θάλαμος κάθε τάφου καλύπτει έκταση αρκετών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων. Η τοποθεσία έχει υποστεί κλοπές από τη δυναστεία των Χαν (202 π.Χ.-220 μ.Χ.), έτσι «είναι μόνο λίγα τα αντικείμενα τέχνης που έχουν διασωθεί, ενώ πολλά έχουν κλαπεί», λέει ο καθηγητής. Ωστόσο, πρόσφατα ανασκαμμένα κομμάτια νεφρίτη «προσέφεραν στοιχεία για τον προσδιορισμό της περιόδου των τάφων».

Τα αρχαία φύλλα τσαγιού και τα τεχνουργήματα από πορσελάνη που βρέθηκαν στον τάφο μπορεί να μην προέρχονταν αρχικά από τη Σαντόνγκ, αφού η επαρχία αυτή δεν είχε αναπτύξει αυτή την προηγμένη τεχνολογία. Όμως η βασίλισσα καταγόταν από το Γουε και παντρεύτηκε στο βορρά. Το τσάι και τα φλιτζάνια ήταν ταφικά αντικείμενα που μεταφέρθηκαν από την πόλη της και είναι πανομοιότυπα με αυτά που βρέθηκαν στην πόλη καταγωγής της.

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο τσάι στον κόσμο ηλικίας 2.400 ετών Facebook Twitter
Τα υπολείμματα και δείγματα φύλλων τσαγιού | Courtesy of Shandong University

Είναι ενδιαφέρον ότι υπολείμματα τσαγιού εκείνης της εποχής δεν έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στη νότια Κίνα. Το δείγμα που βρέθηκε δεν αποσυντέθηκε επειδή το αναποδογυρισμένο κύπελο του τσαγιού εμπόδιζε τον αέρα που βοηθούσε στη σήψη.

Τα ευρήματα προσφέρουν νέες γνώσεις για την ιστορία του τσαγιού και τον ρόλο του στις περιφερειακές πολιτιστικές ανταλλαγές, αναφέρει η μελέτη. Προηγουμένως, το αρχαιότερο ίχνος του τσαγιού ήταν τα απολιθωμένα φύλλα ηλικίας 2.100 ετών που βρέθηκαν το 2005 στον τάφο του αυτοκράτορα Τζινγκ της δυναστείας Χαν και επιβεβαιώθηκε ως τσάι μόλις το 2015.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν: Ένα έπος δράσης βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου

Πολιτισμός / Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν: Ένα έπος δράσης βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου

Ο Νόλαν έχει συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό καστ για την επική αφήγηση. Μεταξύ των πρωταγωνιστών βρίσκονται οι Ματ Ντέιμον, Τομ Χόλαντ, Αν Χάθαγουεϊ, Ζεντάγια, Λουπίτα Νιόνγκο, Ρόμπερτ Πάτινσον και Σαρλίζ Θερόν
LIFO NEWSROOM
«Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Πολιτισμός / «Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Η ταινία, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τη Shao Yihui, καταγράφει τη ζωή τριών γυναικών στη Σαγκάη, μέσα από ιστορίες που αναδεικνύουν τη σύγχρονη γυναικεία ενδυνάμωση
LIFO NEWSROOM
Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Πολιτισμός / Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Νέες ταινίες, πάρτι, κλασική μουσική, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και στολισμένα spots στην πόλη για τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πολιτισμός / Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Για να προσδιορίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε προσεκτικά αρχαίες πηγές
LIFO NEWSROOM