Μνημειώδης ανακάλυψη στην Πομπηία: Βρέθηκαν αγάλματα μέσα σε τεράστιο τάφο

Μνημειώδης ανακάλυψη στην Πομπηία: Βρέθηκαν αγάλματα μέσα σε τάφο Facebook Twitter
Τα δύο γλυπτά που βρέθηκαν σε τάφο στην Πομπηία / Φωτ: Alfio Giannotti - Instagram
0

Δύο γλυπτά σχεδόν φυσικού μεγέθους ενός άνδρα και μιας γυναίκας, η οποία πιστεύεται ότι ήταν ιέρεια, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών σε έναν τεράστιο τάφο στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Πομπηία.

Τα λεπτομερή επιτύμβια κειμήλια κοσμούσαν τον τάφο, ο οποίος περιείχε αρκετές ταφικές κόγχες, χτισμένες σε ένα ευρύ τοίχο στη νεκρόπολη Porta Sarno, μία από τις κύριες πύλες εισόδου στην αρχαία πόλη. Η Πομπηία καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το γυναικείο γλυπτό απεικόνιζε μία γυναίκα που είχε κύρος στην τοπική κοινωνία, πιθανώς επειδή ήταν ιέρεια της θεάς Δήμητρας, της αρχαιοελληνικής και ρωμαϊκής θεάς της γεωργίας, της γονιμότητας και των μητρικών σχέσεων. Οι αρχαιολόγοι έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα επειδή εντόπισαν διάφορα κοσμήματα και αξεσουαάρ, όπως σκουλαρίκια, δαχτυλίδια και βραχιόλια, σκαλισμένα πάνω στο άγαλμα.

Η γυναίκα είναι καλυμμένη με πέπλο και ντυμένη με μεγάλο μανδύα πάνω από έναν χιτώνα, ενώ ο άνδρας φοράει τήβεννο τυλιγμένο στον αριστερό του ώμο.

Μνημειώδης ανακάλυψη στην Πομπηία: Βρέθηκαν αγάλματα μέσα σε τάφο Facebook Twitter
Τα δύο γλυπτά, με μια ρίζα δέντρου να φτάνει από το κεφάλι του άνδρα μέχρι τα πόδια του / Φωτ: Alfio Giannotti - Instagram

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν είναι πεπεισμένοι ότι οι μορφές, οι οποίες ήταν ενωμένες μεταξύ τους και πιστεύεται ότι χρονολογούνται στην ύστερη περίοδο της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, αντιπροσώπευαν ένα παντρεμένο ζευγάρι.

Ο Gabriel Zuchtriegel, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, δήλωσε: «Επειδή μοιάζει πραγματικά με μια πολύ σημαντική γυναίκα της τοπικής ελίτ, υπάρχει επίσης αυτή η ιδέα ότι θα μπορούσε να ήταν ιέρεια της Δήμητρας, κατέχοντας αυτά τα εδάφη και έχοντας αυτό που φαίνεται ως ένας ξεκάθαρος ρόλος».

Κρατάει κάτι που μοιάζει με φύλλα δάφνης, τα οποία στην αρχαία Ρώμη χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό και την ευλογία των θρησκευτικών χώρων με τη διασπορά του θυμιάματος και του καπνού από αρωματικά βότανα.

Μνημειώδης ανακάλυψη στην Πομπηία: Βρέθηκαν αγάλματα μέσα σε τάφο Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από το άγαλμα της γυναίκας, που δείχνει ένα χέρι που κρατά φύλλα δάφνης / Φωτ: Alfio Giannotti - Instagram

Με τις περισσότερες γυναίκες στη ρωμαϊκή κοινωνία να έχουν υποβιβαστεί σε οικιακούς ρόλους, η ιδιότητα της ιέρειας, μια σημαντική θέση στη δημόσια ζωή, ήταν η υψηλότερη θέση που μπορούσε να διεκδικήσει μια γυναίκα και έδινε δύναμη σε παρόμοιο επίπεδο με έναν άνδρα ιερέα.

Ο Zuchtriegel υποστήριξε ότι τέτοια ταφικά γλυπτά δεν αναπαριστούσαν πάντα ζευγάρια. «Μερικές φορές έχετε δύο άνδρες, ή μερικές φορές έρχονται σε τριάδες», είπε. «Θα μπορούσε να είναι ο σύζυγός της, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ο γιος της. Δεν υπήρχε επιγραφή, οπότε δεν ξέρουμε».

Δίπλα στα πόδια του ανδρικού αγάλματος σώζεται η ρίζα ενός αρχαίου δέντρου που φύτρωνε πάνω στον τάφο. «Ήταν μεγάλη έκπληξη που τη βρήκαμε εκεί, λίγα εκατοστά κάτω από το έδαφος», είπε ο Zuchtriegel.

Τα δύο γλυπτά αποκαθίστανται και θα παρουσιαστούν σε έκθεση στην Πομπηία, που θα αρχίσει στις 16 Απριλίου.

Οι ανασκαφές στη νεκρόπολη Porta Sarno είναι ένα κοινό έργο μεταξύ του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Βαλένθια.

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σεντ-Εξιπερί, η Νίκι ντε Σεν Φαλ και o Μπιλ Μάρεϊ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ο Σεντ-Εξιπερί, η Νίκι ντε Σεν Φαλ και o Μπιλ Μάρεϊ από αύριο στους κινηματογράφους

Μέτρια κινηματογραφική εβδομάδα, με δυο βιογραφικά δράματα που απογοητεύουν, μια κακόβουλη crime κωμωδία και μια διασκευή video game απευθυνόμενη στο οικογενειακό κοινό ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Τα Όσκαρ δεν φτιάχτηκαν για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα χρυσά αγαλματίδια

Πολιτισμός / «Το σύστημα δεν φτιάχτηκε για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα Όσκαρ

Η μόνη μαύρη γυναίκα που έχει κερδίσει Όσκαρ 'Α γυναικείου ρόλου δήλωσε ότι η ιστορική νίκη της τελικά επρόκειτο για ανωμαλία και όχι αλλαγή κατεύθυνσης από την Ακαδημία
LIFO NEWSROOM
Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζουν: 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Πολιτισμός / 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Μια κατανυκτική εμπειρία στους δρόμους και στα τοπόσημα της Αθήνας

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει περισσότερες από 40 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους, καλωσορίζοντας για πρώτη φορά στο πρόγραμμά του και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Πολιτισμός / Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Η έκθεση του Πράδο ήταν καταπέλτης: το έργο δεν είναι αυθεντικός Καραβάτζιο, αλλά δημιούργημα αγνώστου καλλιτέχνη με «μέτρια τεχνική αρτιότητα», εκτιμώντας την πραγματική αξία του σε μόλις 22.000 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Πολιτισμός / Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Η ηθοποιός τιμήθηκε με το βραβείο Stephen F. Kolzak, το οποίο απονέμεται σε «ανοιχτά queer μέλη της κοινότητας του θεάματος ή των MME για το έργο τους προς την εξάλειψη της ομοφοβίας»
LIFO NEWSROOM
Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από τον κ. Μπαλάλ και όλους τους καλλιτέχνες που αισθάνθηκαν ότι δεν υποστηρίχθηκαν από την προηγούμενη δήλωσή μας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM