Αρχαιολόγοι μπορεί να ανακάλυψαν τη γενέτειρα του Αγίου Πέτρου στη Θάλασσα της Γαλιλαίας

Αρχαιολόγοι μπορεί να ανακάλυψαν τη γενέτειρα του Αγίου Πέτρου στη Θάλασσα της Γαλιλαίας Facebook Twitter
Φωτ.:Facebook/El Araj Excavation Project - EAEP
0

Αρχαιολόγοι στο Ισραήλ ανακάλυψαν μια αρχαία επιγραφή που κάποτε ήταν μέρος εκκλησίας αφιερωμένης στον Άγιο Πέτρο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ναός λατρείας μπορεί να χτίστηκε στον τόπο όπου γεννήθηκε ο απόστολος.

Οι απόστολοι Πέτρος, Παύλος και Ανδρέας είχαν γεννηθεί στη Βηθσαϊδά, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη. Αρχαιολόγοι και μελετητές της Βίβλου ψάχνουν επί μακρόν το αρχαίο χωριό και έχουν περιορίσει την έρευνα σε τρία πιθανά μέρη. 

Το τοπωνύμιο Βηθσαϊδά σημαίνει «σπίτι των ψαράδων» και ο Ιησούς κάλεσε τον Πέτρο και τον Ανδρέα να τον ακολουθήσουν, ενώ εργάζονταν ως αλιείς. Το χωριό ήταν, επίσης, ο τόπος όπου ο Ιησούς τάισε τους 5.000 στο Ευαγγέλιο του Λουκά.

Αρχαιολόγοι μπορεί να ανακάλυψαν τη γενέτειρα του Αγίου Πέτρου στη Θάλασσα της Γαλιλαίας Facebook Twitter
Φωτ.:Facebook/El Araj Excavation Project - EAEP

Η αποστολή Ελ-Αράτζ, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Γαλιλαίας Kinneret και το Nyack College της Νέας Υόρκης, κάνει ανασκαφές σε μία από τις θέσεις αυτές, στη βόρεια ακτή της Θάλασσας της Γαλιλαίας, από το 2016. Έχει βρει αποδείξεις για ρωμαϊκή κατοχή του Ελ-Αράτζ τον πρώτο αιώνα, όπως ένα λουτρό.

Η τελευταία ανακάλυψη της σκαπάνης ήταν ένα μωσαϊκό με φλοράλ μοτίβο σε εκκλησία που βρέθηκε για πρώτη φορά το 2019. Φέρει μια επιγραφή που ζητά τη μεσολάβηση του «αρχηγού και διοικητή των ουράνιων αποστόλων», δηλαδή του Πέτρου.

«Η ανακάλυψη είναι η κυριότερη ένδειξη πως ο Πέτρος είχε ιδιαίτερη σχέση με τη βασιλική και είναι πιθανό να ήταν αφιερωμένη σε εκείνον. Αφού η βυζαντινή χριστιανή παράδοση αναγνωρίζει το σπίτι του Πέτρου στη Βηθσαϊδά, και όχι στην Καπερναούμ όπως λογίζεται συχνά σήμερα, είναι πιθανό η βασιλική να μνημονεύει το σπίτι του» σημείωσε ο Στίβεν Νότλεϊ, καθηγητής του Nyack College και ακαδημαϊκός διευθυντής της ανασκαφής.

Αρχαιολόγοι μπορεί να ανακάλυψαν τη γενέτειρα του Αγίου Πέτρου στη Θάλασσα της Γαλιλαίας Facebook Twitter
Μέλη της ομάδας ανασκαφής, μαζί με εθελοντές - Φωτ.:Facebook/El Araj Excavation Project - EAEP

Οι λέξεις υποστηρίζουν τη θεωρία της αρχαιολογικής ομάδας ότι το κτήριο ήταν η Εκκλησία των Αποστόλων, μια βασιλική της βυζαντινής εποχής που περιγράφεται στα γραπτά του Willibald, ενός Γερμανού επισκόπου του 8ου αιώνα από το Άιχστατ, ο οποίος πραγματοποίησε προσκύνημα στους ιερούς τόπους στη Θάλασσα της Γαλιλαίας το 724.

Έγραφε: «πήγαν στη Βηθσαϊδά, την κατοικία του Πέτρου και του Ανδρέα, όπου υπάρχει μία εκκλησία στη θέση του σπιτιού τους».

Το μωσαϊκό, που φαίνεται να προσδιορίζει τον χώρο ως Εκκλησία των Αποστόλων, βρίσκεται στο δάπεδο του κτηρίου. Η επιγραφή αναφέρεται, επίσης, σε έναν δωρητή, τον «Κωνσταντίνο, τον δούλο του Χριστού» (δεν θα ήταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας με το ίδιο όνομα), μέσα σε ένα στρογγυλό μετάλλιο πλαισιωμένο με μαύρα ψηφιδωτά.

Μέρη της εκκλησίας διασώζονται πάνω από το ρωμαϊκό λουτρό στο αρχαιολογικό αρχείο, με ένα στρώμα λάσπης 16 ιντσών στο ενδιάμεσο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το χωριό πλημμύριζε κάποτε από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας. Αυτό θα ταίριαζε με το ιστορικό αρχείο, όπου οι αναφορές στη Βηθσαϊδά εξαφανίζονται στα τέλη του τρίτου αιώνα.

Αυτό σημαίνει πως όταν οι Βυζαντινοί έφτιαξαν την Εκκλησία των Αποστόλων, οι μνήμες για τον τόπο γέννησης των Πέτρου και Ανδρέα μπορεί να είχαν «σβήσει» 

Παρότι μπορεί να καταστεί αδύνατο να αποδειχθεί πως πρόκειται πράγματι γι' αυτό, η νέα ανακάλυψη ενισχύει την πεποίθηση πως το Ελ-Αράτζ είναι η ιστορική Βηθσαϊδά.

«Ένας από τους στόχους αυτής της ανασκαφής ήταν να ελέγξουμε αν έχουμε στην περιοχή ένα στρώμα από τον 1ο αιώνα, το οποίο θα μας επιτρέψει να προτείνουμε έναν καλύτερο υποψήφιο για την ταυτοποίηση της βιβλικής Βηθσαϊδάς» πρόσθεσε ο Μορντεκάι Άβιαμ, καθηγητής του Kinneret College και διευθυντής της ανασκαφής.

«Όχι μόνο βρήκαμε σημαντικά απομεινάρια εκείνης της περιόδους, αλλά βρήκαμε και αυτή τη σημαντική εκκλησία και το μοναστήρι γύρω της». 

Με πληροφορίες από Artnet News

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ