Αρχαιολόγοι που προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν σε ορισμένα από τα πιο γνωστά ιστορικά μνημεία του Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος έφεραν στο φως αρχαία ασσυριακά ανάγλυφα τα οποία παρέμεναν αθέατα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα οκτώ γλυπτά ήταν θαμμένα στην πύλη Mashki της αρχαίας ασσυριακής πρωτεύουσας Νινευή, της σημερινής Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ. Η πύλη καταστράφηκε από την τρομοκρατική οργάνωση μαζί με άλλους χώρους που θεωρήθηκαν ειδωλολατρικοί.
Μια αμερικανο-ιρακινή ερευνητική ομάδα που εργαζόταν για να ανακατασκευάσει την πύλη βρήκε τα ανάγλυφα, τα οποία απεικονίζουν σκηνές πολέμου και τοπία με φοίνικες και αμπέλια. Σε ένα από αυτά, ένας στρατιώτης τεντώνει το τόξο του για να ρίξει ένα βέλος. Τα ανάγλυφα είχαν μεταφερθεί στην πύλη Μασκί από τον εγγονό του βασιλιά Σενναχειρείμ, ο οποίος τα παρήγγειλε για το παλάτι του.
Το βιβλικό βασίλειο της αρχαίας Ασσυρίας κληροδότησε μερικά από τα πιο εκπληκτικά έργα τέχνης της Μεσοποταμίας. Αρκετά από τα ωραιότερα ανάγλυφα και αγάλματα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Άλλα παραμένουν στο Ιράκ, όπου το Ισλαμικό Κράτος ορισμένα ανατίναξε και άλλα θρυμμάτισε με σφυριά κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης μεταξύ του 2014 και του 2016.
Ορισμένα από τα γλυπτά που μόλις ανακαλύφθηκαν διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση από τα ανάγλυφα που είχαν καταστραφεί από τον Isis. Ενώ αυτά που βρίσκονταν πάνω από το έδαφος έχουν διαβρωθεί, αυτά που βρίσκονταν κάτω από το έδαφος έμειναν ανέπαφα. Ο Σενναχειρείμ, ο οποίος βασίλεψε από το 705 έως το 681 π.Χ., ανοικοδόμησε την πρωτεύουσά του στη Νινευή μαζί με ένα γιγάντιο παλάτι.