Έφυγε από τη ζωή η σκηνογράφος και ενδυματολόγος Έλλη Παπαγεωργακοπούλου

Αυτοκτόνησε η σκηνογράφος και ενδυματολόγος Έλλη Παπαγεωργακοπούλου Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO
0

Μια ταλαντούχα σκηνογράφος, μια νέα γυναίκα που μας έχει χαρίσει σπουδαίες σκηνογραφίες, έφυγε σήμερα από τη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος τους συναδέλφους και φίλους της.

Το κορίτσι που εκσφενδονίστηκε στο στερέωμα του θεάτρου και με το ταλέντο της υπέγραψε μερικές από τις πιο σημαντικές παραστάσεις και έκανε συνεργασίες που σφράγισαν το θέατρο από τη δεκαετία του 90 μέχρι σήμερα δεν είναι πια μαζί μας.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1966, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και στην Ανωτάτη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Μαθήτευσε δίπλα στον Διονύση Φωτόπουλο.

Η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου,  ένα κορίτσι φουριόζικο και σιωπηλό μαζί υπέγραψε αξέχαστες θεατρικές επιτυχίες, δούλεψε σταθερά με σκηνοθέτες όπως ο Θωμάς Μοσχόπουλος και ο Νίκος Καραθάνος και πάντα ονειρευόταν έναν καλύτερο κόσμο μέσα στο θέατρο. Ξεκίνησε την καριέρα της από θέατρο Αμόρε, με το Θωμά Μοσχόπουλο και υπέγραψαν μαζί δεκάδες έργα.

Η Έλλη ανήκε σε μια γενιά που έφερε έναν άλλο αέρα στη σκηνογραφία, δανείστηκε από τη μόδα και την ποπ κουλτούρα και ανανέωσε ή δημιούργησε μοναδικούς και αφαιρετικούς, πάντα πυκνούς σε νοήματα σκηνικούς χώρους.

Από το 1996 έχει σχεδιάσει σκηνικά και κοστούμια σε περισσότερες από εξήντα θεατρικές παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (Λονδίνο, Ιταλία κ.α.). Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες για παραγωγές που παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Αμόρε, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Γκόλφω, Ο βυσσινόκηπος, Μόλις χώρισα κ.ά.), το Θέατρο Πόρτα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών και σε διάφορα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σχεδίασε τα κοστούμια για την Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (2004) και για τον 51ο Διαγωνισμό της Γιουροβίζιον (2006).

Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Θωμά Μοσχόπουλο, Γιάννη Χουβαρδά, Λευτέρη Βογιατζή [Σχολείο γυναικών/L’ École des femmes], Δημήτρη Λιγνάδη, Μάγια Λυμπεροπούλου, Σταύρο Τσακίρη, Νίκο Καραθάνο, Ξένια Καλογεροπούλου [Το σκλαβί] κ.ά. Επίσης εργάστηκε για την ταινία Κυνόδοντας (2009) του Γιώργου Λάνθιμου, που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Καννών και προβλήθηκε διεθνώς. Με την ΕΛΣ συνεργάστηκε άπαξ, κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2006-07, σχεδιάζοντας σκηνικά και κουστούμια για την τριπλή παραγωγή μπαλέτου Η μοναχική (ΜακΜίλλαν/Άρνολντ), Πρελούδιο στο απομεσήμερο ενός φαύνου [Prélude à l'après-midi d'un faune] (Μανταφούνης/Ντεμπυσσύ), Οι Συλφίδες [Les Sylphides] (Ρήγος/Αντάμ).

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα καλοδιατηρημένο μαρμάρινο άγαλμα του Ερμή ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη Βουλγαρία

Πολιτισμός / Ένα καλοδιατηρημένο μαρμάρινο άγαλμα του Ερμή ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη Βουλγαρία

Αρχαιολόγοι δηλώνουν ότι οι κάτοικοι της Ηράκλειας Σιντικής πιθανότατα προσπάθησαν να διατηρήσουν το άγαλμα, ακόμη και μετά την εγκαθίδρυση του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
LIFO NEWSROOM
Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία: Μια «δραματουργία του επείγοντος» που ενορχηστρώνει ο Νίκος Διαμαντής

Πολιτισμός / Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία: Μια «δραματουργία του επείγοντος» που ενορχηστρώνει ο Νίκος Διαμαντής

Οι δράσεις της τριήμερης παράστασης – εγκατάστασης που διοργανώνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στις 5, 6 και 7 Ιουλίου.
LIFO NEWSROOM
Πληρωμένοι Εκτελεστές, Αιμοσταγείς Δολοφόνοι και Σιωπηλοί Μάρτυρες από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Πληρωμένοι εκτελεστές, αιμοσταγείς δολοφόνοι και σιωπηλοί μάρτυρες από αύριο στους κινηματογράφους

Η ακαταμάχητη ελαφρότητα του Hit Man, τα νυχτοπερπατήματα της MaXXXine και το αριστούργημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τι θα δούμε στην Εθνική Λυρική Σκηνή αυτόν τον χειμώνα

Πολιτισμός / Άγνωστα αριστουργήματα, διεθνείς συμπαραγωγές: Το πρόγραμμα της Λυρικής για τη νέα σεζόν

Ανακοινώθηκε το νέο, φιλόδοξο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την καλλιτεχνική περίοδο 2024/25 - Νέα διετής δωρεά ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ