BAFTA 2023: Σάρωσε το «Ουδέν νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο» με 7 βραβεία

BAFTA 2023: Σάρωσε το «Ουδέν νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο»- Καλύτερη ταινία και σκηνοθεσία Facebook Twitter
0

Η ταινία «Ουδέν νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο» του Έντβαρντ Μπέργκερ σάρωσε τα βραβεία BAFTA αφού απέσπασε και το βραβείο καλύτερης ταινίας στην αποψινή απονομή, στο Royal Festival Hall του Λονδίνου.

Νωρίτερα ο  Έντβαρντ Μπέργκερ τιμήθηκε με το βραβείο BAFTA καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία, η οποία έχει ήδη θριαμβεύσει σε πολλές κατηγορίες, αφού κέρδισε επίσης τα βραβεία καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, ξενόγλωσσης (μη αγγλόφωνης) ταινίας, φωτογραφίας, ήχου και πρωτότυπης μουσικής επένδυσης.

Η δραματική ταινία του Netflix, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ για τη φρίκη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως τον βιώνει ένας νεαρός Γερμανός στρατιώτης, ήταν υποψήφια συνολικά για 14 βραβεία. 

«Σ’ ευχαριστώ που μου χάρισες την αυτοπεποίθηση να μετατρέψω τις αμφιβολίες σε πίστη για να κάνω αυτήν την ταινία», είπε ο 53χρονος σκηνοθέτης απευθυνόμενος στην κόρη του, παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ενώ ευχαρίστησε επίσης το συνεργείο του και τους συνυποψηφίους του.

«Είναι μια τεράστια, τεράστια τιμή», πρόσθεσε.

BAFTA 2023: Σάρωσε το «Ουδέν νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο»- Καλύτερη ταινία και σκηνοθεσία Facebook Twitter
James Frien, Malte Grunert και Edward Berger με τα βραβεία που σάρωσε απόψε το "All Quiet on the Western Front" στη διάρκεια των BAFTA Film Awards 2023. Φωτ.: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

Ο Αμερικανός ηθοποιός Όστιν Μπάτλερ κέρδισε το βραβείο BAFTA καλύτερου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στη βιογραφική ταινία «Έλβις», όπου υποδύεται τον θρύλο του ροκ-εντ-ρολ.

Ο 31χρονος ηθοποιός ήταν από τα φαβορί για το βραβείο, μαζί με τους Κόλιν Φάρελ και Μπρένταν Φρέιζερ.

BAFTA 2023: Σάρωσε το «Ουδέν νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο» με 7 βραβεία Facebook Twitter
O Austin Butler στο BAFTA Nominees Party στη National Gallery του Λονδίνου. Φωτ.: EPA/TOLGA AKMEN

Το βραβείο καλύτερου γυναικείου ρόλου απονεμήθηκε στην Κέιτ Μπλάνσετ για την ερμηνεία της στην ταινία «Tar», όπου υποδύεται μια διευθύντρια ορχήστρας η οποία εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο.

BAFTA 2023: Σάρωσε το «Ουδέν νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο»- Καλύτερη ταινία και σκηνοθεσία Facebook Twitter
Cate Blanchett και Sandy Powell στην τελετή απονομής των BAFTA Film Awards. Φωτ.: EPA/TOLGA AKMEN

«Τα πνεύματα του Ινισέριν» κέρδισαν και τα δύο βραβεία στις κατηγορίες καλύτερου δεύτερου ρόλου, με τους Κέρι Κόντον και Μπάρι Κίογκαν.

Το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε στην ταινία «Ναβάλνι» που είναι αφιερωμένη στον Ρώσο αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, ωστόσο ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της δεν μπόρεσε να παραστεί στην απονομή των BAFTA, για λόγους ασφαλείας.

Η παραγωγός Οντέσα Ράε έπλεξε το εγκώμιο του δημοσιογράφου Κρίστο Γκρόζεφ, ο οποίος εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ αλλά δεν πήγε στο Λονδίνο σήμερα. «Τα εγκατέλειψε όλα για να αφηγηθεί αυτήν την ιστορία και άλλες ιστορίες που πρέπει να ειπωθούν», τόνισε.

Ο Γκρόζεφ, ο εκτελεστικός διευθυντής του ερευνητικού δημοσιογραφικού ιστοτόπου Bellingcat, υποδέχτηκε τη βράβευσή του με ένα επιφώνημα στο Twitter.

Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τη συνωμοσία γύρω από τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι– ο οποίος σήμερα είναι φυλακισμένος στη Ρωσία– με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Σιβηρία το 2020. Νοσηλεύτηκε στο Βερολίνο και κατηγόρησε το Κρεμλίνο για τη δηλητηρίασή του.

Στην έναρξη της βραδιάς, η ηθοποιός Έλεν Μίρεν, που κέρδισε βραβεία BAFTA και Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Η βασίλισσα», όπου υποδυόταν τη βασίλισσα Ελισάβετ, απέτισε φόρο τιμής στη μονάρχη που απεβίωσε τον Σεπτέμβριο.

Ο εγγονός της βασίλισσας και πρόεδρος των BAFTA, πρίγκιπας Ουίλιαμ, ήταν παρών στην εκδήλωση, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του.

BAFTA 2023: Σάρωσε το «Ουδέν νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο» με 7 βραβεία Facebook Twitter
Φωτ.: Chris Jackson/Getty Images

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πρόκειται για τον μπρούτζινο αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σαν αυτόν που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, στο κέντρο της Αθήνας
LIFO NEWSROOM
Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Τελευταία Πνοή» του Κώστα Γαβρά, το φαντασματικό «Presence» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το «Monkey» του Οζ Πέρκινς είναι μερικές από τις επιλογές του προγράμματος αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Ο Μπρέιντι Κόρμπετ αποκάλυψε ότι δεν έβγαλε κανένα κέρδος από τις τελευταίες δύο ταινίες του - «Μόλις σκηνοθέτησα τρεις διαφημίσεις στην Πορτογαλία και είναι η πρώτη φορά που έβγαλα χρήματα εδώ και χρόνια»
LIFO NEWSROOM
Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Πολιτισμός / Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Τον Ιούλιο του 2022 ένα παιδί με όνειρο να γίνει επαγγελματίας χορευτής ballroom τραυματίζεται από βόμβα στην Ουκρανία σε ηλικία επτά ετών και η ιστορία του γίνεται
LIFO NEWSROOM
Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Πολιτισμός / Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Η έκθεση-ορόσημο με τα αξιοσέβαστα στον κόσμο της φωτογραφίας ονόματα των Joel Meyerowitz και Barbara Davidson προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει τη δύναμη της φωτογραφίας στην πιο εντυπωσιακή της μορφή.
LIFO NEWSROOM