Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τον «εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής».
Με το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε μόνο από τη κυβερνητική πλειοψηφία μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου πέντε Μουσεία:
- το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,
- το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο,
- το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού,
- το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και
- το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν το νομοσχέδοι επί της αρχής. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, ενώ είχε δηλώσει την πλήρη αντίθεση του στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ.
Αναφερόμενη στις διαφωνίες επί του νομοσχεδίου για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ, η υπουργός Πολιτσιμού Λίνα Μενδώνη επικαλέστηκε δηλώσεις των πρώην υπουργών Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Μυρσίνης Ζορμπά και Νίκου Ξυδάκη, που- όπως είπε- τάσσονταν υπέρ ενός μοντέλου ανάλογου με τη λειτουργία του Μουσείου Ακρόπολης και για άλλα μουσεία και έκανε λόγο «για επαγγελματίες οργής».
Στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεταξύ άλλων επιχειρεί «να μετατρέψει ακόμα και τα μουσεία από χώρους πολιτισμού σε χώρους εμπορίου», ενώ παράλληλα στοχεύει στη φυλάκιση «στο περιθώριο» των παιδιών των καλλιτεχνικών σχολών, τα οποία αντιμετωπίζει «σαν πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια των φίλων τους» και «σαν ανθρώπους μειωμένης αντίληψης».
Νωρίτερα σήμερα έλαβε χώρα συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Πολιτισμού από εργαζόμενους στα μουσεία.
Αντιπαράθεση για τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών
Πάντως κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την μετατροπή πέντε μεγάλων μουσείων σε ΝΠΔΔ, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, και της αντιπολίτευσης και για το θέμα των καλλιτεχνών.
«Καταλαβαίνω την πολιτική κινητροδότηση και τη πολιτική πριμοδότηση αυτών των κινητοποιήσεων, αλλά τώρα πρέπει να διασταλογηθεί αυτό σωστά και στη κανονική του βάση. Δεν έχω αντίρρηση αν κάποιος θέλει να βάλει μπροστά μια κομματική ταμπέλα και να κάνει κινητοποιήσεις γιατί πιστεύει ότι με αυτό το τρόπο πλήττει τη κυβέρνηση. Δημοκρατία έχουμε, αλλά είναι πιο έντιμο να το πει αυτό καθαρά και όχι ότι θίγεται από κάτι από το οποίο και εσείς ψηφίσατε και λέει ρητά ότι εξαιρούνται», είπε ο κ. Βορίδης.
Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, που αντέτεινε ότι διάλογος με αυταρχισμό και υποτίμηση των καλλιτεχνών δεν γίνεται και επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει το προεδρικό διάταγμα. «Αν έχει ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση, την Τετάρτη τι θα πει ο πρωθυπουργός; Τα ίδια; Προς τι λοιπόν η συνάντηση; Από αυτά που λέτε δείχνετε ότι μένετε αμετακίνητοι. Δεν καταλαβαίνω τη παρέμβασή σας. Ήρθατε να προετοιμάσετε αυτά που θα πει ο πρωθυπουργός; Θα βρει δηλαδή τοίχο ο καλλιτεχνικός κόσμος σε αυτή τη συνάντηση, ή απλώς θέλετε να κερδίζετε μέρες; Τι ακριβώς συμβαίνει;» αναρωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής ανέφερε: «Περιορίσατε το θέμα κ. υπουργέ στους ηθοποιούς αλλά εκτός από αυτούς είναι και άλλοι. Όπως για παράδειγμα οι μουσικοί, οι οποίοι είχαν κατοχυρωμένο το δικαίωμα των αμοιβών τους ως κατηγορία ΤΕ, και με το ΠΔ που φέρατε θα αμείβονται μετά από κοινή υπουργική απόφαση. Και μπορεί να είναι και λιγότερο από αυτό που είχαν πριν και λέτε ότι αυτό είναι θετικό και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα;».
Επίσης ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε πως «πρέπει οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών, να έχουν το δικαίωμα εξομοίωσης των τριετών σπουδών τους μέσω προγράμματος και κύκλου σπουδών που θα παρακολουθήσουν, με τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα. Καθώς και να τους δοθεί η δυνατότητα για απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας μέσω της ΑΣΠΑΙΤΕ».
Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, έκανε λόγο για ένα «άσκοπο και προσβλητικό νομοσχέδιο», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, χαρακτήρισε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους καλλιτέχνες, ως «απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το προεκλογικό κλίμα, που μοιάζει να βράζει από τις δίκαιες αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ