Μεγαλώνοντας ως πανομοιότυπα δίδυμα, η Mayla και η Sofia έκαναν τα πάντα μαζί, και η απόφασή τους να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου δεν αποτέλεσε εξαίρεση.
Τα 19χρονα δίδυμα, που μεγάλωσαν σε μια μικρή πόλη στη νοτιοανατολική Βραζιλία, λένε ότι ποτέ «δεν ταυτίστηκαν ως αγόρια».
Τώρα, έχουν κάνει τη μετάβαση που ονειρεύονταν από καιρό μαζί, σε μία παγκόσμια πρωτιά.
«Αυτή είναι η μόνη αναφερόμενη περίπτωση στον κόσμο» των διδύμων που γεννήθηκαν άνδρες και υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου μαζί, δήλωσε ο δρ Jose Carlos Martins του Transgender Center Brazil, μια κλινική στη νοτιοανατολική πόλη Blumenau.
Ο δρ. Maritns πραγματοποίησε την πεντάωρη χειρουργική επέμβαση στα δίδυμα με διαφορά μιας μέρας.
Μια εβδομάδα αργότερα, οι νεαρές γυναίκες χαμογελούσαν, αστειεύονταν και με δάκρυα χαράς μιλούσαν για το κοινό τους ταξίδι σε μια συνέντευξη με το AFP.
«Πάντα αγαπούσα το σώμα μου, αλλά δεν μου άρεσαν τα γεννητικά μου όργανα», είπε η Mayla Rezende, η μελαχρινή που σπουδάζει ιατρική στην Αργεντινή.
«Ευχόμουν ο Θεός να με μετατρέψει σε κορίτσι», πρόσθεσε. Όταν είδε τον εαυτό της μετά τη χειρουργική επέμβαση, έκλαψε.
Η αδερφή της, Sofia ήταν πιο επιφυλακτική. Αλλά η συντροφικότητά τους είναι ξεκάθαρη. Τελειώνουν τις προτάσεις η μία της άλλης, ενώ μοιράζονται ιστορίες για το πώς υποστήριξαν η μία την άλλη σε καταστάσεις εκφοβισμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και της βίας που υπέστησαν στην παιδική και εφηβική ηλικία.
«Ζούμε στην πιο τρανσφοβική χώρα στον κόσμο», δήλωσε η Sofia Albuquerck, η ξανθιά που σπουδάζει πολιτικός μηχανικός στο Σάο Πάολο.
Πέρυσι, στη Βραζιλία δολοφονήθηκαν 175 τρανς άτομα, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Antra.
Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι γνωστή για την ομοφοβική στάση της, ιδιαίτερα υπό την ηγεσία του ακροδεξιού Προέδρου της Ζαϊχ Μπολσονάρου.
Τα δίδυμα γεννήθηκαν στην Tapira, μια πόλη 4.000 ανθρώπων στην πολιτεία Minas Gerais. Εξακολουθούν να υφίστανται τις συναισθηματικές πληγές των δύσκολων παιδικών τους χρόνων: μέχρι σήμερα ζουν με τον φόβο της κακοποίησης. Αλλά είχαν πάντα την υποστήριξη της οικογένειάς τους, είπαν.
«Οι γονείς μας δεν φοβόταν αυτό που ήμασταν. Φοβόταν ότι οι άνθρωποι θα μας κακοποιήσουν», δήλωσε η Rezende.
Ο παππούς τους εξάλλου, είναι αυτός που πλήρωσε για τις χειρουργικές επεμβάσεις τους. Δημοπράτησε από ένα ακίνητο που είχε για να πληρώσει το λογαριασμό των 20 χιλ. δολαρίων.
Η μητέρα τους, Mara Lucia da Silva, δήλωσε ανακουφισμένη. «Δεν θυμάμαι καν να τα σκέφτομαι ως αγόρια. Για μένα, ήταν πάντα κορίτσια», είπε. «Στην καρδιά μου, ήξερα πάντα ότι ήταν κορίτσια και ότι υποφέρουν», δήλωσε η 43χρονη γραμματέας του σχολείου, η οποία έχει άλλες δύο κόρες.
«Είμαι απογοητευμένη με τον εαυτό μου που δεν τους έδωσα ποτέ κούκλα ή φόρεμα, γιατί δεν τις έκανα πιο ευτυχισμένες όταν ήταν κορίτσια», είπε. Αλλά οι δίδυμες είπαν ότι η μητέρα τους στάθηκε σαν βράχος δίπλα τους.
«Όποτε κάποιος μας έκανε κάτι στο δρόμο, το πρώτο πράγμα που θέλαμε να κάνουμε ήταν να πάμε σπίτι και να πούμε στη μαμά μας, για να μας αγκαλιάσει», είπε η Rezende. «Ήταν σαν λιονταρίνα. Πάντα μας προστάτευε».
Η Mayla Rezende και η Sofia Albuquerck - η μία έχει το επώνυμο του πατέρα τους και η άλλη του παππού που χρηματοδότησε τις χειρουργικές επεμβάσεις τους - αρχικά σχεδίαζαν να πάνε στην Ταϊλάνδη για την επέμβαση.
Αλλά τότε η Rezende βρήκε το Transgender Center, το οποίο άνοιξε το 2015. Η χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου καλύπτεται από το σύστημα δημόσιας υγείας της Βραζιλίας από το 2011. Αλλά μόνο πέντε δημόσια νοσοκομεία εκτελούν τη διαδικασία και η λίστα αναμονής είναι μεγάλη.
«Είμαι περήφανη που είμαι τρανς γυναίκα. Έχω ζήσει τον φόβο πολύ καιρό. Τώρα ζητώ σεβασμό», είπε η Mayla, που κρατά μια εικόνα του Αγίου Σεμπαστιάν, συνεχώς μαζί της.
Η Sofia η οποία είναι επίσης θρησκευόμενη, είπε ότι πιστεύει ότι «ο Θεός δημιουργεί ψυχές, όχι σώματα». «Θέλω να βοηθήσω τους ανθρώπους να δουν ότι είμαστε και ανθρώπινα όντα», είπε.
Με πληροφορίες του AFP