Churmosquagogue: Ένα διαθρησκευτικό κέντρο ορθώνεται στην καρδιά του Βερολίνου

Churmosquagogue: Ένα διαθρησκευτικό κέντρο ορθώνεται στην καρδιά του Βερολίνου Facebook Twitter
Μακέτα του κτιρίου που σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Kuehn Malvezzi
0

Σε ένα κτίριο που θα κοστίζει 47 εκατομμύρια ευρώ και θα περιλαμβάνει ένα τζαμί, μια εκκλησία και μια συναγωγή, η πόλη του Βερολίνου επιχειρεί να δείξει το πολυπολιτισμικό της πρόσωπο, ανοιχτό και έτοιμο να γεφυρώσει τα διαφορετικά θρησκευτικά υπόβαθρα των εκατομμυρίων κατοίκων της

Το θρησκευτικό κέντρο θα χτιστεί στο Fischerinsel, στον χώρο όπου βρισκόταν η πρώτη εκκλησία στο Βερολίνο, ο Άγιος Πέτρος, που βομβαρδίστηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και κατεδαφίστηκε την περίοδο του κομμουνισμού στην Ανατολική Γερμανία. 

Η δομή ονομάζεται House of One και χαρακτηρίζεται ως «churmosquagogue». Οι διαδικασίες για το έργο έχουν ξεκινήσει από το 2012 αλλά μόλις στις 27 Μαΐου θα μπει ο θεμέλιος λίθος στο έργο δίνοντας τέλος σε μια μεγάλη συζήτηση για τα πιθανά προβλήματα εξαιτίας της λειτουργίας του και η κατασκευή του θα διαρκέσει περίπου τέσσερα χρόνια. 

Συμβολίζει τη διαθρησκευτική συνεργασία και τον διάλογο και οι τρεις δομές, το τζαμί, η εκκλησία και η συναγωγή θα συνδέονται με ένα κοινό χώρο συνάντησης των πιστών και των τριών δογμάτων. 

Το κέντρο σχεδιάστηκε από τους Βερολινέζους αρχιτέκτονες Kuehn Malvezzi και όπως λένε πρόκειται για ένα κέντρο στοχασμού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από επισκέπτες άλλων δογμάτων. 

Πίσω από την ιδέα όπου αυτές οι τρεις θρησκείες θα μπορούσαν να συνυπάρχουν, διατηρώντας ταυτόχρονα τη δική τους ταυτότητα βρίσκεται η επιθυμία να επισκέπτονται οι πιστοί της μιας θρησκείας τους πιστούς της άλλης σε μεγάλες γιορτές προκειμένου να γνωρίσουν τα έθιμα και το τυπικό μιας άλλης θρησκείας.

Θεολόγοι, ραβίνοι και ιμάμηδες που πήραν μέρος στο διάλογο που έχει διαρκέσει χρόνια πιστεύουν ότι το House of One είναι κάτι περισσότερο από ένα σύμβολο. «Είναι η αρχή μιας νέας εποχής όπου δείχνουμε ότι δεν υπάρχει μίσος μεταξύ μας» υποστηρίζουν.

Η επιθυμία της επιτροπής που έχει διαχειριστεί τη συζήτηση για το έργο είναι αυτό το νέο είδος ιερού κτηρίου που αντικατοπτρίζει το Βερολίνο σήμερα και όχι σαν μια ακόμα «λέσχη» για μονοθεϊστικές θρησκείες. Οι θρησκείες σήμερα πρέπει να βρουν νέα γλώσσα και τρόπους για να συνδεθούν με τους πιστούς ξεπερνώντας το φόβο της αλλοίωσης των χαρακτηριστικών καθεμιάς από αυτές. 

Το έργο καλύπτεται από πόρους της πόλης του Βερολίνου και δωρεές, ενώ μια νέα καμπάνια για τη συγκέντρωση χρημάτων τρέχει από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Σύμφωνα με την εταιρεία «κατά τη διάρκεια των εργασιών ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τηρώντας απόλυτα τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις μελέτες, όπως είχαν υποβληθεί και εγκριθεί»
LIFO NEWSROOM
Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Οι ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο και Πενέλοπε Κρουζ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν συμπεριλαμβάνονται στα ονόματα που έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή που καταδικάζει την έλλειψη δημόσιας υποστήριξης της Ακαδημίας προς τον Παλαιστίνιο κινηματογραφιστή
LIFO NEWSROOM
Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Πολιτισμός / Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Ο δικαστής είχε αποφανθεί τότε πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως η Lipa ή οι συνδημιουργοί της είχαν ποτέ «πρόσβαση» στο τραγούδι του συγκροτήματος – βασικό προαπαιτούμενο για τη στοιχειοθέτηση περί λογοκλοπής
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Κική Δημουλά. Η Ποιήτρια»

Πολιτισμός / Τουρκία: Πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Κική Δημουλά. Η Ποιήτρια»

Στο συνέδριο συμμετείχε, μεταξύ άλλων και η κόρη της σπουδαίας ποιήτριας, Έλση Δημουλά, η οποία προέτρεψε τους μαθητές να «αγκαλιάσουν» τη γνώση και να τολμούν να εκφράζονται μέσα από την ποίηση
LIFO NEWSROOM
ΕΠΕΞ Τρόμος, Εγκογιάν και Ιζαμπέλ Ιπέρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τρόμος, Εγκογιάν και Ιζαμπέλ Ιπέρ από αύριο στους κινηματογράφους

Το κοψοχολιαστικό «Oddity», το «Seven Veils» με την Αμάντα Σέιφριντ, το «Α Traveler’s Needs» με την Ιζαμπέλ Ιπέρ και το γαλλικό crowdpleaser «En Fanfare» είναι μερικές από τις ταινίες που ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ