Διεθνής Ημέρα Μουσείων (18/5): Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων

Τι θα δούμε στα μουσεία στις 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022 Facebook Twitter
Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Ίδρυμα Takis.
0

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο στα μουσεία –τα οποία υποδέχονται το κοινό με δωρεάν είσοδο και σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στην ανάδειξή τους καθώς και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 είναι «Η Δύναμη των Μουσείων». Παράλληλα, το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) επέλεξε τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης–MOMus, ως τιμώμενο φορέα για το 2022, εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό έργο που επιτελεί, καθώς και τη δυναμική παρουσία του στον εικαστικό χώρο.

Ο φετινός εορτασμός επικεντρώνεται στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα:

Βιωσιμότητα: Τα μουσεία είναι στρατηγικοί εταίροι στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχουν τη δύναμη, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, να συμβάλουν στη συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και στη διάδοση επιστημονικών γνώσεων για την αντιμετώπισή τους.

Καινοτομία – νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα: Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες που αλλάζουν την καθημερινή ζωή αναπτύσσονται εξίσου ταχύτατα και στον τομέα των μουσείων. Η ψηφιακή στροφή συμβάλλει στην προσβασιμότητα των μουσειακών συλλογών και στην πολύπλευρη ερμηνεία τους, στην ενίσχυση των εμπειριών του επισκέπτη και γενικότερα στην προβολή των μουσείων.

Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης: Μέσα από την ερμηνεία και την παρουσίαση των συλλογών, καθώς και την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, τα μουσεία δημιουργούν έναν ιστό που είναι απαραίτητος για την οικοδόμηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Υποστηρίζοντας τις δημοκρατικές αξίες και παρέχοντας ισότιμες ευκαιρίες δια βίου μάθησης για όλους, συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας συμμετοχικής κοινωνίας των πολιτών με γνώσεις και διάθεση προσφοράς και δημιουργίας.

Έτσι, στο τιμώμενο φέτος MOMus και στα μουσεία του οι επισκέπτες μπορούν δουν:

MOMus- Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Αθήνα, Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, 210 3215717

Τι θα δούμε στα μουσεία στις 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022 Facebook Twitter
MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα).

Τρ. 17 και Τετ. 18, Σάβ. 21 και Κυρ. 22 Μαΐου

• Ξενάγηση στην έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη»
Ώρα 13Q00 // Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας 11:00- 21:00 την Τετάρτη 18/5

Τετ. 18 Μαΐου

• Εορταστικό κάλεσμα στο μουσείο

Επισκεπτόμαστε το μουσείο, ξεναγούμαστε στις εκθέσεις και γιορτάζουμε μαζί τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

'Ωρα 19:00
Ελεύθερη είσοδος

Σάβ. 21 Μαΐου

• «Υλικά και εργαλεία»

Εκπαιδευτικό εργαστήριο για οικογένειες στο πλαίσιο της έκθεσης «Το εργαστήριο του γλύπτη» με τη συνδρομή του εικαστικού Γιώργου Τσεριώνη. Περιηγούμαστε στις μυστικές διαδρομές της γλυπτικής τέχνης, γνωρίζουμε τα εργαλεία και τη λειτουργία τους, συζητάμε για τη διαδικασία παραγωγής ενός έργου και πλάθουμε σε πηλό τα δικά μας προπλάσματα.

Ώρα 12:00-14:00
MOMus- Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη
Θεσσαλονίκη, Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών, 2310 589143

Τετ. 18 και Σάβ. 21 Μαΐου

• Ξενάγηση στην έκθεση «Επιλογές από τη συλλογή Κωστάκη»

Ώρα 12:00 / Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας 10:00- 21:00 την Τετάρτη 18/5

Τι θα δούμε στα μουσεία στις 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022 Facebook Twitter
Έκθεση: «Το εργαστήριο του γλύπτη».

Πέμπ. 19 Μαΐου

• «VUFKU – Lost & Found: 100 χρόνια από την ίδρυση των ουκρανικών κινηματογραφικών στούντιο»

Προβολή του κινηματογραφικού έργου «Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή» (ΕΣΣΔ, α/μ, 67’) του Ντζίγκα Βέρτοφ, με εισαγωγικό σχολιασμό από τον Σταύρο Άλιφραγκή, δρ. αρχιτέκτοντα μηχανικό, στο πλαίσιο της επετείου των 100 ετών από την ίδρυση των ουκρανικών κινηματογραφικών στούντιο ΒΟΥΦΚΟΥ https://vufku.org/en/vufku/

Ώρα 18:00 Είσοδος ελεύθερη

Παρ. 20 Μαΐου

• Παρουσίαση της πολυμεσικής εγκατάστασης «Απελευθέρωση πιθανόν σε άλλη γλώσσα»

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης παρουσιάζουν το αποτέλεσμα της πολύμηνης εργαστηριακής συνεργασίας τους, έχοντας ως αφετηρία τα εκπαιδευτικά κοινά και έργα της ρωσικής πρωτοπορίας, εμβαθύνοντας σε μια διαδικασία πειραματισμού με βάση τον ήχο και τις εικαστικές εφαρμογές. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Smooth. Educational commons and active social inclusion», Horizon 2020.

'Ωρα 12:00
Ελεύθερη είσοδος
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Θεσσαλονίκη, Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), 2310 240002 (εσωτ. 1)

Τετ. 18 Μαΐου

• Μουσική εκδήλωση

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Cantus Arte του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης και οι «κοινοτικές» χορωδίες Θεσσαλονίκης –Ίταλική In Canto, Γαλλόφωνη cHoralia, Ladino σεφαραδίτικης μουσικής παράδοσης του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Καλαμαριάς– ενώνουν τις φωνές τους σε μια συναυλία αφιερωμένη στην παγκοσμιότητα της προσφοράς των μουσείων στον πολιτισμό και μας προσκαλούν... μουσικά!

'Ωρες 19:30-21:00 Ελεύθερη είσοδος

Τετ. 18, Πέμπ. 19 και Σάβ. 21 Μαΐου

• Ξενάγηση στην έκθεση «Κοινό Κτήμα. Δωρεές & Αγορές»
Ώρα 18:00 (Σαβ. 21/05 στις 12:00)

Τι θα δούμε στα μουσεία στις 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022 Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης «Υφάνσεις». Φωτ.: Αντώνης Βλάχος

Σάβ. 21 Μαΐου

• Εναρκτήρια συνάντηση του νέου εργαστηρίου για ενήλικο κοινό «Ars Longa – Τέχνη μακρά»

H μουσειολόγος Έλσα Μυρογιάννη προσεγγίζει την τέχνη μέσα από διεπιστημονικά εργαλεία και εφαρμογές και ανιχνεύει με τη συνδρομή των συμμετεχόντων πολλαπλές όψεις της «δύναμης των μουσείων», κεντρικού θέματος της φετινής διοργάνωσης.

Ώρες 12:00-15:00

Σάβ. 21 Μαΐου

• Πιλοτική, δημόσια παρουσίαση του νέου συμμετοχικού και βιωματικού εργαστηρίου παραγωγής και ανάδειξης της σύγχρονης τέχνης «2gether».

Εταίροι: MOMus, ΕΚΕΤΆ, Hypertech - Εταιρεία Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Άνταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ώρες 17:00-21:00

Κυρ. 22 Μαΐου

• «Συνδέουμε τις γενιές με τέχνη στο MOMus»

Διαγενεακό, εκπαιδευτικό κινησιολογικό εργαστήριο συλλογικής έκφρασης, που φέρνει κοντά και ενώνει μέσω της δημιουργίας τρεις διαφορετικές γενιές σε συνεργασία με τα μέλη της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Sempreviva.

Ώρες 11:00-14:00
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη, Αποθήκη Α ́, Προβλήτα Α ́, λιμάνι, 2310 566716

Τετ. 18 Μαΐου

• Ξενάγηση στην έκθεση «landscape stories».

Ώρα 18:00
Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας 11:00-21:00

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Τι θα δούμε στα μουσεία στις 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022 Facebook Twitter

Στις 18 και 19 Μαΐου 2022 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 με εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνοδευόμενο από εργαστήριο σε ομάδα προσφύγων, εκπαιδευτικές διαδικτυακές δράσεις για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεματικές περιηγήσεις στο μουσείο και ψηφιακές εικονικές περιηγήσεις για εμποδιζόμενα κινητικά άτομα ή άτομα με προβλήματα ακοής.

Αναλυτικότερα θα πραγματοποιηθούν:

Α) Θεματικές περιηγήσεις στις αίθουσες των Προϊστορικών Συλλογών του μουσείου από αρχαιολόγους του μουσείου:

1) Την Τετάρτη 18 Μαΐου και ώρα 12:00-12:45 με θέμα «Μυστικά ομορφιάς της Μυκηναίας» και

2) Την Πέμπτη 19 Μαΐου και ώρα 12:00-12:45 με θέμα «Θεοί και δαίμονες. Μια ματιά στη μυκηναϊκή θρησκεία»

Β) Εκπαιδευτική δράση για μαθητές:

Το πρωί της Τετάρτης 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Τα αρχαία παιχνίδια» σε ομάδα προσφύγων μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από αρχαιολόγους του μουσείου και θα περιλαμβάνει και εικαστικό εργαστήριο.

Γ) Ψηφιακές εκπαιδευτικές δράσεις διατίθενται στην ιστοσελίδα του μουσείου εμπνεόμενες από εκθέματα των μονίμων συλλογών του για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και

Δ) Στην ιστοσελίδα του μουσείου θα διατίθεται σύντομα ψηφιακή εικονική περιήγηση για εμποδιζόμενα κινητικά άτομα ή άτομα με προβλήματα ακοής σε επιλεγμένες αίθουσες και εκθέματα των μόνιμων συλλογών του εκθεσιακού χώρου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για ΑμεΑ.

Για τη συμμετοχή στις θεματικές περιηγήσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του Μουσείου, 213 214 4889 και 213 214 4856.
Ημερομηνία έναρξης δηλώσεων: Παρασκευή 13 Μαΐου 2022, ώρες λειτουργίας μουσείου.
Αριθμός συμμετεχόντων: 20
Τετάρτη 18 Μαΐου: ελεύθερη είσοδος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
Πέμπτη 19 Μαΐου: ελεύθερη είσοδος στους επισκέπτες που θα συμμετάσχουν στις δράσεις

Μουσείο Ακρόπολης

Τι θα δούμε στα μουσεία στις 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022 Facebook Twitter

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, με μια σειρά δράσεων για τους επισκέπτες του:

Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Το μουσείο συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, με εκτεταμένο ωράριο λειτουργίας των εκθεσιακών χώρων του από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα και ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ κι έπειτα. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου. Οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν υπό το βραδινό φως τα αριστουργήματα των συλλογών του, ενώ την ίδια μέρα, στο πλαίσιο της δράσης «Τι σημαίνει για σένα το Μουσείο Ακρόπολης;», θα προβληθούν σε μεγάλη οθόνη μέσα στο μουσείο οι πιο αντιπροσωπευτικές απαντήσεις που έλαβε πρόσφατα από τους επισκέπτες του.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, το μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο. Η φετινή θεματική είναι «Η δύναμη των μουσείων» και επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης, καθώς και στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και την προσβασιμότητα. Με αυτή την ευκαιρία, το μουσείο θα προσφέρει στους ενήλικους επισκέπτες του δύο νέες παρουσιάσεις με θέμα «Κρυφές ιστορίες διασποράς» και «Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης. Νέες διαδραστικές εφαρμογές», ενώ θα διαθέτει για τις οικογένειες το νέο έντυπο «Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού».

Παρουσίαση με θέμα «Κρυφές ιστορίες διασποράς»

Είναι παγκόσμια γνωστό ότι σχεδόν τα μισά γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, αποτέλεσμα της λεηλασίας του μνημείου από τα συνεργεία του Thomas Bruce, λόρδου του Elgin, στις αρχές του 19ου αιώνα. Υπάρχουν, ωστόσο, και μικρότερα θραύσματα αλλά και άλλες αρχαιότητες της Ακρόπολης που σήμερα είναι διασκορπισμένες σε διάφορα ευρωπαϊκά μουσεία. Πώς, όμως, βρέθηκαν εκεί, ποιες ήταν οι περιπέτειές τους και ποιοι πρωταγωνίστησαν σε αυτές; Οι αρχαιολόγοι του μουσείου δίνουν τις απαντήσεις και σας καλούν να ανακαλύψετε μαζί τους τις όχι και τόσο γνωστές ιστορίες διασποράς μερικών από τα πιο σημαντικά έργα της Ακρόπολης.

Ημέρα: 18/5
Αγγλικά: 12:00 & 14:00
Ελληνικά: 17:00 & 18:00
Συμμετοχή: Εγγραφές γίνονται την ημέρα της παρουσίασης στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου. Έως 30 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η παρουσίαση θα συνεχιστεί κάθε Κυριακή από 22/5 μέχρι 18/12 (11:00 στα αγγλικά και 13:00 στα ελληνικά).

Τι θα δούμε στα μουσεία στις 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022 Facebook Twitter
Κρυφές ιστορίες διασποράς στο Μουσείο Ακρόπολης.

Οικογενειακό έντυπο «Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού»

Την ίδια μέρα θα ξεκινήσει η δωρεάν διάθεση του εντύπου «Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού» για παιδιά και οικογένειες. Οι μικροί μας επισκέπτες ανεβαίνουν στον 3ο όροφο του μουσείου, στην Αίθουσα του Παρθενώνα. Εκεί τους περιμένουν τα πιο διάσημα, ίσως, γλυπτά του κόσμου! Όμως όχι όλα… Ένα μέρος τους βρίσκεται αλλού… Το πού, το πότε, το πώς και το γιατί θα το ανακαλύψουν μέσα από τις περιπέτειες έξι διάσημων γλυπτών, που περιέχονται στο έντυπο. Στο τέλος τα παιδιά περιγράφουν με ζωγραφιές και λέξεις τα αισθήματα που τους γεννά ο χωρισμός των γλυπτών στις ειδικές σελίδες του εντύπου και τις αφήνουν στο μουσείο. Το έντυπο διατίθεται στο Γραφείο Πληροφοριών, στο ισόγειο του μουσείου. Στον ίδιο χώρο τα παιδιά αφήνουν και τις σελίδες με τα συναισθήματά τους, μετά την ολοκλήρωση της εξερεύνησής τους.

Παρουσίαση με θέμα «Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης. Νέες διαδραστικές εφαρμογές»

Στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης» το μουσείο ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, σειρά διαδραστικών εφαρμογών εγκατεστημένων σε οθόνες αφής, που ωστόσο παραμένουν ανενεργές εξαιτίας των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Όμως, στις 18 Μαΐου οι οθόνες ανοίγουν για τρεις ώρες και οι αρχαιολόγοι μας θα είναι εκεί για να παρουσιάσουν, για πρώτη φορά, καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές, που αναδεικνύουν τις πολύπλευρες πτυχές των εκθεμάτων του μουσείου, προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους εκθεσιακούς του χώρους και δημιουργούν έναν νέο, συναρπαστικό κόσμο για μικρούς και μεγάλους.

Ημέρα: 18/5
Ώρες: 11:00 – 14:00 

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Τι θα δούμε στα μουσεία στις 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022 Facebook Twitter
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Σταδίου 13, Πλατεία Κολοκοτρώνη, 210 3237617) συμμετέχει επίσης στις εορταστικές εκδηλώσεις με μια εκπαιδευτική δράση για άτομα με προβλήματα μνήμης, στις 21/5. Πέρα από την ξενάγηση στην έκθεση «Επαναcyσταση ’21», όπου οι συμμετέχοντες, μέσα από επιλεγμένα εκθέματα, θα γνωρίσουν σημαντικές μορφές της Επανάστασης, θα πραγματοποιηθούν κατασκευές με χειροτεχνίες εμπνευσμένες από τη συλλογή του μουσείου.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Τι θα δούμε στα μουσεία στις 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022 Facebook Twitter

Στοχεύοντας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να είναι ένα ανοιχτό, φιλόξενο και συμπεριληπτικό μουσείο, που προάγει νέες αξίες για το κοινό μας μέλλον, το ΕΜΣΤ συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022, με θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων», και στηρίζει την επιλογή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) «να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης», εστιάζοντας ειδικότερα στα ζητήματα της βιωσιμότητας, της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών, της προσβασιμότητας και της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζει τις ακόλουθες δράσεις για την εβδομάδα 16-21.05.2022:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ

Δευτέρα 16.05, 19:30-22:30
Συναυλία μουσικής δωματίου από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, 20:30-22:30
Θα προηγηθεί ξενάγηση στις 19:30 στην έκθεση της Συλλογής του ΕΜΣΤ από την επιμελήτρια Άννα Μυκονιάτη (19:30-20:30).

Οι μουσικοί της νεότερης γενιάς Βασίλης Σούκας και Θοδωρής Ιωσηφίδης περιηγούνται στο πλούσιο τοπίο της ρωσικής μουσικής του 20ού αιώνα, από τον όψιμο ρομαντισμό του Μέντνερ ως τη φουτουριστική γραφή του Προκόφιεφ και την οραματική πρωτοπορία του Σνίτκε.

Συμμετοχή: Με το εισιτήριο γενικής εισόδου του ΕΜΣΤ (8€). Η διανομή των δελτίων εισόδου θα πραγματοποιηθεί με σειρά προτεραιότητας μισή ώρα πριν την εκδήλωση (στις 20:00). Σε περίπτωση συμμετοχής στην ξενάγηση η ώρα προσέλευσης είναι στις 19:00.

Τι θα δούμε στα μουσεία στις 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022 Facebook Twitter
Εγκατάσταση του Stephan Goldrajch στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Αθήνα. Maria Mavropoulou

Τετάρτη 18.05, 11:00-22:00
Η είσοδος θα είναι δωρεάν όλη την ημέρα και το μουσείο θα είναι ανοιχτό έως τις 22:00.

Ξεναγήσεις για το κοινό στην έκθεση της συλλογής από τους επιμελητές του ΕΜΣΤ Δάφνη Βιτάλη, Τίνα Πανδή και Σταμάτη Σχιζάκη
Ώρες ξεναγήσεων: 12:00, 14:00, 16:00
Ελεύθερη συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας (έως 20 άτομα/ξενάγηση). Κάθε ξενάγηση διαρκεί περίπου 60’.

DJ set στο καφέ από το πρωί
Η μουσική θα συνομιλήσει θεματικά με τα εκθέματα του ΕΜΣΤ και η εμπειρία της επίσκεψης στον χώρο του μουσείου θα εμπλουτιστεί με ένα DJ set διάρκειας 12 ωρών αφιερωμένο ειδικά στη γιορτή της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Aπό ambient, new wave, electro ηχους έως leftfield, experimental και παραδοσιακή μουσική θα εναλλάσσονται σε ένα απρόβλεπτο ηχητικό κολάζ μουσικών εκπλήξεων από διαφορετικούς DJ.

Πρόγραμμα προβολών
Βίλες και καταλήψεις. Ματιές στην καλλιτεχνική κοινότητα

Αίθουσα Ομιλιών & Προβολών
Ώρες προβολών: 14:00, 18:00 και 20:00
Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης

Το πρόγραμμα προβολών «Βίλες και καταλήψεις. Ματιές στην καλλιτεχνική κοινότητα» επιχειρεί να αναδείξει διαφορετικές –και ίσως και ασύμβατες– πτυχές της καλλιτεχνικής δημιουργίας, κατά τη διάρκεια της γεμάτης αντιθέσεις δεκαετίας του 1980 στην Ελλάδα, μέσα από την παρουσίαση δύο οπτικοακουστικών έργων:

Το φιλμ «Griekenland alles inbegrepen [Greece all inclusive]», 1982, του σημαντικού Βέλγου σκηνοθέτη και καλλιτέχνη Τζεφ Κορνέλις, μεταφέρει την καλλιτεχνική ατμόσφαιρα της εποχής στην Ελλάδα, μέσα από μία καταγραφή του πεδίου και των πρωταγωνιστών του. Μεταξύ αυτών που εμφανίζονται στο βίντεο είναι οι Μανώλης Αναγνωστάκης, Θανάσης Τότσικας, Ίωνας Βορρές, Νίκος Κεσσανλής, Γιώργος Λάππας, Γιάννης Τσαρούχης, Μαριλένα Λιακοπούλου, Νίκος Χουλιαράς και Αλέξανδρος Ιόλας. (διάρκεια: 65΄)

Το δεύτερο φιλμ, με τίτλο «Το κτίριο των καλλιτεχνών: η εμπειρία της κατάληψης της Γ’ Σεπτεμβρίου 43», 1991, του σκηνοθέτη και συγγραφέα Μπάμπη Πλαϊτάκη, αποτυπώνει την ατμόσφαιρα της ιστορικής κατάληψης του νεοκλασικού κτιρίου της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου από φοιτητές της ΑΣΚΤ. Στο φιλμ εναλλάσσονται αποσπάσματα της παράστασης της Ομάδας Εδάφους «Το τραγούδι του Νάρκισσου και της Ηχούς», που πρωτοπαρουσιάστηκε στην κατάληψη, με συνεντεύξεις των ενοίκων του κτιρίου. (διάρκεια: 30΄)

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (έως 70 άτομα/ προβολή). Συνολική διάρκεια προβολής: 100΄.

Τι θα δούμε στα μουσεία στις 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022 Facebook Twitter

Σάββατο 21.05 , 11:30-13:00
Εργαστήριο Ψηφιακοί θησαυροί

Ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο για άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Το ΕΜΣΤ συμβάλλει ενεργά στη διασφάλιση της προσβασιμότητας και, σε συνεργασία με τον Οργανισμό The Happy Act, πραγματοποιεί το ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο Ψηφιακοί Θησαυροί, βασισμένο στη χρήση ψηφιακών μέσων, το οποίο απευθύνεται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες (12-22 ετών) που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εργαστηρίων οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν, θα έρθουν σε επαφή με έργα της συλλογής του μουσείου και θα δημιουργήσουν δικά τους.

Συντελεστές:
Ελισάβετ Ιωαννίδη, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης-Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια ΕΜΣΤ
Μαρία Καρακασίδου, Ειδική Παιδαγωγός TheHappyAct
Ειρήνη Ράπτη, Μουσειοπαιδαγωγός-Ειδική Παιδαγωγός TheHappyAct

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Δηλώσεις συμμετοχής:

Για δηλώσεις συμμετοχής στέλνετε e-mail στο [email protected] (ονοματεπώνυμο, ηλικία, τηλέφωνο επικοινωνίας).
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Σε κάθε εργαστήριο θα συμμετέχουν 12 άτομα.
Κάθε συμμετέχων/συμμετέχουσα θα συνοδεύεται από έναν μόνο συνοδό.

Μουσείο Μπενάκη

Τι θα δούμε στα μουσεία στις 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022 Facebook Twitter

Ελεύθερη είσοδος στα κτίρια του Μουσείου Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Πινακοθήκη Γκίκα) στις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Μουσείο και Τάξη σε ζωντανή σύνδεση!»

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022, το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη θα προσφέρει για πρώτη φορά σε απομακρυσμένα σχολεία της ελληνικής περιφέρειας ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για ζωντανή σύνδεση.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι μαθητές μιας σχολικής τάξης θα έχουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στη Νεοελληνική Συλλογή. Ακολουθώντας μία επιλεγμένη διαδρομή, τα παιδιά θα γνωρίσουν την καθημερινή ζωή των περασμένων αιώνων σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, θα παρατηρήσουν τα αντικείμενα, θα εκφράσουν απορίες, θα μοιραστούν με τους ανθρώπους του μουσείου εντυπώσεις και συναισθήματα.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στα μουσεία του δήμου της Αθήνας

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου 2019, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους στην πινακοθήκη, τα μουσεία, το Κέντρο Τεχνών και το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του δήμου Αθηναίων.

Το φετινό θέμα, όπως ορίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), είναι «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης», με τις εκδηλώσεις στα μουσεία και τους χώρους πολιτισμού της πόλης να αποτελούν μία αφορμή αναβίωσης του παρελθόντος, μία πύλη σύνδεσής του με το παρόν, μία προσπάθεια συνέχειας της παράδοσης.   

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναλυτικά:

Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων (Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο, στάση Μετρό Μεταξουργείο)

Τι θα δούμε στα μουσεία στις 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022 Facebook Twitter
Η Ιαπωνία και το Βιβλίο.

12:30| Ξενάγηση στην έκθεση «Η Ιαπωνία και το Βιβλίο»  από τον επιμελητή της έκθεσης κ. Ντένη Ζαχαρόπουλο

17:00| Οικογενειακή δράση για παιδιά ηλικίας 5 -10 ετών

H πινακοθήκη, ως κομβικό σημείο επικοινωνίας λαών και πολιτισμών, παρουσιάζει μια εκπαιδευτική δράση που ξεκινά από την κορυφή του βουνού Φούτζι, κάνει μια στάση σε ένα νησί του Ιονίου, τη Λευκάδα, για να ξαναβρεθεί στην Ιαπωνία με Γκέισες και Σαμουράι, έχοντας οδηγό εκθέματα από το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα.

Η συμμετοχή στην οικογενειακή δράση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. 210 3243023, Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00-15:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Διάρκεια έκθεσης: έως 9 Ιουνίου 2019

* Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων η Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων θα λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο, από 10:00 έως 21:00.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» δήμου Αθηναίων (Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα)

12:00| Εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης έργων πάτσγουορκ «Όρια - Boundaries»

Συνδιοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ και  Ελληνικός Σύλλογος Πάτσγουορκ

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πάτσγουορκ (European Quilting Association), ενώ στόχος της είναι η ανάδειξη της ευρωπαϊκής λαϊκής τέχνης του πάτσγουορκ σε ένα μουσείο ελληνικής λαϊκής τέχνης, το οποίο λειτουργεί ως κόμβος ευρωπαϊκού πολιτισμού, καθώς συνδέει τα κομμάτια κλάδων της ευρωπαϊκής λαϊκής τέχνης, στηρίζοντας το μέλλον της παράδοσής της.

Την τελετή των εγκαινίων θα πλαισιώσει σχετική ομιλία της πρόεδρου του Ελληνικού Συλλόγου Πάτσγουορκ κ. Μάνιας Χατζηιωαννίδη.

Την Κυριακή 19 Μαΐου στις 10:00 θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι με θέμα «Τρισδιάστατος μύλος - Μάθημα στη μηχανή».

Διάρκεια έκθεσης: έως 2 Ιουνίου 2019

Μουσείο Δωδεκανησιακό Σπίτι δήμου Αθηναίων (Δωδώνης 119, Σεπόλια)

11:00| Ξενάγηση «Ένα Δωδεκανησιακό Σπίτι στην Αθήνα»

Με έναυσμα τα λαογραφικά εκθέματα του μουσείου θα ταξιδέψουμε στον χρόνο και θα ζωντανέψουμε σκηνές καθημερινότητας του περασμένου αιώνα, σε ένα δωδεκανησιακό σπίτι.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. 210 5151541, Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00- 4:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τι θα δούμε στα μουσεία στις 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022 Facebook Twitter
Μουσείο Δωδεκανησιακό Σπίτι δήμου Αθηναίων.

Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνα δήμου Αθηναίων

(Μοναστηρίου και Κρέοντος 1)

12:00-13:00 & 14:00-15:00| Ξενάγηση «Ο Πλάτωνας και η Ακαδημία του»

Με εργαλεία τις σύγχρονες ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές του μουσείου θα ταξιδέψουμε στον χρόνο για να συστηθούμε με το έργο και τις μεθόδους διδασκαλίας του Πλάτωνα.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. 210 5142138, Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-16:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων (Βασ. Σοφίας- Πάρκο Ελευθερίας)

11:30| «Το Κέντρο Τεχνών ως κιβωτός πολιτισμού...»

Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6-10 ετών και τους γονείς τους. Μέσα από εκπαιδευτικές διαδικασίες, παιχνίδια και βιντεοπροβολές,

oι συμμετέχοντες καλούνται να γνωρίσουν πώς ένας σύγχρονος χώρος, που σέβεται την ιστορική μνήμη και παράδοση, παρέχει βήμα έκφρασης νέων καλλιτεχνικών τάσεων συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. 210 7248150 και 210 7232604, Δευτέρα - Παρασκευή, 10:00-13:00.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» δήμου Αθηναίων - Αίθουσα «Οδοιπορικό της παληάς Αθήνας» (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο)

11:00| «Το Μέλλον της Παράδοσης»

Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και τους γονείς τους.

Μικροί και μεγάλοι κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο και ανακαλύπτουν μια γραφική γειτονιά της παλιάς Αθήνας στην οποία μπορούν να παίξουν, να τραγουδήσουν, να δημιουργήσουν και να ονειρευτούν το μέλλον.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. 210 3452150, Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00-14:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μουσείο Μπουζιάνη

Τι θα δούμε στα μουσεία στις 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022 Facebook Twitter
Χρόνης Μπότσογλου.

Το ντοκιμαντέρ του Φρέντυ Βιανέλλη «Χρόνης Μπότσογλου», η εικαστική και πνευματική βιογραφία του σπουδαίου Έλληνα εικαστικού καλλιτέχνη, προβάλλεται στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπουζιάνη, την Τετάρτη 18 Μαίου και ώρα 8 μ.μ., τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και τον ζωγράφο που είχε παρουσιαστεί, τον Ιούνιο του 2014, με έργα-αφιέρωμα στον μεγάλο εξπρεσιονιστή ζωγράφο.

Τις σημαντικές στιγμές της ζωής του, τις εικαστικές του αναζητήσεις και τα έργα/σταθμούς της εξέλιξής του, την παρουσίαση άγνωστου αρχειακού υλικού και μοναδικών συνεντεύξεων θα πλαισιώσουν ο διανοητής Χρήστος Λάζος και ο σκηνοθέτης Φρέντυ Βιανέλλης.

Ανάμεσα στις άλλες αρετές του το ντοκιμαντέρ έχει και το πλεονέκτημα να αναδεικνύει δυο ουσιαστικά και βαθύτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και του έργου του Μπότσογλου:

α) τη σύζευξη ανάμεσα στον δημιουργό ως υποκείμενο και την αναζήτηση της αλήθειας των πραγμάτων και β) την τέχνη ως κοινωνική πρακτική διαλόγου και φιλίας με τον άλλον.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, στο Μουσείο Μπουζιάνη –11:00 με 22:00 ανοιχτό για το κοινό– θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην έκθεση Σελέστ Πολυχρονιάδη, της εικαστικού που παρουσίασε τον εξπρεσιονιστή ζωγράφο για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1934 το Ημερολόγιο του Γιώργου Μπουζιάνη.

Η Σελέστ Πολυχρονιάδη (1904-1985) αποτελεί εμπράκτως απόδειξη ότι στη νεοελληνική τέχνη είχαμε υψηλό βαθμό συμμετοχής γυναικών δημιουργών, σε πανευρωπαϊκή μάλιστα αναλογική κλίμακα.     

Με ευρύτατες καλλιτεχνικές ανησυχίες και βιώματα, η εικαστικός ασχολήθηκε και με τη μουσική και με πολλές εφαρμοσμένες εικαστικές τέχνες, λειτούργησε δική της γκαλερί προπολεμικά και είχε παρουσία δυναμική. Στη ζωγραφική της αντικρίζουμε στην αφαιρετική της περίοδο, την ωρίμαση των ερευνών της στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, με έναν ιδιότυπο αφαιρετικό σουρεαλισμό υψηλής πνοής.

Μουσείο Μπουζιάνη Γ. Μπουζιάνη 27-31, 172 34, Δάφνη /μετρό 2-3/στάση Αγ. Ιωάννης/  210 9028455, 6944670324

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Ίδρυμα Takis

Τι θα δούμε στα μουσεία στις 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022 Facebook Twitter

Για πρώτη φορά το Ίδρυμα Takis – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και υποδέχεται τους επισκέπτες από το πρωί ως το βράδυ παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα δράσεων απευθυνόμενο σε μικρούς και μεγάλους. 
 
Οι εκδηλώσεις και τα προγράμματα είναι ειδικά διαμορφωμένα αποκλειστικά για την ημέρα εκείνη. Θα περιλαμβάνουν ξεναγήσεις και ρεσιτάλ πιάνου, παιδικά εργαστήρια και παρατήρηση των αστερισμών. 
 
Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία σε έναν ιδιαίτερα ενεργειακά πλούσιο χώρο που θα μείνει αδιαμφισβήτητα αξέχαστη και όπως έλεγε ο Takis  «Δεν υπάρχει κανένας επισκέπτης στο Κ.Ε.Τ.Ε. που να μην αισθάνθηκε αυτήν τη μαγνητική ηρεμία που έδωσε ο χώρος στο κορμί του».

Αναλυτικό πρόγραμμα

1.Ξεναγήσεις

Ώρες:
10:30 – 11:30
11:30 – 12:30
12:30 – 13:30
16:30 – 17:30
18:30 – 19:30

2. Παιδικά εργαστήρια (5 –12 ετών)
Art & Craft: Τα παιδιά εμπνέονται από τα έργα του Takis –Αιολικά, Σινιάλα, Λουλούδια– και δημιουργούν γλυπτά που άλλοτε κινούνται και άλλοτε αιωρούνται με τη βοήθεια των μαγνητικών πεδίων και όλων των αόρατων δυνάμεων της φύσης.

Ώρες:
18:30 – 19:00
19:00 – 19:30
19:30 – 20:00
Κήποι Ιδρύματος Takis

Εργαστήρι Μουσικοκινητικής
Τα παιδιά παίζουν με σχήματα και υλικά, ταξιδεύουν με ήχους και συχνότητες, αλληλοεπιδρούν με το μαγνητικό περιβάλλον των μουσικών έργων του Takis, εμπνέονται και δημιουργούν τη δική τους μουσική!

Ώρες:
18:30 – 19:00
19:00 – 19:30
19:30 – 20:00
Ανοικτό Θέατρο Ιδρύματος Takis

3.Ρεσιτάλ πιάνου
Ο διακεκριμένος και βραβευμένος πιανίστας Άρης Γραικούσης εκτελεί κομμάτια των Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin, Erik Satie, Sergueï Prokofiev, Aram Khatchatourian και Μάνου Χατζιδάκι.

Ώρες:
20:30 – 21:00
21:00 – 21:30
Μουσείο – Επίπεδο 2

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

4. Έναστρη Νύχτα στο Ίδρυμα Takis (5 – 12 ετών)
Ξενάγηση στην αρχαία ουρανογραφία και στους μύθους του χθες. Τα παιδιά μαζί με αστροφυσικούς θα ενημερωθούν για την αρχαία μυθολογία των αστερισμών, ενώ παράλληλα με τη χρήση ενός lazerpointer θα παρατηρήσουν στον ουρανό. Αμέσως μετά θα δουν μέσα από το τηλεσκόπιο αστρικά συστήματα και θα μάθουν για τη φύση των άστρων αυτών.

Ώρες:
20:30 – 21:30
Κήποι Ιδρύματος Τakis


Takis – 70 χρόνια γλυπτικής.

Ώρες:
11:30 – 12:00
13:30 – 14:00
17:30 – 18:00
21:00 – 21:30
Διάρκεια: 20’
Μουσείο – Επίπεδο 1

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στοο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός / Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Στην ιστοσελίδα του Μουσείου θα διατίθεται σύντομα ψηφιακή εικονική περιήγηση για εμποδιζόμενα κινητικά άτομα ή άτομα με προβλήματα ακοής σε επιλεγμένες αίθουσες και εκθέματα των μόνιμων Συλλογών.
THE LIFO TEAM
Αδειάζοντας το σπίτι των γονιών μου – Μια αναμέτρηση με το πένθος

Φωτογραφία / «Αδειάζοντας το σπίτι των γονιών μου»: Μια φωτογραφική αναμέτρηση με το πένθος

H δουλειά της φωτογράφου Κατερίνας Καλούδη μάς φέρνει πίσω σε ένα πατρικό σπίτι που πρέπει να αδειάσει. Μια πράξη σκληρή και απόλυτα προσωπική, που ανοίγει μια χαραμάδα στον κόσμο της δύσκολης ενηλικίωσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μέσα στα εργαστήρια των σημαντικότερων Ελλήνων γλυπτών

Εικαστικά / Μέσα στα εργαστήρια των σημαντικότερων Ελλήνων γλυπτών

Μια σημαντική έκθεση που μόλις ξεκίνησε στο Μουσείο Άλεξ - Μυλωνά παρουσιάζει τους χώρους όπου δημιούργησαν τα έργα τους σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Παππάς, ο Χρήστος Καπράλος, η Ναταλία Μελά και πολλοί ακόμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο «αρχιοδοντίατρου» των Φαραώ ηλικίας 4.100 ετών

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο «αρχιοδοντίατρου» των Φαραώ ηλικίας 4.100 ετών

Ο θάλαμος περιέχει πέτρινο φέρετρο στο οποίο είναι χαραγμένα το όνομα και οι τίτλοι του γιατρού, στους οποίους περιλαμβάνονται «διευθυντής φαρμακευτικών φυτών» και «αρχιοδοντίατρος»
LIFO NEWSROOM
Την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου τα εγκαίνια αντιγράφων του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριό

Πολιτισμός / Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Ο Οικονομικός απολογισμός για την κατασκευή του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς

Αύριο τα εγκαίνια της έκθεσης με τα δύο μοναδικά εκθέματα που κοσμούν εδώ και λίγο καιρό την κεντρική είσοδο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου
LIFO NEWSROOM
Το Ιστορικό Μεταλλευτικό Τοπίο της Σερίφου στο World Monuments Watch

Πολιτισμός / Το Ιστορικό Μεταλλευτικό Τοπίο της Σερίφου στο World Monuments Watch

Έπειτα από αξιολόγηση περισσοτέρων από 200 υποψηφιοτήτων, το μεταλλευτικό τοπίο της Σερίφου επιλέχθηκε ως ένα από τα 25 μνημεία σε όλον τον κόσμο που οφείλουν να προστατευθούν και αναδειχθούν
LIFO NEWSROOM
O καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, έρχεται στην Ελλάδα

Πολιτισμός / O Thomas Jolly, καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, έρχεται στην Ελλάδα

Ο Thomas Jolly στις 29 Ιανουαρίου θα βρεθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα και δημιουργό ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών εκπομπών τέχνης και πολιτισμού Γιώργο Αρχιμανδρίτη
LIFO NEWSROOM
Επίτιμοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ ο Στιβ ΜακΚουίν και η Μπιάνκα Στίγκτερ

Πολιτισμός / Επίτιμοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ ο Στιβ ΜακΚουίν και η Μπιάνκα Στίγκτερ

Στον Βρετανό σκηνοθέτη και στην Ολλανδή σύζυγό του ιστορικό και σκηνοθέτρια απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα για τη μεγάλη κοινωνική και ιστορική αξία του έργου τους, ιδιαίτερα του ντοκιμαντέρ τους «Occupied City»
LIFO NEWSROOM
Πομπηία: Ανακαλύφθηκε πολυτελές, ιδιωτικό λουτρό - Ίσως το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ εκεί

Πολιτισμός / Πομπηία: Ανακαλύφθηκε πολυτελές, ιδιωτικό λουτρό - Ίσως το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ εκεί

Το BBC κάνει λόγο για ένα εύρημα που εντοπίζεται «μια φορά στον αιώνα» και έμενε κρυμμένο κάτω από πολλά μέτρα ηφαιστειακών πετρωμάτων και στάχτης για 2.000 χρόνια
LIFO NEWSROOM