Έκκληση να επιστραφεί ο κλεμμένος για τρίτη φορά πίνακας του Φρανς Χαλς

Έκκληση να επιστραφεί ο κλεμμένος για τρίτη φορά πίνακας του Φρανς Χαλς Facebook Twitter
O πίνακας στο Μουσείο Φρανς Χαλ, όταν εξετίθετο εκεί.
0

Καθώς το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ ετοιμάζεται να ανοίξει μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον Ολλανδό ζωγράφο, Φρανς Χαλς ο διευθυντής του κάνει έκκληση να επιστραφεί ο πίνακας αλλιώς από την έκθεση θα λείπει  το «καταπληκτικό» έργο τέχνης των 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Το έργο «Two Laughing Boys With a Mug of Beer» (Δυο γελαστά αγόρια με ένα κύπελο μπύρας) κλάπηκε από το Μουσείο Hofje van Mevrouw van Aerden στην ολλανδική πόλη Leerdam τον Αύγουστο του 2020. Σε αντίθεση με έναν πίνακα του Βαν Γκογκ που πιστεύεται ότι κλάπηκε από την ίδια συμμορία και τον επέστρεψαν σε μια τσάντα ΙΚΕΑ το έργο του Χαλς έχει εξαφανιστεί στον υπόκοσμο.

Η κλοπή από το συγκεκριμένο μουσείο είναι η τρίτη κλοπή του ίδιου έργου που προηγουμένως κλάπηκε το 1988 και το 2011.

Έκκληση να επιστραφεί ο κλεμμένος για τρίτη φορά πίνακας του Φρανς Χαλς Facebook Twitter
Ο αρχηγός της αστυνομίας της Ολλανδίας με το "Two Laughing Boys" του Frans Hals, μετά την ανάκτησή του το 2011.

Ο ασυνήθιστος λόγω της σύνθεσής του πίνακας του Χαλς που είναι γνωστός για τα ομαδικά ή τα ατομικά πορτραίτα που έχει ζωγραφίσει, δείχνει εδώ δυο αγόρια σε αλληλεπίδραση. Ο διευθυντής του μουσείου ελπίζει ότι ο πίνακας θα επιστραφεί γιατί είναι όπως είπε «ένα έργο που ανήκει σε όλους μας».

Η μεγάλη έκθεση που ανοίγει για το κοινό την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει 50 έργα του καλλιτέχνη του 17ου αιώνα, ενός ζωγράφου με  «χαλαρή πινελιά», γελαστά πρόσωπα, κόκκινα μάγουλα και άδεια ποτήρια κρασιού. Παράλληλα υπάρχει μια εκτεταμένη έκθεση στο Μουσείο Frans Hals στο κοντινό Haarlem, όπου έζησε και εργάστηκε ο γεννημένος στην Αμβέρσα καλλιτέχνης.

Ενώ η έκθεση Rijksmuseum βασίζεται σε μια πρόσφατη έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου που στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Βερολίνο, έχει επίσης μοναδικά έργα, το γιγάντιο ομαδικό πορτρέτο «Δείπνο των Αξιωματικών της Εταιρείας Πολιτοφυλακής του Αγίου Γεωργίου» του 1616, για παράδειγμα, δεν είχε ποτέ ξανά δανειστεί από το Χάαρλεμ και συνέβη με ειδική έγκριση από τον δήμαρχο.

«Ο Φρανς Χαλς είναι ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους του 17ου αιώνα, ένας από εκείνους τους ζωγράφους που αιχμαλωτίζουν πραγματικά τους ανθρώπους που γελούν, αυτή τη φευγαλέα κίνηση, με γρήγορες πινελιές και αυτή την τεράστια ενέργεια», είπε ο διευθυντής του μουσείου Taco Dibbits. «Ο Φρανς Χαλς εφηύρε τη σύγχρονη ζωγραφική».

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ