Ένας σταυρός από τη Λαμπεντούζα υπενθυμίζει την τραγωδία των μεταναστών

Ένας σταυρός από τη Λαμπεντούζα υπενθυμίζει την τραγωδία των μεταναστών Facebook Twitter
Ένας από τους 155 ξύλινους σταυρούς για τη Λαμπεντούζα | Trustees of the British Museum
0

Ένας σταυρός φτιαγμένος από τα συντρίμμια ενός σκάφους προσφύγων που ανατράπηκε στη Μεσόγειο πρόκειται να περιοδεύσει σε αγγλικά μουσεία και γκαλερί τέχνης σε λίγους μήνες, προκειμένου να ενθαρρύνει τη συζήτηση και τον προβληματισμό σχετικά με την κατάσταση των μεταναστών.

Ο σταυρός, που αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο πριν από πέντε χρόνια, είναι ένας από αυτούς που κατασκεύασε ένας ξυλουργός στο νησί Λαμπεντούζα, κοντά στις ακτές της Τυνησίας. Ο σταυρός θα εκτεθεί στο Μάντσεστερ, το Χέιστινγκς, το Ντέρμπι, το Ίπσουιτς, το Μπρίστολ και το Ρότσεστερ, με δάνειο από το Βρετανικό Μουσείο.

Ο σταυρός θα συνοδεύεται από δώδεκα μικροσκοπικά σκάφη φτιαγμένα από φτερά ποδηλάτων και γεμάτα με καμένα σπίρτα, που αντιπροσωπεύουν αυτούς που διασχίζουν με κάθε κίνδυνο τη Μεσόγειο ξεκινώντας από τη βόρειο Αφρική, με προορισμό την Ευρώπη. Τα σκάφη είναι έργο του γεννημένου στη Συρία καλλιτέχνη, Issam Kourbaj και είναι μέρος της σειράς με τίτλο «Dark Water, Burning World».

Ένας σταυρός από τη Λαμπεντούζα υπενθυμίζει την τραγωδία των μεταναστών Facebook Twitter
Οι βάρκες των μεταναστών σε μινιατούρες | Τrustees of the British Museum

Οι σταυροί της Λαμπεντούζα έγιναν από τον Francesco Tuccio, έναν ντόπιο μαραγκό που φτιάχνει χειροτεχνήματα από ξύλο, μετά από μια τραγωδία τον Οκτώβριο του 2013, από τις μεγαλύτερες στη διάρκεια της κρίσης του προσφυγικού ζητήματος. Το πλοίο που μετέφερε 466 άτομα από τη Σομαλία και την Ερυθραία έπιασε φωτιά, ανατράπηκε και βυθίστηκε κοντά στο νησί. Πνίγηκαν συνολικά 311 άτομα. Οι 155 άνθρωποι που σώθηκαν μεταφέρθηκαν σε μια εκκλησία στη Λαμπεντούζα, και ο Τούτσιο ήταν εκεί με τους νησιώτες που συγκέντρωναν πόρους για να ταΐσουν και να ντύσουν τους επιζώντες και να θάψουν σώματα που ξεβράστηκαν στην ακτή.

Η εμπειρία του Τούτσιο εκείνη την ημέρα τον ώθησε να σκεφτεί τρόπους για να τραβήξει την προσοχή στην ανθρώπινη τραγωδία που πλήττει χρόνια το νησί του. Καθώς έκανε μια βόλτα σε μια παραλία εκείνο το απόγευμα, είδε δύο πολύχρωμα κομμάτια ξύλου, τοποθετημένα με έναν περίεργο τρόπο, που θύμιζαν το σχήμα ενός σταυρού. Συνειδητοποίησε γρήγορα ότι ήταν χαμένα κομμάτια μιας λέμβου μεταναστών.

Ο Τούτσιο αποφάσισε να αρχίσει να χρησιμοποιεί ξύλα από βάρκες που είχαν ναυαγήσει, από τα οποία δημιούργησε μια σειρά σταυρών, συμβόλων της συνεχιζόμενης και ολοένα και πιο παραγνωρισμένης μεταναστευτικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ως καθημερινή υπενθύμιση των ναυαγίων. Οι σταυροί υπάρχουν σε εκκλησίες και σπίτια σε ολόκληρο τον κόσμο και ένας από αυτούς αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Ένας σταυρός από τη Λαμπεντούζα υπενθυμίζει την τραγωδία των μεταναστών Facebook Twitter
Το ξυλουργείο του Φραντσέσκο Τούτσιο | Facebook

«Συνδέω τον σταυρό με την ανάσταση, μια μεταφορά για τους μετανάστες που φτάνουν με ασφάλεια και ξεκινούν μια νέα ζωή στην Ευρώπη. Το ξύλο που χρησιμοποιώ αντιπροσωπεύει τον θάνατο και την τραγωδία, αλλά και την ελπίδα, την αναγέννηση και τη χριστιανική σωτηρία» είπε ο Τούτσιο, που σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα εξακολουθεί να βγαίνει κάθε πρωί για να μαζέψει ξύλα, τα οποία στη συνέχεια χαράζει, λειαίνει και μεταμορφώνει σε σταυρούς στο εργαστήριό του. Τα στρώματα των κατεστραμμένων χρωμάτων παραμένουν στο ξύλο ως υπενθύμιση της τραγικής πηγής των υλικών.

«Οι Σύριοι που διέσχισαν τη Μεσόγειο με μικρά σκάφη ήταν απελπισμένοι και ήθελαν να ξεφύγουν από την καταστροφή της χώρας καταγωγής τους» δήλωσε ο Ισάμ Κουρμπάι. Στις μινιατούρες βάρκες του, τα καμένα σπίρτα αντανακλούν «το τραύμα που φέρνουν αυτές οι γυναίκες, τα παιδιά και οι άνδρες, ενώ η ρητίνη που συγκρατεί τα καμένα σπίρτα μαζί υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε, συγκρατούμε και υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον σε απελπισμένους καιρούς».

Η έκθεση «Crossings: Community and Refuge» ανοίγει στο Μουσείο Ιστορίας του Λαού στο Μάντσεστερ στις 29 Μαΐου.

Ένας σταυρός από τη Λαμπεντούζα υπενθυμίζει την τραγωδία των μεταναστών Facebook Twitter
Ο ξυλουργός και καλλιτέχνης Φραντσέσκο Τούτσιο | Facebook
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αργυρώ Χιώτη νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου

Πολιτισμός / Η Αργυρώ Χιώτη νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της ανοιχτής διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όπως προβλέπει η νομοθεσία, με την επιτροπή να καταλήγει στην εισήγησή της μετά από αξιολόγηση των υποψηφίων
LIFO NEWSROOM
Το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών αναγνωρίζεται ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς

Πολιτισμός / Το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών αναγνωρίζεται ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς

Το Σπαθάρειο Μουσείο ιδρύθηκε το 1991 σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου και στεγάστηκε αρχικά στην πλατεία Κασταλίας, προτού μεταφερθεί σε ιδιόκτητο κτήριο του Δήμου
LIFO NEWSROOM
Εγκαίνια για το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο – Ανακοινώθηκε η ημερομηνία

Πολιτισμός / Εγκαίνια για το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο – Ανακοινώθηκε η ημερομηνία

Η συντομογραφία του μουσείου, GEM (Grand Egyptian Museum), παραπέμπει και στην αγγλική λέξη "gem", που σημαίνει «πολύτιμος λίθος», τονίζοντας έτσι τη σημασία και τη μοναδικότητα του μουσείου ως ένα «κόσμημα» της αιγυπτιακής πολιτιστικής κληρονομιάς
LIFO NEWSROOM
Ένας οσκαρικός διεκδικητής, ένα υπέροχο μελόδραμα κι ένα arthouse slasher από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ένας οσκαρικός διεκδικητής, ένα υπέροχο μελόδραμα κι ένα arthouse slasher από αύριο στους κινηματογράφους

Το πολυσυζητημένο «Brutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ, η ευχάριστη έκπληξη που λέγεται «All Shall be Well» και η sui generis ταινία τρόμου «In a Violent Nature» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κορυφαία διάκριση για την Κατερίνα Ευαγγελάτου από τη Γαλλική Δημοκρατία

Πολιτισμός / Κορυφαία διάκριση για την Κατερίνα Ευαγγελάτου από τη Γαλλική Δημοκρατία

Στη σκηνοθέτιδα και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ο τίτλος του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών και στον σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινό το παράσημο του Αξιωματικού του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών.
LIFO NEWSROOM