Ένα λεπτεπίλεπτο πορσελάνινο μπολ, με διάμετρο μικρότερη από 11 εκατοστά, πουλήθηκε για περισσότερα από 25 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ.
Η αντίκα περιγράφεται από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's ως «εξαιρετικά σημαντική» και προέρχεται από σπάνια κεραμικά που διακοσμήθηκαν στα αυτοκρατορικά εργαστήρια του Πεκίνου τον 18ο αιώνα.
Το μπολ κατασκευάστηκε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Γιονγκζένγκ, ο οποίος κυβέρνησε την Κίνα από το 1722 έως το 1735 (αν και το σμάλτο ζωγραφίστηκε πιθανότατα λίγο μετά το θάνατό του).
Αποτελεί μέρος μιας παράδοσης γνωστής ως "falangcai", ή «ξένα χρώματα», ονομασία που δόθηκε σε πορσελάνες που προέρχονται από τους αυτοκρατορικούς κλιβάνους της Τζινγκντεζέν, αλλά σμαλτώθηκαν από τεχνίτες στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου.
Πωλήθηκε 198,2 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (25,3 εκατομμύρια δολάρια) το περασμένο Σάββατο. Το σπάνιο μπολ απεικονίζει δύο χελιδόνια, μια ανθισμένη βερίκοκα και μια ιτιά. Το σχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, ένα απόσπασμα από ποίημα που πιστεύεται ότι παραγγέλθηκε από τον προκάτοχο του Γιονγκζένγκ στη δυναστεία Μινγκ, τον αυτοκράτορα Γουανλί.
Στον κατάλογο της δημοπρασίας, η ειδικός στα κεραμικά Ρετζίνα Κρεάλ ανέφερε ότι τα μοτίβα με πουλιά και λουλούδια ήταν δημοφιλή στην περίοδο Γιονγκζένγκ. Περιέγραψε, ακόμα, το μπολ ως ένα από τα μικρά αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν «την κορυφή της ζωγραφικής στην πορσελάνη, μια τέχνη που δεν ξεπεράστηκε ποτέ».
«Κομμάτια ζωγραφισμένα με τόσο αραιά και εκλεπτυσμένα μοτίβα της φύσης όπως εδώ, "τυλιγμένα" γύρω από το σκεύος σαν ένα χειρόγραφο που ξετυλίγεται, φτιάχνονταν στο Πεκίνο για μία σύντομη περίοδο» έγραψε, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα από τα εναπομείναντα δείγματα βρίσκονται τώρα στο Μουσείο του Παλατιού στην Ταϊβάν.
Το αντικείμενο, που κάποτε αποτελούσε μέρος ενός ζευγαριού, καταγράφηκε για πρώτη φορά σε μια συλλογή που συγκέντρωσε ο έμπορος ναυτιλιακών ειδών Τσαρς Όσβαλντ Λίντελ με έδρα τη Σαγκάη στα τέλη του 19ου αιώνα. Τα δύο κύπελλα χωρίστηκαν το 1929, όταν το καθένα πωλήθηκε για 150 λίρες (περίπου 9.400 δολάρια σε σημερινά χρήματα). Το δεύτερο φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, ανέφερε ο Sotheby's.
Αυτό που πουλήθηκε το Σάββατο πέρασε από πολλά χέρια κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, με προηγούμενους ιδιοκτήτες να είναι, μεταξύ άλλων, η Αμερικανίδα κοσμική Μπάρμπαρα Χάτον. Τελευταία το απέκτησε η επιχειρηματίας και συλλέκτρια Άλις Τσενγκ, η οποία το αγόρασε έναντι της τιμής ρεκόρ - τότε - των 151,32 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ (19,3 εκατομμύρια) το 2006.
Το έργο ήταν ένα από εκείνα που ξεχώρισαν στην ανοιξιάτικη σειρά πωλήσεων του Sotheby's στο Χονγκ Κονγκ, που σηματοδοτούν τα 50 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του οίκου δημοπρασιών στην Ασία. Άλλες δημοπρασίες αφορούσαν ρολόγια, τσάντες και vintage κρασιά, ενώ οι διάφορες πωλήσεις κινεζικής τέχνης απέφεραν συνολικά 1,64 δισεκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (208,5 εκατομμύρια δολάρια). Τα ιστορικά αντικείμενα που πωλήθηκαν περιλάμβαναν αγγεία, αγάλματα και αυτοκρατορικούς θησαυρούς, από μια σφραγίδα από νεφρίτη μέχρι ένα σετ δαχτυλιδιών.
Μεταξύ των αντικειμένων που έπιασαν τις καλύτερες τιμές, ήταν ένα γαλανόλευκο αγγείο, το οποίο πωλήθηκε για 107,5 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (13,7 εκατομμύρια δολάρια). Χρονολογείται από τη δυναστεία Μινγκ και η πορσελάνινη κατασκευάστηκε για προσωπική χρήση του αυτοκράτορα Γιονγκλ. Πίνακες ζωγραφικής και έργα καλλιγραφίας προσέλκυσαν, επίσης, προσφορές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Με πληροφορίες από CNN