Η δισκογραφική εταιρεία RCA, με την οποία είχε συμβόλαιο ο ράπερ R.Kelly, διέκοψε τη συνεργασία της με τον καλλιτέχνη την Παρασκευή, εξαιτίας της εμπλοκής του σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και πορνογραφίας ανηλίκων.
Πρόσφατα, μία μίνι-σειρά ντοκιμαντέρ αποκάλυψε πως ο 51χρονος διατηρούσε στο παρελθόν σεξουαλικές επαφές με κορίτσια κάτω των 16 ετών.
Η εταιρεία του μουσικού κολοσσού Sony Music Entertainment παρέμενε για αρκετό καιρό αδρανής και δεν έχει κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση για το ζήτημα. Όμως από το απόγευμα της Παρασκευή ο R.Kelly εξαφανίστηκε απροειδοποίητα από την ιστοσελίδα της δισκογραφικής.
Σύμφωνα με πηγή που επικαλούνται οι New York Times, η RCA συμφώνησε κεκλεισμένων των θυρών τη διακοπή της συνεργασίας με τον 51χρονο τραγουδιστή και παραγωγό, με έναν ιδιωτικό συμβιβασμό που για την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως.
Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο "Surviving R. Kelly", ο τραγουδιστής φέρεται να παρέσυρε ανήλικα κορίτσια ώστε να υποκύψουν στις σεξουαλικές ορέξεις του, κακοποιώντας τα σωματικά και ψυχολογικά. Από τις αρχές Ιανουαρίου, ολοένα και περισσότερες γυναίκες καταγγέλλουν τον R.Kelly για απρεπή ή κακοποιητική συμπεριφορά και η RCA δεχόταν πιέσεις να λύσει το συμβόλαιο.
Το θέμα πήρε διαστάσεις εντός και εκτός της μουσικής βιομηχανίας και καλλιτέχνες όπως ο Τζον Λέτζεντ και η Lady Gaga ζήτησαν δημοσίως συγνώμη που συνεργάστηκαν στο παρελθόν μαζί του, καταδικάζοντας τις πράξεις του.
Το εξάωρο ντοκιμαντέρ προβάλλεται από το τηλεοπτικό δίκτυο Lifetime και αποκαλύπτει κατηγορίες, που διατυπώθηκαν εδώ και αρκετά χρόνια σε βάρος του κατά κόσμον Ρόμπερτ Σιλβέστερ Κέλι.
Το 2002, ο Kelly είχε κατηγορηθεί ότι είχε βιντεοσκοπήσει τη σεξουαλική συνεύρεση του με ένα κορίτσι 14 ετών, όμως αθωώθηκε το 2008. Η ομάδα του «Surviving R. Kelly» πήρε δεκάδες συνεντεύξεις από πρόσωπα που είχαν επαφές με τον καλλιτέχνη.
Πρώην συνεργάτιδές του περιγράφουν ότι έγιναν μάρτυρες των σεξουαλικών επαφών του με τουλάχιστον τρία κορίτσια κάτω των 16 ετών, μεταξύ αυτών και της τραγουδίστριας Aaliyah που πέθανε το 2001. Στο ντοκιμαντέρ κι άλλες γυναίκες χαρακτηρίζουν τον R.Kelly ως έναν βίαιο εκμεταλλευτή, που αξίωνε από τις συντρόφους του να τον αποκαλούν «μπαμπάκα».
Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών υποδέχτηκαν θετικά την απόφαση της RCA, κατηγορώντας ωστόσο την δισκογραφική για αργά αντανακλαστικά.
«Μετά από χρόνια κερδοφορίας από το έργο του R.Kelly, και παρότι γνώριζαν ότι κακοποιούσε σεξουαλικά μαύρα κορίτσια, η RCA της Sony επιτέλους λαμβάνει μέτρα», σχολίασε με ανακοίνωσή της η Αρίσα Χατς, της ομάδας "Color of Change".
Το κίνημα "Time's Up" ζήτησε από τις διαδικτυακές συνδρομητικές υπηρεσίες Spotify και Apple Music να αφαιρέσουν τη μουσική του R.Kelly από τις λίστες τους. «Όλοι οι σύμμαχοι στον αγώνα κατά τις σεξουαλικής βίας πρέπει να υψώσουν ανάστημα απέναντι σε αυτό το τοξικό ζήτημα», έγραψε στην ανακοίνωσή του το Time's Up.
Με πληροφορίες από New York Times
σχόλια