Η Γαλλία δανείζει στη Βουλή των Ελλήνων μια πολύτιμη ταπισερί, αντίγραφο του έργου του Ραφαήλ «Η Σχολή των Αθηνών»

Στη Βουλή των Ελλήνων μια πολύτιμη ταπισερί, αντίγραφο του έργου του Ραφαήλ «Η Σχολή των Αθηνών» Facebook Twitter
Ραφαήλ «Η Σχολή των Αθηνών» | Μουσείο Βατικανού
0

Στην Αθήνα, τη Δευτέρα, στο περιστύλιο της Βουλής των Ελλήνων θα αποκαλυφθεί μια ταπισερί με μεγάλη συμβολική και πανανθρώπινη αξία.

Πρόκειται για την ταπισερί του έργου «Η Σχολή των Αθηνών» του Ραφαήλ, ένα μεταγενέστερο αντίγραφο αυτής που υπάρχει στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και είναι αναρτημένη πίσω από το Προεδρείο.

Η συγκεκριμένη, που έχει φτάσει στην Αθήνα, είναι μικρότερου μεγέθους από αυτήν, που έχει πλάτος 9 μέτρα και ύψος 4 μέτρα, και θα είναι ένα μακροχρόνιο δάνειο στη Βουλή των Ελλήνων για τα τον εορτασμό των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης, του οποίου το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Η ταπισερί πίσω από το Προεδρείο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης είναι ένας εθνικός θησαυρός της Γαλλίας και ένα αριστούργημα τέχνης. Η ανάθεση της ύφανσης έγινε από τον Λουδοβίκο 15ο, ο οποίος ήθελε να κάνει τη Γαλλία μια νέα αναγεννησιακή Ιταλία, και πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 1734 και του 1737 μετά από ένα σχέδιο σε χαρτόνι του Valentin de Boulogne, εμπνευσμένο από τις διάσημες τοιχογραφίες του Ραφαήλ στην αίθουσα του Βατικανού, που έγιναν από το 1508 έως το 1511.

Η συγκεκριμένη, η «Σχολή των Αθηνών», έγινε μετά από αίτημα του Πάπα Ιούλιου Β', που ήθελε να συγκεντρώσει τις μεγάλες προσωπικότητες της αρχαίας σκέψης και φιλοσοφίας σε μια συνέλευση. Εμφανίζονται ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης, ο Επίκουρος, ο Σωκράτης ή ο Διογένης. Αλλά ο ζωγράφος ανέμειξε και προσωπικότητες της εποχής του και κάτω από χαρακτηριστικά αρχαίων βλέπουμε τον Μιχαήλ Άγγελο και τον Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Η «Σχολή των Αθηνών» δημιουργήθηκε μεταξύ των ετών 1510 και 1511, όταν ο διάσημος καλλιτέχνης προσλήφθηκε για να διακοσμήσει τις μετέπειτα γνωστές ως «Αίθουσες του Ραφαήλ» στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού. Βρίσκεται στο δεύτερο δωμάτιο που διακόσμησε ο καλλιτέχνης και είναι χρονικά η δεύτερη τοιχογραφία που ολοκλήρωσε, με πρώτη την «Έριδα περί τη Θεία Ευχαριστία» στον ακριβώς απέναντι τοίχο του δωματίου. Η «Σχολή των Αθηνών» θεωρείται το «αριστούργημα του Ραφαήλ και η τέλεια ενσάρκωση του κλασικού πνεύματος της ύστερης αναγέννησης».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ