Οι στίχοι των τραγουδιών γίνονται όλο και πιο απλοϊκοί, επαναλαμβανόμενοι, οργισμένοι και εμμονικοί ― Έρευνα

Οι στίχοι των τραγουδιών γίνονται πιο απλοϊκοί, επαναλαμβανόμενοι, οργισμένοι και εμμονικοί ― Έρευνα Facebook Twitter
0

Οι στίχοι των τραγουδιών γίνονται πιο απλοί, πιο επαναλαμβανόμενοι, οργισμένοι και εμμονικοί, όπως επιβεβαίωσε επιστημονική μελέτη. 

Πιθανότατα πολύ από εμάς έχουμε την αίσθηση πως τα «καινούρια» τραγούδια δεν μας αρέσουν. Πώς οι στίχοι τους είναι πολύ «πρόχειροι», πολύ «ίδιοι» και μάλλον, θυμωμένοι. Δεν είναι πως εμείς «γερνάμε», απλά, όπως σχολιάζει ο Guardian. Πράγματι, οι στίχοι των τραγουδιών γίνονται πιο απλοί και επαναλαμβανόμενοι, όπως επιβεβαίωσε επιστημονική μελέτη.

Οι στίχοι των τραγουδιών γίνονται πιο οργισμένοι και πιο εμμονικοί τα τελευταία 40 χρόνια, διαπίστωσε η συγκεκριμένη μελέτη, που διεξήγαγαν Ευρωπαίοι ερευνητές. Αναλύοντας τους στίχους σε περισσότερα από 12.000 αγγλόφωνα τραγούδια από όλα τα είδη ραπ, κάντρι, ποπ, R&B και ροκ από το 1980 έως το 2020, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περνούν τα χρόνια, οι στίχοι στα τραγούδια γίνονται πιο απλοί, επαναλαμβανόμενοι, οργισμένοι και εμμονικοί.

Η μελέτη επισημαίνει πάντως ότι ο θρύλος της μουσικής των ΗΠΑ, ο Μπομπ Ντύλαν – ο οποίος έγινε γνωστός τη δεκαετία του 1960 – κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έργο του. Οι μελετητές δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένα παραδείγματα στίχων τραγουδιών που ταιριάζουν στην περιγραφή, αλλά εξηγούν πως οι στίχοι είναι, εν μέρη και ένας «καθρέφτης της κοινωνίας» που αντικατοπτρίζει το πώς αλλάζουν οι αξίες, τα συναισθήματα και οι ανησυχίες μας, με την πάροδο του χρόνου. 

«Αυτό που παρακολουθούμε τα τελευταία 40 χρόνια είναι μια δραστική αλλαγή στο μουσικό τοπίο – από το πώς πωλείται η μουσική μέχρι τον τρόπο παραγωγής της μουσικής», αναφέρεται στα συμπεράσματα. Στα 40 χρόνια που μελετήθηκαν, υπήρξαν επανειλημμένες ανατροπές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι άκουγαν μουσική. Οι δίσκοι βινυλίου και οι κασέτες της δεκαετίας του 1980 έδωσαν τη θέση τους στα CD της δεκαετίας του 1990, και μετά, το Διαδίκτυο έφερε τις γνωστές μας πλατφόρμες που βασίζονται σε αλγόριθμους. 

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, οι ερευνητές εξέτασαν τα συναισθήματα που εκφράζονται στους στίχους, πόσες διαφορετικές και περίπλοκες λέξεις χρησιμοποιήθηκαν και πόσο συχνά επαναλαμβάνονταν. «Σε όλα τα είδη, οι στίχοι είχαν την τάση να γίνονται πιο απλοί και πιο επαναλαμβανόμενοι», είναι το σαφές συμπέρασμα. 

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν επίσης προηγούμενες έρευνες που είχαν δείξει μείωση στους θετικούς, χαρούμενους στίχους με την πάροδο του χρόνου και αύξηση σε αυτούς που εκφράζουν θυμό, αηδία ή λύπη. Οι στίχοι έχουν επίσης γίνει πολύ πιο αυτοαναφορικοί, με λέξεις όπως «εγώ» ή «δικό μου» να χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο. Η ραπ μουσική είναι η πιο θυμωμένη σε σχέση με τα άλλα είδη, ενώ σε αντίθεση με άλλα είδη, οι θαυμαστές της ροκ αναζητούν στίχους από παλαιότερα τραγούδια, καθώς αυτό το είδος μουσικής δεν βρίσκεται πια στην κορυφή των charts.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο έχει αλλάξει η μουσική είναι ότι «τα πρώτα 10-15 δευτερόλεπτα είναι πολύ καθοριστικά για το αν θα ακούσουμε ολόκληρο το τραγούδι ή όχι», αναφέρεται επίσης στη μελέτη, την ώρα που οι άνθρωποι σήμερα τείνουν να ακούν μουσική backround. Με απλά λόγια, τα τραγούδια με περισσότερα ρεφρέν που επαναλαμβάνουν βασικούς στίχους, φαίνεται να είναι σήμερα πιο δημοφιλή.

Με πληροφορίες από Guardian
 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πρόκειται για τον μπρούτζινο αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σαν αυτόν που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, στο κέντρο της Αθήνας
LIFO NEWSROOM
Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Τελευταία Πνοή» του Κώστα Γαβρά, το φαντασματικό «Presence» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το «Monkey» του Οζ Πέρκινς είναι μερικές από τις επιλογές του προγράμματος αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Ο Μπρέιντι Κόρμπετ αποκάλυψε ότι δεν έβγαλε κανένα κέρδος από τις τελευταίες δύο ταινίες του - «Μόλις σκηνοθέτησα τρεις διαφημίσεις στην Πορτογαλία και είναι η πρώτη φορά που έβγαλα χρήματα εδώ και χρόνια»
LIFO NEWSROOM
Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Πολιτισμός / Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Τον Ιούλιο του 2022 ένα παιδί με όνειρο να γίνει επαγγελματίας χορευτής ballroom τραυματίζεται από βόμβα στην Ουκρανία σε ηλικία επτά ετών και η ιστορία του γίνεται
LIFO NEWSROOM
Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Πολιτισμός / Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Η έκθεση-ορόσημο με τα αξιοσέβαστα στον κόσμο της φωτογραφίας ονόματα των Joel Meyerowitz και Barbara Davidson προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει τη δύναμη της φωτογραφίας στην πιο εντυπωσιακή της μορφή.
LIFO NEWSROOM