Μενδώνη για γλυπτά του Παρθενώνα: Διαρκές το αίτημα επιστροφής τους εδώ και 200 χρόνια

Μενδώνη Γλυπτά Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική στο πλαίσιο της πολιτιστικής διπλωματίας, την οποία ακολουθεί η Ελλάδα με στόχο την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, επανέλαβε σήμερα η Λίνα Μενδώνη. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha τόσο για τη σημερινή έναρξη του προγράμματος ωριαίων ζωνών επισκεψιμότητας, στην Ακρόπολη όσο και για τα γλυπτά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αναφέρθηκε στην στρατηγική που ακολουθείται.  Η αποκάλυψη της κλοπής στο Βρετανικό Μουσείο διαχωρίστηκε από την υπουργό από το ζήτημα αμιγώς των γλυπτών του Παρθενώνα.

Η Λίνα Μενδώνη σχετικά με την κλοπή αρχαίων αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο, τόνισε ότι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα, δεδομένου ότι πρόκειται για πράξη που προέρχεται από ανθρώπους οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη των συλλογών. Παράλληλα, σημείωσε, για ακόμη μια φορά, ότι το αίτημα για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, που αποτελεί εθνικό στόχο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, ταυτίζεται χρονολογικά με την έναρξη του νέου ελληνικού κράτους. Παραμένει διαρκές εδώ και 200 χρόνια.

«Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Είναι τραγικό το γεγονός ότι υπάρχει καταγεγραμμένο πλέον αυτό το περιστατικό της κλοπής των εκθεμάτων ή των αντικειμένων που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο. Θέλω να τονίσω ότι το μείζον είναι πως η κλοπή έγινε εκ των έσω. Διαφορετικά, κλοπές καταγράφονται σε μουσεία. Θλιβερά περιστατικά, αλλά καταγράφονται. Στο Βρετανικό Μουσείο, η ιδιαιτερότητα ήταν ότι προέρχεται από τους ανθρώπους που ήταν εντεταλμένοι στη φύλαξη των συλλογών. Λένε ότι ήταν ο επιμελητής αρχαιοτήτων. Αυτά μένει να αποδειχθούν, όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες», τόνισε η υπουργός.

Κατόπιν έκανε μια ιστορική αναδρομή στην προσπάθεια για επαναπατρισμό των γλυπτών λέγοντας πως η Ελλάδα έχει βάλει ως εθνικό στόχο την επανένωση. «Υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική- εξαντλεί όλες τις δυνατότητες που μας δίνει ο διάλογος και η πολιτιστική διπλωματία- και νομίζω ότι αυτό έχει φανεί μέσω πολύ συγκεκριμένων γεγονότων τα προηγούμενα χρόνια. Ξεκινώντας από την απόφαση της Unesco, τον Σεπτέμβριο του 2021, για την αναγνώριση του νομίμου και δικαίου του ελληνικού αιτήματος, σε συνδυασμό με την επιστροφή του θραύσματος Fagan, με την επιστροφή των θραυσμάτων από το Βατικανό και φυσικά με την ενίσχυση του θετικού κλίματος σε διεθνές επίπεδο για το δίκαιο του ελληνικού αιτήματος. Υπάρχει στρατηγική. Όμως στρατηγική η οποία ανακοινώνεται, παύει να είναι στρατηγική. Δεν μπορεί κανείς να παρουσιάζει αυτά τα οποία σκέφτεται να κάνει», σημείωσε.

Τόνισε ωστόσο κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ακολουθεί απολύτως τις κόκκινες γραμμές οι οποίες έχουν τεθεί για αυτό το μείζον εθνικό θέμα, μη μπορώντας, σε καμία περίπτωση, να αναγνωρίσει οποιοδήποτε δικαίωμα ιδιοκτησίας, νομής και κατοχής στο Βρετανικό Μουσείο, καθώς τα γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται εκεί ως προϊόν κλοπής, σύμφωνα με την υπουργό. 


Μενδώνη για τις ζώνες επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη: Ποιοτικότερος χρόνος 

Σχετικά με την σημερινή πρεμιέρα των ζωνών επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη η Λίνα Μενδώνη υποστήριξε ότι βασικό μέλημα του υπουργείου είναι η προστασία του μνημείου. Αναφέρθηκε στη μελέτη του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων(ΟΔΑΠ), από την οποία προκύπτει ότι ο ημερήσιος αριθμός επισκεπτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20.000, κατανεμημένοι σε συγκεκριμένο αριθμό ανά ζώνη της μίας ώρας. Παράλληλα, η υπουργός τόνισε ότι η μελέτη έχει λάβει υπόψη της τον χρόνο παραμονής και εξόδου των επισκεπτών, προκειμένου να αποφευχθεί ο υπερβολικός αριθμός παράλληλων επισκέψεων, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, κατά τις οποίες έχει παρατηρηθεί μεγάλη συσσώρευση.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατανομής, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί ποιοτικότερου χρόνου, κατά την περιήγησή του, εμπλουτίζοντας τις πληροφορίες του για τον χώρο και την ιστορία του.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εγκατάσταση με οικολογικές ανησυχίες στο Turbine Hall της Tate Modern

Πολιτισμός / Γιατί μας αφορά η τέχνη των Σαάμι;

Η νέα εγκατάσταση της Máret Ánne Sara –μια καλλιτέχνιδα που κατάγεται από τους αυτόχθονες Σαάμι που ζουν στο βόρειο άκρο της Σκανδιναβικής Χερσονήσου– αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον για την τέχνη των αυτόχθονων πληθυσμών.
LIFO NEWSROOM
gillian anderson

Πολιτισμός / Η Τζίλιαν Άντερσον θέλει να μάθει όλες τις ερωτικές μας φαντασιώσεις

Η διάσημη ηθοποιός και η Bloomsbury, μετά την παγκόσμια επιτυχία του best-seller «Want» , ανακοινώνουν την επόμενη συνεργασία τους και καλούν γυναίκες απ' όλο τον κόσμο να μοιραστούν τις φαντασιώσεις τους.
THE LIFO TEAM
Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη

Πολιτισμός / Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη: Ένα σημαντικό μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση

Ένα θρησκευτικό, ιστορικό αλλά και αρχιτεκτονικό ορόσημο στους πρόποδες της Δίρφυος, έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση και αντιμετωπίζει πλήθος σοβαρών προβλημάτων.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος πρωταγωνιστής του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος ηθοποιός του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Ο δημοφιλής Τούρκος ηθοποιός Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου δεν θα εμφανιστεί στη θεατρική σκηνή της Αθήνας λόγω κρατικής λογοκρισίας και περιοριστικών όρων
LIFO NEWSROOM
«Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / «Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Ο ηθοποιός θα πρωταγωνιστούσε στα «Σκυλιά» του Ανέστη Αζά αλλά συνελήφθη για «υποκίνηση μίσους» κατά του Ερντογάν και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους
LIFO NEWSROOM