FT: Παρά το σκάνδαλο στο Βρετανικό Μουσείο, η συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα προχωρήσει

FT: Θα προχωρήσει η συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα παρά το σκάνδαλο στο Βρετανικό Μουσείο Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο George Osborne, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, πιστεύει πως ακόμα και μετά το σκάνδαλο με τις κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο, είναι εφικτή μία ιστορική πολιτιστική συμφωνία ανταλλαγής με την Ελλάδα που περιλαμβάνει τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο George Osborne και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν συνομιλίες για ένα καινοτόμο σχέδιο στο οποίο ορισμένα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα ερχόταν με καθεστώς δανεισμού στην Αθήνα, με ελληνικούς θησαυρούς να δανείζονται αντίστοιχα στο Λονδίνο ως «παράπλευρη» ανταλλαγή, γράφουν οι Financial Times.

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι θέλει να επιστρέψουν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα και όχι να σταλούν στην Αθήνα τμηματικά και σε καθεστώς μακροχρόνιου δανεισμού, και οι δύο πλευρές λένε ότι οι συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι «συνεχείς και εποικοδομητικές».

Οι αποκαλύψεις αυτόν τον μήνα μιας σειράς κλοπών στο Βρετανικό μουσείο - με ορισμένα αντικείμενα να εμφανίζονται προς πώληση στο eBay - προκάλεσαν σφοδρή κριτική από Έλληνες υπουργούς και αξιωματούχους. Όμως ο Osborne είπε στους συναδέλφους του ότι αισθάνεται καθησυχασμένος καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος χειρίζεται προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δεν έχει «επιτεθεί» στο Βρετανικό Μουσείο για τις κλοπές.

«Μπορείτε να διαβάσετε πολλά στη σιωπή» ανέφερε γνώστης του θέματος, από πλευράς Βρετανικού Μουσείου ισχυριζόμενος, ότι αυτό ήταν ένα σημάδι ότι η Αθήνα πιστεύει ότι είναι κοντά μία συμφωνία.

Το σχέδιο «δανεισμού» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο Osborne πρότεινε μια σειρά δανειακών συμφωνιών που αφορούσαν στα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία αφαίρεσε από την Ακρόπολη ο Λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Osborne, το οποίο είναι ακόμη υπό συζήτηση, το Βρετανικό Μουσείο θα έστελνε στην Αθήνα δυνητικά το ένα τρίτο ή περισσότερα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα για μια καθορισμένη περίοδο. Στο πλαίσιο της λεγόμενης «Συνεργασίας του Παρθενώνα», η Ελλάδα θα έδινε στο Λονδίνο θησαυρούς, που δεν είχαν προηγουμένως εκτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο, αποτελώντας το επίκεντρο των εκθέσεων.

Στα τέλη του 2022, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στον Osborne ότι ήθελε να επιστρέψει μόνιμα η ζωφόρος, όχι σε δανεική μορφή και όχι σε τμήματα. Και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τους Financial Times, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι δυνατή μία συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε τον Ιανουάριο ότι ήλπιζε να επαναπατριστούν σύντομα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μετά τις εκλογές».

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με την κλοπή στο Βρετανικό Μουσείου Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε πως «Παρακολουθούμε στενά τις εκδηλώσεις στο Βρετανικό Μουσείο και όπως άλλοι στην πολιτιστική κοινότητα είμαστε συγκλονισμένοι από το μέγεθος της κλοπής. Αυτά τα ζητήματα δεν έχουν άμεση σχέση με την εκστρατεία μας για το νόμιμο δικαίωμά μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζεται αμείωτη».

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε πως «πιστεύουμε ότι αυτό το είδος μακροπρόθεσμης συνεργασίας θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της «προσφοράς» των σπουδαιότερων αντικειμένων μας στο κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που έχουμε στο μουσείο».

Ο Osborne υποσχέθηκε να επιταχύνει την ολοκλήρωση της καταγραφής όλων των αντικειμένων στη συλλογή του μουσείου, καθώς κλιμακώνεται η κρίση για τις κλοπές των αρχαιοτήτων. Ο ίδιος παραδέχτηκε το Σάββατο ότι έως και 2.000 αντικείμενα είχαν κλαπεί ή εξαφανιστεί και ότι το Βρετανικό μουσείο, που απέτυχε παταγωδώς να ανταποκριθεί στις προειδοποιήσεις ήδη από το 2021 ότι αντικείμενα έβγαιναν προς πώληση στο ίντερνετ.

Επιβεβαίωσε ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν είχε πλήρες μητρώο όλων των αντικειμένων της συλλογής του και υποσχέθηκε να επισπεύσει την οριστικοποίηση αυτής της διαδικασίας. Την ίδια ώρα ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου παραιτήθηκαν την Παρασκευή στον απόηχο της κλοπής και παραδέχθηκαν ότι το μουσείο αντιμετώπιζε μια κατάσταση «υψίστης σοβαρότητας».

Με πληροφoρίες των FT

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σεντ-Εξιπερί, η Νίκι ντε Σεν Φαλ και o Μπιλ Μάρεϊ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ο Σεντ-Εξιπερί, η Νίκι ντε Σεν Φαλ και o Μπιλ Μάρεϊ από αύριο στους κινηματογράφους

Μέτρια κινηματογραφική εβδομάδα, με δυο βιογραφικά δράματα που απογοητεύουν, μια κακόβουλη crime κωμωδία και μια διασκευή video game απευθυνόμενη στο οικογενειακό κοινό ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Τα Όσκαρ δεν φτιάχτηκαν για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα χρυσά αγαλματίδια

Πολιτισμός / «Το σύστημα δεν φτιάχτηκε για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα Όσκαρ

Η μόνη μαύρη γυναίκα που έχει κερδίσει Όσκαρ 'Α γυναικείου ρόλου δήλωσε ότι η ιστορική νίκη της τελικά επρόκειτο για ανωμαλία και όχι αλλαγή κατεύθυνσης από την Ακαδημία
LIFO NEWSROOM
Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζουν: 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Πολιτισμός / 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Μια κατανυκτική εμπειρία στους δρόμους και στα τοπόσημα της Αθήνας

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει περισσότερες από 40 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους, καλωσορίζοντας για πρώτη φορά στο πρόγραμμά του και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Πολιτισμός / Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Η έκθεση του Πράδο ήταν καταπέλτης: το έργο δεν είναι αυθεντικός Καραβάτζιο, αλλά δημιούργημα αγνώστου καλλιτέχνη με «μέτρια τεχνική αρτιότητα», εκτιμώντας την πραγματική αξία του σε μόλις 22.000 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Πολιτισμός / Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Η ηθοποιός τιμήθηκε με το βραβείο Stephen F. Kolzak, το οποίο απονέμεται σε «ανοιχτά queer μέλη της κοινότητας του θεάματος ή των MME για το έργο τους προς την εξάλειψη της ομοφοβίας»
LIFO NEWSROOM
Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από τον κ. Μπαλάλ και όλους τους καλλιτέχνες που αισθάνθηκαν ότι δεν υποστηρίχθηκαν από την προηγούμενη δήλωσή μας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Σύμφωνα με την εταιρεία «κατά τη διάρκεια των εργασιών ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τηρώντας απόλυτα τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις μελέτες, όπως είχαν υποβληθεί και εγκριθεί»
LIFO NEWSROOM
Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Οι ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο και Πενέλοπε Κρουζ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν συμπεριλαμβάνονται στα ονόματα που έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή που καταδικάζει την έλλειψη δημόσιας υποστήριξης της Ακαδημίας προς τον Παλαιστίνιο κινηματογραφιστή
LIFO NEWSROOM
Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Πολιτισμός / Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Ο δικαστής είχε αποφανθεί τότε πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως η Lipa ή οι συνδημιουργοί της είχαν ποτέ «πρόσβαση» στο τραγούδι του συγκροτήματος – βασικό προαπαιτούμενο για τη στοιχειοθέτηση περί λογοκλοπής
LIFO NEWSROOM