Στην αρχαία πόλη της Αλεξάνδρειας στην Τρωάδα, της Μικράς Ασίας, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τη σκηνή και το τμήμα της ορχήστρας στο ωδείο της αρχαίας πόλεως.
Ο καθηγητής Δρ Ερχάν Οζτέπε της Σχολής Γλώσσας και Ιστορίας - Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας και επικεφαλής της ανασκαφής, δήλωσε ότι έχουν φτάσει σε ένα σημαντικό στάδιο των εργασιών που ξεκίνησαν το 2020 στη δομή του Ωδείου.
Ο Οζτεπέ δήλωσε: «Παρόλο που ένα μικρό μέρος της δομής δεν έχει έρθει ακόμη στο φως, ειδικά στις εργασίες που κάνουμε εδώ για 1 μήνα, έχουμε φτάσει σε ένα τμήμα που μπορεί να παρέχει πρόσβαση στο κτήριο της σκηνής, στον ημικυκλικό χώρο των παραστάσεων, που είναι το τμήμα της ορχήστρας της δομής, και στον χώρο με τις σειρές καθισμάτων πίσω από αυτό».
Το 306 π.Χ. ο Αντίγονος ο Μονόφθαλμος έκτισε, για πρώτη φορά στη θέση, πόλη με όνομα Αντιγόνεια Τρωάς. Ο Μακεδών στρατηγός συνοίκησε τη νέα του πόλη με γείτονες πληθυσμούς από πέντε πόλεις, μεταξύ των οποίων το Σίγειον και η Νεάνδρεια. Κατά τα πρώτα της χρόνια η Αντιγόνεια ήταν σπουδαία πόλη-λιμάνι. Μετά τη νίκη του Λυσιμάχου στην Ιψό της Φρυγίας (301 π.Χ.), η πόλη μετονομάστηκε από τον τελευταίο σε Αλεξάνδρεια, σε ανάμνηση του αγαπημένου του βασιλιά, Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ήταν το κυριότερο λιμάνι της βορειοδυτικής Μικράς Ασίας. Στη συνέχεια κυριεύθηκε από τους Σελευκίδες και το 188 π.Χ. ανακηρύχθηκε ελεύθερη και αυτόνομη πόλη. Στο απόγειο της ακμής της είχε 100.000 κατοίκους.