Μια σαρκοφάγος βρέθηκε σε διώροφο κτήριο στην περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Λυκίας στη Μικρά Ασία.
Το κάλυμμά της δεν έχει αφαιρεθεί ενώ κάποιοι καθηγητές αρχαιολογίας εκφράζουν την άποψη ότι αυτή η ανακάλυψη επιβεβαιώνει πως ο Άγιος Νικόλαος είχε ταφεί στην περιοχή των Μύρων.
Η ανασκαφική ομάδα έχει μέχρι στιγμής φέρει στο φως το καπάκι της σαρκοφάγου, το οποίο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών διάτρησης που έγιναν στο διώροφο κτήριο που οριοθετεί από νότια τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.
Η σαρκοφάγος, της οποίας οι ανασκαφές έγιναν με προσοχή, βρέθηκε κάτω από το δάπεδο μιας παλιάς εκκλησίας, η οποία καλύφθηκε με προσχώσεις μετά από σεισμό και ως απότοκο αυτού, τσουνάμι που σημειώθηκε στην περιοχή κατά τον Μεσαίωνα.
Η υπεύθυνη των ανασκαφών, λέκτορας του τμήματος Ιστορίας και Τέχνης του Πανεπιστημίου του Χατάι, δρ. Εμπρού Φατμά Φιντίκ είπε: «Συναντήσαμε μια εκπληκτική σαρκοφάγο κατά τη διάρκεια των εργασιών ανασκαφών μέσα στο εν λόγω κτήριο. Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι που ανακαλύφθηκε μια σαρκοφάγος πολύ κοντά στην εκκλησία που πιστεύεται ότι περιέχει τον τάφο του Αγίου Νικολάου. Το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε μια σαρκοφάγος πολύ κοντά στην εκκλησία, η οποία πιστεύεται ότι φιλοξενεί τον τάφο του Αγίου Νικολάου, μας ενθουσιάζει πάρα πολύ. Το βλέπουμε ως ένα αρχαιολογικό εύρημα που επιβεβαιώνει τις πηγές. Με άλλα λόγια, ενώ οι συζητήσεις σχετικά με τον τόπο ταφής του Αγίου Νικολάου συνεχίζονται μέχρι σήμερα, μπορούμε να προτείνουμε τα εξής χάρη σε αυτή τη σαρκοφάγο: Πράγματι, ο Άγιος θάφτηκε κάπου κοντά στον ιερό τέμενος, δηλαδή στην περιοχή της νεκρόπολης της πόλης των Μύρων. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν η σαρκοφάγος χρονολογείται πιθανότατα σε προγενέστερο στάδιο, είναι ένα από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Άγιος Νικόλαος θάφτηκε πράγματι εδώ. Με άλλα λόγια, αποτελεί ένα από τα δεδομένα ότι ο τάφος του Αγίου Νικολάου βρέθηκε πράγματι στην εκκλησία».
Η Φιντίκ προσέθεσε: «Προς το παρόν έχουμε αποκαλύψει μόνο το καπάκι. Θα κατέβουμε 1,5-2 μέτρα χαμηλότερα, δηλαδή στην περίοδο και τη φάση όπου τοποθετήθηκε η σαρκοφάγος. Αυτό σημαίνει πολύ χαμηλότερα, και μετά από αυτό, πιθανότατα περιμένουμε μια επιγραφή στην πλαϊνή επιφάνεια της σαρκοφάγου. Η μεγαλύτερη προσδοκία μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Θα φωτίσουμε τη σαρκοφάγο με την επιγραφή».