Nεκρός βρέθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στο σπίτι του στο Κολωνάκι ο Αλέξης Μάρδας, διάσημος στο εξωτερικό ως «Magic Alex» από την εποχή της συνεργασίας του με το θρυλικό συγκρότημα των Beatles.
O 75χρονος, γνωστός στην κοσμική Αθήνα, βρέθηκε νεκρός από άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο θάνατος του μάλλον προήλθε από παθολογικά αίτια καθώς δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης στην οικία του. Ο Mάρδας δεν είχε επικοινωνία με τους δικούς του εδώ και αρκετές ημέρες και τελικά συγγενείς του τον αναζήτησαν και κάλεσαν την αστυνομία για να εισέλθουν στο σπίτι του όπως και έγινε. Αν και υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν πως είχε προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα, θα διεξαχθεί νεκροψία.
Ο Γιάννης Αλέξης Μάρδας, έγινε στενός φίλος των Beatles στα μέσα της δεκαετίας του '60.
Γεννημένος στις 5 Μαΐου 1942 στην Αθήνα και «παιδί θαύμα» στη φυσική όταν ήταν έφηβος, μετακόμισε στην Αγγλία στη δεκαετία του '60 και το 1963 γνώρισε τον Brian Jones των Rolling Stones. Το γνωστό συγκρότημα του ανέθεσε τότε να βρει τρόπο να συνδέσει τον ήχο με τα φώτα για τις ζωντανές εμφανίσεις τους. Την ίδια περίοδο έγινε φίλος και με τον ιδιοκτήτη της γκαλερί έργων τέχνης Indica στο Λονδίνο και οι δυο τους συγκατοικούσαν σε ένα διαμέρισμα στην οδό Bentinck.
Εκεί, το 1966, ήταν και που γνωρίστηκε για πρώτη φορά με τον John Lennon, που του έδωσε και το παρατσούκλι «Magic Alex» λόγω των εντυπωσιακών του γνώσεων πάνω στην τεχνολογία και τη φυσική. Ο Lennon πολύ συχνά τον αποκαλούσε και «γκουρού». Ο Μάρδας έγινε μόνιμο μέλος της ομάδας των Beatles, ακόμη και μετά το τέλος των περιοδειών τους. «Ίσως επειδή ο ίδιος ο Lennon τον είχε συστήσει ως «γκουρού» σε πολύ κόσμο, ο Μάρδας συμπεριφερόταν και ως τέτοιος. Εγώ δεν τον αντιμετώπιζα έτσι, πίστευα πως ήταν απλώς ένας τύπος με πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες», είχε πει κάποτε ο Paul McCartney.
Το 1967 οι Beatles σκέφτηκαν να αγοράσουν ένα νησί στην Ελλάδα προκειμένου να ξεφεύγουν εκεί από την πίεση της τεράστιας δημοσιότητας και να το χρησιμοποιούν ως ένα μέρος όπου θα μπορούσαν ανενόχλητοι να κάνουν ναρκωτικά, αναφέρει το beatlesbible.com. Ωστόσο τα μέλη του συγκροτήματος δεν γνώριζαν πως εκείνη την περίοδο η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς δικτατορίας.
Ο Μάρδας υποσχέθηκε να εκμεταλλευτεί τις οικογενειακές του διασυνδέσεις για βοηθήσει στο deal αγοραπωλησίας. Τελικά επέλεξαν ένα νησί με το όνομα Λέζλο, και παρόλο που τέτοιο νησί δεν υπάρχει στην Ελλάδα, όλες οι βιογραφίες το αναφέρουν έτσι. Εκεί θα χτίζονταν σπίτια τα οποία για τους Beatles και τους συνεργάτες τους, που θα συνδέονταν μεταξύ τους μέσω τούνελ. Το σχέδιο όμως κάπου ναυάγησε καθώς οι Beatles φέρονται να έχασαν τελικά το ενδιαφέρον τους γι' αυτό, πριν καν υλοποιηθεί. Ο «Magic Alex» εμφανίστηκε την ταινία «Magical Mystery Tour» και μαζί με τους Beatles ταξίδεψε μέχρι την Ινδία για να μάθει υπερβατικό διαλογισμό με τον Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι.
Φήμες λένε πως ο λόγος που το έκανε ήταν γιατί είδε πως η επιρροή του στους Beatles είχε αρχίσει να μειώνεται και πως ενδιαφέρονταν περισσότερο για τον Μαχαρίσι. Μάλιστα ο Μάρδας φέρεται να ήταν εκείνος που είπε στους Lennon και Harisson πως ο Μαχαρίσι προωθεί την Μία Φάροου, κάτι που έδρασε καταλυτικά στο να εγκαταλείψουν τελικά την Ινδία. «Ο Magic Alex έκανε την αρχική κατηγορία και νομίζω πως ήταν εντελώς λάθος» είχε πει ο Paul McCartney.
Το τέλος της σχέσης του με το συγκρότημα ήρθε το 1969 μετά από παρέμβαση του μάνατζερ των Βeatles o οποίος ήθελε να βάλει τάξη στην αυτοκρατορία των Beatles και δεν ήθελε τον Magic Alex δίπλα τους.
Μετά τους Beatles, ο Μάρδας βυθίστηκε στην αφάνεια. Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα οι βασική του εμπειρία στα ηλεκτρονικά είχε αποκτηθεί ενώ εργαζόταν ως τεχνικός τηλεοράσεων στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά ο Magic Alex παραμένει πηγή ίντριγκας για πολλούς θαυμαστές του συγκροτήματος: οι ιστορίες που συνοδεύουν το όνομά του είναι άφθoνες και αναμφίβολα υπήρξε σημαίνουσα παρουσία σε μία από τις πιο δημιουργικές αλλά και αμφιλεγόμενες περιόδους στην ιστορία των Beatles, αναφέρει το beatlesbible.com.
Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του στο womenonly.gr και την Αριάννα Δημητροπούλου είχε μιλήσει για την επιστροφή του στην Αθήνα και μια μεγάλη επένδυση που ετοίμαζε:
Aπόσπασμα από τη συνέντευξη:
- Διάβασα κάπου ότι η Μαντόνα και η Σακίρα σας συμβουλεύονται σε επαγγελματικά θέματα
«Αυτό είναι αλήθεια. Είμαι περισσότερα χρόνια σε αυτή τη δουλειά και πιθανότατα είμαι πιο έμπειρος. Εγώ ξεκίνησα το 1962-63, όταν αυτές δεν είχαν γεννηθεί ακόμα, αλλά η ιστορία και η πορεία με τους Beatles έχει κάνει τον κύκλο της και έχει αφήσει έναν καλό απόηχο».
- Θα μας πείτε με δύο λόγια τι ήταν ο Λένον;
«Πιστεύω ότι οποιαδήποτε στιγμή ο Τζον Λένον με άλλους τρεις μουσικούς θα είχε φτιάξει τους Beatles. Ο Ρίνγκο Σταρ, π.χ., ήταν ένας πολύ καλός ντράμερ, αλλά οποιοσδήποτε καλός ντράμερ θα μπορούσε να είναι ο ντράμερ των Beatles. Ο Τζον Λένον ήταν η ψυχή».
- Τι έχετε κρατήσει στην καρδιά σας από τη μακρόχρονη φιλία και συγκατοίκησή σας με τον Τζον Λένον;
«Είχαμε συγκατοικήσει για πολλά χρόνια. Το μοναδικό για μένα ήταν η δίψα του Τζον Λένον για μάθηση. Ξεκίνησε σαν παιδάκι από τις φτωχογειτονιές του Λίβερπουλ. Ήταν μεγάλο ταλέντο, αλλά δεν είχε ούτε ουσιαστική μόρφωση ούτε κοινωνική μόρφωση. Όταν βρεθήκαμε, έλεγε ότι είμαι ο γκουρού του. Και πιστεύω ότι βοήθησα πάρα πολύ στο να μάθει πράγματα. Καθόμασταν όλο το βράδυ και με ρωτούσε πράγματα».
- Όπως;
«Η πρώτη ερώτηση που θυμάμαι σαν τώρα που μου έκανε ήταν αν μπορώ να του εξηγήσω τη διαφορά ανάμεσα στην αστρολογία και την αστρονομία και εγώ χαμογέλασα... Δεν πίστευα ότι κάποιος στην ηλικία μου μπορούσε να με ρωτήσει κάτι τέτοιο...».
- Η πιο ευτυχισμένη στιγμή της συνεργασίας σας με τους Beatles ποια ήταν;
«Ήταν το ταξίδι μας στην Ινδία. Μείναμε περίπου ένα χρόνο κλεισμένοι σε ένα μοναστήρι. Οι Beatles, όπως ξέρετε, δυστυχώς έπαιρναν ναρκωτικά, όπως και όλη αυτή η γενιά της δεκαετίας του '60. Μόνο εγώ δεν έπαιρνα και ήμουν φαινόμενο. Είχα χαρεί πολύ όταν βγήκαμε από το μοναστήρι και ήταν όλοι απεξαρτημένοι από ναρκωτικά και αλκοόλ και πλήρεις ενέργειας, με ροδαλά μάγουλα, έτοιμοι για δουλειά».
- Θυμάστε ένα περιστατικό μαζί τους;
«Μια μέρα πηγαίναμε στο City του Λονδίνου για να επενδύσουμε τα χρήματα των Beatles και είδαμε τους πάντες ντυμένους με μαύρα κοστούμια, καπέλα, ομπρέλες και ο Λένον έφριξε και είπε: Γιατί αυτή η θλίψη; Δεν μπορούν αυτοί που έχουν χρήματα να ντυθούν όπως οι παππούδες μας, με βελούδινα κόκκινα σακάκια και μεταξωτά παντελόνια;. Του είπα ότι έτσι δεν θα ντύνονταν οι σοβαροφανείς, αλλά οι νεότεροι άνθρωποι, οι οποίοι, όμως, δεν είχαν λεφτά για να το κάνουν».
- Και τι έγινε;
«Αποφασίσαμε να το κάνουμε εμείς γι' αυτούς. Ανοίξαμε το μαγαζί Apple στην Carnaby Street, με τέτοιου είδους ρούχα σε χαμηλές τιμές. Μας κόστιζαν 120 λίρες και τα πουλούσαμε για 2 λίρες στους φοιτητές. Έγινε ενδυματολογική επανάσταση. Δεν μας πείραζε, γιατί εκείνη την εποχή πάνω από ένα ορισμένο εισόδημα φορολογούνταν πάρα πολύ και ο Τζον είπε: Γιατί να δίνουμε τα λεφτά στην κυβέρνηση; Να τα κάνει όπλα; Καλύτερα να τα κάνουμε ρούχα για τους φοιτητές που δεν έχουν χρήματα. Ο Τζον ήταν μεγάλος φιλειρηνιστής».
Ο γάμος του με την ηθοποιό Τάνια Τρύπη: