Νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει τα κενά σε αρχαία ελληνικά κείμενα

Νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει τα κενά σε αρχαία ελληνικά κείμενα Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Νέo πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να βοηθήσει τους ιστορικούς να αποκρυπτογραφήσουν κατεστραμμένα αρχαία ελληνικά κείμενα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το πρόγραμμα «Ithaca», (Ιθάκη) είναι σε θέση να ανακατασκευάσει επιγραφές που λείπουν ή έχουν καταστραφεί.

Το νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης (A.I.) θα μπορούσε να βοηθήσει στην κάλυψη κενών στα αρχαία ελληνικά κείμενα και στον προσδιορισμό του πότε και από πού προέρχονται, σύμφωνα με τον Guardian.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Nature, οι προγραμματιστές του Ithaca ανακοίνωσαν ότι το νέο τους A.I. σύστημα μπορεί να ανακατασκευάσει τμήματα επιγραφών που λείπουν ή έχουν καταστραφεί με ακρίβεια 62 έως 72%, ανάλογα με την εισαγωγή δεδομένων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναπτύχθηκε από τη θυγατρική της Alphabet DeepMind. Για να δοκιμάσει το σύστημα, η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερα από 60.000 καλά μελετημένα αρχαία ελληνικά κείμενα, που χρονολογούνται μεταξύ 700 π.Χ. και 500 π.Χ, όπως αναφέρει η Carissa Wong για το New Scientist.

Νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει τα κενά σε αρχαία ελληνικά κείμενα Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay

Η ομάδα απέκρυψε ορισμένα από τα κείμενα, και έτσι οι επιστήμονες μπορούσαν να προσδιορίσουν με πόση ακρίβεια το πρόγραμμα Ithaca μπόρεσε να συμπλήρωσε τα κομμάτια που έλειπαν.


Χωρίς βοήθεια, το πρόγραμμα ήταν σε θέση να επαναφέρει τα κείμενα με ακρίβεια 62% ενώ μπορούσε να προσδιορίσει τη γεωγραφική προέλευση ενός κειμένου σε ποσοστό 71% των περιπτώσεων.

Οι ιστορικοί από την πλευρά τους χωρίς τη βοήθεια του συγκεκριμένου προγράμματος θα μπορούσαν μεν να επαναφέρουν κείμενα, αλλά με ακρίβεια μόλις 25%. Όταν όμως συμπλήρωσαν τα δεδομένα από το πρόγραμμα και πρόσθεσαν και το δικό τους έργο, τότε η ιστορική ακρίβεια αυξήθηκε στο 72%.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το πρόγραμμα Ithaca θα αποδειχθεί ένα ανεκτίμητο εργαλείο για τους ιστορικούς στην ανακατασκευή αρχαίων κειμένων.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης Thea Sommerschield, του Πανεπιστημίου Ca' Foscari της Βενετίας και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, είπε στον Guardian ότι τα περισσότερα από αυτά τα σωζόμενα κείμενα είναι «αποσπασματικά ή δυσανάγνωστα» και μπορεί να έχουν μετακινηθεί από την αρχική τους θέση.

Οι πέτρινες επιγραφές δεν μπορούν να χρονολογηθούν με ραδιενεργό άνθρακα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον προσδιορισμό της ηλικίας τους.

Το πρόγραμμα Ithaca έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη χρονολόγηση επιγραφών που ανακαλύφθηκαν στην Ακρόπολη και η Sommerschield λέει ότι το λογισμικό διαθέτει ακόμη περισσότερες δυνατότητες.

Αν και το πρόγραμμα «εκπαιδεύτηκε» σε ελληνικές επιγραφές, η ευελιξία του λογισμικού θα του επέτρεπε να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε αρχαία μορφής γραφής, από τους Μάγια έως τη σφηνοειδή γραφή.

«Όπως τα μικροσκόπια και τα τηλεσκόπια έχουν επεκτείνει το εύρος των όσων μπορούν να κάνουν σήμερα οι επιστήμονες, το πρόγραμμα Ithaca στοχεύει να αυξήσει και να επεκτείνει με μοναδικό τρόπο τις δυνατότητες της μελέτης μιας από τις πιο σημαντικές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας», λέει στον Guardian ο συν-συγγραφέας της μελέτης Yannis Assael.


Η Eleanor Dickey, από το Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε στο Verge ότι είναι μεν ενθουσιασμένη που θα δοκιμάσει το λογισμικό —το οποίο είναι δωρεάν και διαθέσιμο στο διαδίκτυο— αλλά παραμένει δύσπιστη για το νέο σύστημα, σημειώνοντας ότι «όταν οι άνθρωποι βασίζονται σε αυτό θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι είναι λάθος περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων».

«Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό η χρήση αυτού του εργαλείου από πραγματικά καταρτισμένους ιστορικούς θα οδηγούσε σε βελτίωση των γενικά διαθέσιμων εκδόσεων αλλά θα είναι ενδιαφέρον να μάθουμε», λέει.

Με πληροφορίες του Guardian/Verge/smithsonianmag

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη

Πολιτισμός / Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη: Ένα σημαντικό μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση

Ένα θρησκευτικό, ιστορικό αλλά και αρχιτεκτονικό ορόσημο στους πρόποδες της Δίρφυος, έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση και αντιμετωπίζει πλήθος σοβαρών προβλημάτων.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος πρωταγωνιστής του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος ηθοποιός του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Ο δημοφιλής Τούρκος ηθοποιός Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου δεν θα εμφανιστεί στη θεατρική σκηνή της Αθήνας λόγω κρατικής λογοκρισίας και περιοριστικών όρων
LIFO NEWSROOM
«Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / «Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Ο ηθοποιός θα πρωταγωνιστούσε στα «Σκυλιά» του Ανέστη Αζά αλλά συνελήφθη για «υποκίνηση μίσους» κατά του Ερντογάν και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους
LIFO NEWSROOM
«Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Πολιτισμός / «Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Η μεγάλη ερωτική ιστορία της Μάργκαρετ Μίτσελ ζωντανεύει επί σκηνής με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο - Από 25 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Τη θέση του στο έργο αναλαμβάνει ο ηθοποιός Μιχάλης Πητίδης - Η παράσταση «Τα Σκυλιά», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2024, επιστρέφει από την Παρασκευή 25 Απριλίου για δέκα παραστάσεις στο Θέατρο Κιβωτός
LIFO NEWSROOM
Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα πάντα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα panda από αύριο στους κινηματογράφους

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα της (Μεγάλης) εβδομάδας απαρτίζεται από τρεις ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζει το μεγάλο, πρωτότυπο στοίχημα του Ράιαν Κούγκλερ με τίτλο «Sinners».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πολιτισμός / UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η UNESCO επισημαίνει ότι η ελληνική υπήρξε η πρώτη lingua franca της Μεσογείου κατά την Ελληνιστική περίοδο, γλώσσα των Ευαγγελίων, των πρώτων επιστημονικών εγχειριδίων και των κειμένων που γέννησαν την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

Πολιτισμός / Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

«Δεν γίνεται κάθε φορά να βάζουμε μια ταυτότητα στην Ακρόπολη ανάλογα με το τι θέλουμε» ξεκαθάρισε ο γνωστός σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
LIFO NEWSROOM