Ολοκληρώθηκε το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας με τα βραβεία στα τρία διαγωνιστικά του τμήματα: το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, το Τμήμα Ντοκιμαντέρ και το Τμήμα των Ταινιών Μικρού Μήκους.
ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τους:
- Ναντάβ Λαπίντ, βραβευμένος με Χρυσή Άρκτο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Πρόεδρος
- Λουίζα Αρκουμανέα, κριτικός θεάτρου
- Αρνό Βαλουά, ηθοποιός
- Ντιάνα Ελμπόμ, παραγωγός
- Αλέξις Ζουνκόζα, πρόεδρος του δικτύου Europa Film Festivals.
Τα διεθνή βραβεία Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Ντοκιμαντέρ συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και τα αγαλματίδια είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων Zolotas. Οι κριτικές μας επιτροπές απονέμουν επίσης τα Βραβεία Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών και Σεναρίου, ενώ στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα απονέμεται και το Βραβείο της ΠΕΚΚ και το Βραβείο Κοινού Fischer.
Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας: «Επιστροφή στη Σεούλ» του Ντέιβι Τσου
ε τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Λένε ότι ενώ όλα είναι εύθραυστα και στιγμιαία και θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σε ένα δευτερόλεπτο, οι μητέρες και τα παιδιά είναι για πάντα. Είναι η βάση της ανθρώπινης εμπειρίας, της ανθρώπινης ύπαρξης. Τι θα απογίνουν εκείνοι που δεν έχουν μητέρα; Εκείνοι των οποίων οι μητέρες αρνήθηκαν να γίνουν μητέρες τους; Που αρνήθηκαν να τα μεγαλώσουν ως παιδιά τους και συνεχίζουν να αρνούνται να τα γνωρίσουν; Πώς θα μάθουν να περπατούν και να μιλούν; Πώς θα χορέψουν και πώς θα κάνουν σεξ; Πώς θα αγαπήσουν και θα μισήσουν; Ίσως με αυτή την αγωνιώδη ελευθερία των αιωνίως αδίστακτων, για τους οποίους, όπως λέει και η ίδια η ταινία, «τα πάντα μπορούν να εξαφανιστούν σε μια στιγμή». Το βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας απονέμεται στο «Επιστροφή στη Σεούλ» του Ντέιβι Τσου».
Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών: «1976» της Μανουέλα Μαρτέλι
Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Θέλαμε να επιβραβεύσουμε μια σκηνοθέτιδα που έχει διατυπώσει μια πραγματική κινηματογραφική πρόταση, υπογράφοντας μια όμορφη μελέτη χαρακτήρων και χτίζοντας έναν φιλόδοξο αισθητικό και αφηγηματικό χώρο. Παρασυρμένοι ιδιαίτερα από τις μουσικές επιλογές και τη δημιουργία της ταινίας μέσα σε ένα πολιτικό πλαίσιο που πραγματεύεται έξυπνα το ζήτημα του ολοκληρωτισμού, απονέμουμε το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών στη Mανουέλα Μαρτέλι για την ταινία «1976».
Βραβείο Σεναρίου: JOYLAND, του Σαΐμ Σαντίκ
Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Το πρώτο βραβείο απονέμεται σε ένα δυνατό και συγκινητικό σενάριο βαθιά συντονισμένο με το πνεύμα της εποχής μας. Μέσα από την ιστορία μιας σύγχρονης πακιστανικής οικογένειας, βιώνουμε όλους τους λεπτούς και άλλοτε όχι τόσο λεπτούς τρόπους με τους οποίους οι οικογενειακοί δεσμοί πνίγουν τα μέλη τους παγιδευοντας τα μέσα σε στερετυπικούς ρόλους φύλου και οδηγώντας τα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στον θάνατό τους. Η οικογένεια σκοτώνει την επιθυμία. Δεν υπάρχει διέξοδος. Ή δέχεσαι τις επιταγές της πατριαρχίας ή πεθαίνεις. Σε μια εποχή που τα όρια των φύλων αμφισβητούνται πιο ριζικά από ποτέ, αυτό το σενάριο βυθίζεται στα αγωνιώδη διλήμματα των καθημερινών ανθρώπων που εμποδίζονται συνεχώς και μοιραία να εξερευνήσουν τις αληθινές τους επιθυμίες και να βιώσουν μια ελεύθερη, χαρούμενη και περιπετειώδη ύπαρξη. Το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου απονέμεται στους Σαΐμ Σαντίκ και Μάγκι Μπριγκς για το «Joyland».
Βραβείο Κοινού Fischer: ΤΟ ΜΠΛΕ ΚΑΦΤΑΝΙ, της Μαριάμ Τουζανί
Με τα λόγια της Ανδριανής Αλεξοπούλου, Brand Manager Fischer & International Premium Brands:
«Και πάλι εδώ, στο γνώριμο και μαγευτικό αυτό χώρο του κινηματογράφου, συναντιόμαστε με τη μεγάλη οθόνη που τόσο αγαπάμε να μας ταξιδεύει με οδηγό την τέχνη, τη δημιουργία και την έμπνευση. Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας, μετά από 10 μέρες ξεχωριστών προβολών, -που είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε από κοντά-, ρίχνει αυλαία σήμερα σε αυτό το μαγευτικό χώρο!
Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ): ΤΟ ΜΠΛΕ ΚΑΦΤΑΝΙ, της Μαριάμ Τουζανί
Με τα λόγια της ΠΕΚΚ: «Η ΠΕΚΚ επιλέγει να δώσει το βραβείο σε μια ταινία, στην οποία η σκηνοθέτις, με ριζοσπαστική κριτική διάθεση, αντιμετωπίζει μια σύνθετη πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα και παρουσιάζει εξαιρετικά τους έμφυλους διαχωρισμούς. Έτσι καθιστά για το ευρωπαϊκό κοινό την ταινία της αντίδοτο στον οριενταλισμό. Όλα τα παραπάνω τα επιτυγχάνει μέσα από τη σύγχρονη κινηματογραφική γλώσσα, το μοντάζ, την ευαισθησία του βλέμματος της κάμερας και τις υποβλητικές ερμηνείες».
Stranger Than Fiction - Bραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ
Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους:
- ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΥΛΛΑΚΗΣ, ντοκιμαντερίστας, Πρόεδρος
- ΔΩΡΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, δημοσιογράφος
- ΜΑΡΙΝΑ ΔΑΝΕΖΗ, παραγωγός και σκηνοθέτις
- ΣΑΜΙΡ ΛΙΟΥΜΑ, διευθυντής φωτογραφίας
- ΓΚΑΜΠΡΙΕΛΑ ΜΠΟΥΣΜΑΝ, παραγωγός
Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ - ΟΛΗ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ, της Λόρα Πόιτρας
Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Μαγεμένοι από τη φωνή της αφηγήτριας, βυθιζόμαστε στην προσωπική ζωή μιας από τις πιο πρωτοποριακές φωτογράφους. Για τη συγκλονιστική απεικόνιση της ειλικρίνειας, τιμιότητας και ελπιδοφόρου μάχης ενάντια στον πιο ισχυρό αντίπαλο, καθώς και για την άψογη επεξεργασία ήχου, η Κριτική Επιτροπή απονέμει τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στην ταινία «Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία» της Λόρα Πόιτρας».
Ειδική Μνεία - ΕΝΕΧΥΡΟΔΑΝΕΙΣΤΗΡΙΟ, του Λούκας Κοβάλσκι
Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για το βαθύτατα μαύρο χιούμορ του και το ειλικρινές πορτραίτο καθημερινών ανθρώπων που δείχνει πραγματική ενσυναίσθηση για τους συγκινητικούς χαρακτήρες του, η κριτική επιτροπή απονέμει ειδική μνεία στην ταινία «Ενεχυροδανειστήριο» του Λούκας Κοβάλσκι».
Βραβεία Διαγωνιστικού Τμήματος: «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες»
Η Κριτική Επιτροπή για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους:
- ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ, σκηνοθέτης, Πρόεδρος
- ΑΝΤΙΝΟΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ, ηθοποιός
- ΤΑΜΙΛΑ ΚΟΥΛΙΕΒΑ, ηθοποιός
- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΙΑΠΗ, εκπρόσωπος πωλήσεων Heretic Outreach
- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, κριτικός κινηματογράφου.
ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - 5 P.M. SEASIDE, του Βάλεντιν Στέισκαλ
Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Το βραβείο καλύτερης ταινίας δίνεται σε μια υπέροχη ταινία που αγάπησε όλη η επιτροπή. Μια ταινία με λιτή και απέριττη αφήγηση και ταυτόχρονα εντυπωσιακή και βαθιά σε όλα τα επίπεδα».
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
ΑΡΓΥΡΗ ΑΘΗΝΑ Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής - ΜΑΓΜΑ, της Λίας Τσάλτα
Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής δίνεται σε μια ιδιαίτερη και υποβλητική ταινία που υπηρέτησε περίτεχνα και με καλλιτεχνική ακρίβεια ένα είδος δύσκολο, σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα».
Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας - Θανάσης Τρουμπούκης για την ταινία UNDER THE LAKE
Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Το βραβείο Σκηνοθεσίας απονέμεται σε ένα εντυπωσιακό αφαιρετικό πορτρέτο μιας περιοχής και των ανθρώπων της, που μας υπνώτισε με τις υπέροχες, αξέχαστες εικόνες του».
Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ έκαστο με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Βραβείο Καλύτεορυ Σεναρίου: Θάνος Τοκάκης για την ταινία TOKAKIS Ή WHAT'S MY NAME
Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Το βραβείο σεναρίου το δίνουμε σε ένα θαρραλέο και ριψοκίνδυνο εγχείρημα αυτομυθοπλασίας που δεν αναζητά την αλήθεια του εαυτού αλλά φωτίζει την κατασκευή του».
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 Ευρώ με την υποστήριξη της Σχολής Σεναρίου Ant1.
Υποτροφία Σχολή Σεναρίου ΑΝΤ1: Μελίνα Λουκανίδου για την ταινία ΦΩΤΟΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ
Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Η υποτροφία της Σχολής Σεναρίου ANT1 δίνεται σε μια δημιουργό που αφηγείται την ιστορία της με λιγοστά μέσα αλλά πλούσια εκφραστικότητα ».
H υποτροφία περιλαμβάνει την ελεύθερη παρακολούθηση μαθημάτων - σεμιναρίων - διαλέξεων στη Σχολή, κατά τη διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους.
Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Αντώνης Τσιοτσιόπουλος για την ταινία 5 P.M. SEASIDE, του Βάλεντιν Στέισκαλ
Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για μια ερμηνεία ανεπιτήδευτη, με βάθος, ουσία που έφτιαξε έναν χαρακτήρα με συναίσθημα και απλότητα».
Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Λένα Παπαληγούρα για την ταινία AIRHOSTESS-737, του Θανάση Νεοφώτιστου
Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Σε μια γυναίκα που ο κάθε ρόλος της είναι ένα ξεχωριστό ταξίδι. Θέλουμε να συνεχίσει τα ταξίδια της, όμορφα ταξίδια ερμηνευτικά, πάντοτε πάντα με ωραίες ερμηνείες και με δημιουργικές και ωραίες αναταράξεις».
Onassis Award: PENDULUS, του Δημήτρη Γκότση
Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:«Mια κοινωνικά ανήσυχη ταινία, με ευαίσθητη σκηνοθεσία που ρίχνει φως στα άδυτα μιας κοινότητας που είναι δίπλα μας, αλλά σχεδόν δεν τη γνωρίζουμε. Με τόλμη και θάρρος αποδομεί τα στερεότυπα χωρίς να φωνάζει, και καταφέρνει μέσα σε 18 λεπτά να διευρύνει τη ματιά μας πάνω στον κόσμο που ζούμε».