Μια θλιβερή επέτειος ήταν η σημερινή για το Παρίσι και η Γαλλία. Πριν από δυο χρόνια η Νοτρ Νταμ, ο εμβληματικός ναός του Παρισιού, ένα τοπόσημο πολιτιστικής κληρονομιάς παραδόθηκε στις φλόγες με τα καμπαναριά του να καταστρέφονται ολοσχερώς.
Δυο χρόνια αργότερα οι πολύ δύσκολες εργασίες αποκατάστασης μοιάζουν να έχουν μπει σε σειρά με πελώρια παλιά δέντρα να κόβονται για να αντικαταστήσουν τα ξύλινα δοκάρια του ναού. Ο Εμμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε την Νοτρ Νταμ και ανέβασε στους λογαριασμούς του στα σόσιαλ μίντια ένα μήνυμα εμψύχωσης στους Παριζιάνους και του Γάλλους που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού και του τέταρτου lockdown της χώρας.
«Όπως ο καθένας από εσάς , δεν θα ξεχάσω ποτέ τη νύχτα της φωτιάς της Νοτρ Νταμ. Αυτό ήταν πριν από δύο χρόνια.
Φοβόμασταν τα χειρότερα. Αλλά είδαμε επίσης και τα καλύτερα. Για να σώσουν ένα στολίδι της κληρονομιάς μας, οι πυροσβέστες πήραν όλα τα ρίσκα. Η Παναγία του Παρισιού ήταν στις φλόγες. Την έσωσαν.
Και καθώς τα αποκαϊδια έκαιγαν ακόμα, γυναίκες και άνδρες από όλο τον κόσμο εμφανίστηκαν για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση αυτού του θησαυρού της ανθρωπότητας. Όλη η ορμή της γενναιοδωρίας, της αλληλεγγύης, της αδελφότητας, κινεί σήμερα αυτό το εργοτάξιο, του δίνει όλη τη δύναμη και το νόημά του.
Ήρθαμε στο εργοτάξιο σήμερα το πρωί δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά. Το έργο που έχει γίνει είναι τεράστιο. Ήταν απαραίτητο να εξασφαλιστεί και να αξιολογηθεί. Σκαλωσιές, τεχνικοί πρόσβασης με σχοινιά, χειριστές γερανών κινητοποιούνται σήμερα. Μοναδική τεχνογνωσία από όλη τη Γαλλία συμβάλλει στο κτίριο. Όλα σε ένα δύσκολο πλαίσιο.
Σήμερα το πρωί έστειλα ένα μήνυμα συλλογικής υπερηφάνειας στους χιλιάδες που έχουν ήδη κινητοποιηθεί και συμμετέχουν στην κατασκευή αυτού του μέρους. Ευχαριστούμε τις 35 εταιρείες που κινητοποιήθηκαν από όλη τη Γαλλία. Ευχαριστώ τους μαθητευόμενους και τους αφοσιωμένους συντρόφους, εθελοντές, που ξαναχτίζουν κάθε μέρα τη Νοτρ Νταμ.
Έχουμε ήδη κάνει ένα βήμα. Πολλά απομένουν να γίνουν. Αλλά η Γαλλία ξέρει πώς να ξεπεράσει τις δοκιμασίες. Η Παναγία των Παρισίων θα επανενωθεί με τους πιστούς και τους επισκέπτες της το 2024» έγραψε ο Μακρόν δημοσιεύοντας δέκα φωτογραφίες από τις εργασίες στον λογαριασμό του στο Facebook.