Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Ινδία 370 κλεμμένους θησαυρούς - Η αξία τους ξεπερνά τα 4 εκατ. δολάρια

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Ινδία 370 κλεμμένους θησαυρούς - Η αξία τους ξεπερνά τα 4 εκατ. δολάρια Facebook Twitter
0

Οι ΗΠΑ επέστρεψε 370 κλεμμένους θησαυρούς στην Ινδία στο πλαίσιο της 15ετους έρευνας για δίκτυα διακίνησης αρχαιοτήτων. 

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των επαναπατρισθέντων αντικειμένων, η εκτιμώμενη αξία των οποίων υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια δολάρια, συνδέονται με τον ατιμασμένο Νεοϋορκέζο έμπορο έργων τέχνης Subhash Kapoor, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για αδικήματα λαθρεμπορίου στην Ινδία.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές, ο Kapoor και οι συνεργοί του μετέφεραν λαθραία χιλιάδες έργα που είχαν κλέψει από ναούς, συντρίμμια και αρχαιολογικούς χώρους. Το δίκτυό του, στη συνέχεια, πλαστογράφησε έγγραφα και πούλησε τις αρχαιότητες μέσω της γκαλερί του, Art of the Past.

 

Το 2011, ο Ινδοαμερικανός έμπορος συνελήφθη στη Γερμανία και εκδόθηκε στην Ινδία. Την επόμενη χρονιά, οι ΗΠΑ εξέδωσαν ένταλμα σύλληψής του για διάφορα αδικήματα, μεταξύ των οποίων η διακεκριμένη κλοπή, η συνωμοσία και η εγκληματική κατοχή κλοπιμαίων.

Οι Αρχές κατάφεραν να ανακτήσουν τουλάχιστον 2.500 αρχαιότητες, αξίας 143 εκατομμυρίων, που φαίνεται ότι συνδέονται με τον συλληφθέντα. 

Από τα 307 αντικείμενα που επεστράφησαν στην Ινδία τώρα, τα 235 είχαν κατασχεθεί στο πλαίσιο της έρευνας για τον αρχαιοκάπηλο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μια περίτεχνα σκαλισμένη μαρμάρινη αψίδα, η οποία χρονολογείται από τον 12ο ή 13ο αιώνα και η αξία της εκτιμάται στα 85.000 δολάρια.

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Ινδία 370 κλεμμένους θησαυρούς - Η αξία τους ξεπερνά τα 4 εκατ. δολάρια Facebook Twitter

Η δίκη του Kapoor στην Ινδία ξεκίνησε την περσινή χρονιά, με ίδιο να παραμένει ήδη 10 χρόνια στη φυλακή. Παρότι δηλώνει αθώος και αναμένει τη δικαστική απόφαση, κυβερνήσεις και οργανισμοί έχουν ήδη επαναπατρίσει εκατοντάδες αντικείμενα από την γκαλερί του στις χώρες τους. 

Το 2016, οι ΗΠΑ είχαν επιστρέψει στην Ινδία άλλες 200 αρχαιότητες, μέρος εμπορεύματος που εισήγαγε στη χώρα ο Kapoor και η συνολική του οποίου είχε αξία που ξεπερνούσε τα 100 εκατομμύρια. Επρόκειτο για θρησκευτικές μορφές, μπρούτζινα αγάλματα αλλά και κομμάτια από τερακότα. 

Με πληροφορίες από CNN

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ