Οι πρωταγωνιστές του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» μηνύουν την Paramount για εκμετάλλευση ανηλίκων, για τη γυμνή σκηνή του 1968

Οι πρωταγωνιστές του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» μηνύουν την Paramount για εκμετάλλευση ανηλίκων, για τη γυμνή σκηνή του 1968 Facebook Twitter
0

Η Olivia Hussey και ο Leonard Whiting ήταν μόλις έφηβοι όταν πρωταγωνίστησαν στο φιλμ "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του 1968, σε σκηνοθεσία του Φράνκο Τζεφιρέλι.

Η ταινία σημείωσε επιτυχία και ήταν υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ, αλλά προκάλεσε επίσης διαμάχη για μια γυμνή σκηνή στην κρεβατοκάμαρα με τους ανήλικους, τότε, Whiting και Hussey. Η Hussey ήταν 15 ετών εκείνη την εποχή και ο Whiting 16 ετών. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Τζεφιρέλι τους έδειξε πού θα τοποθετούνταν η κάμερα και τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα φωτογραφιζόταν γυμνοί, ούτε θα κυκλοφορούσε με γυμνά πλάνα η ταινία.

Στα 70 τους πλέον, οι Hussey και Whiting κατέθεσαν αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σάντα Μόνικα την Παρασκευή, κατηγορώντας την Paramount για σεξουαλική εκμετάλλευσή τους και για διανομή γυμνών εικόνων εφήβων παιδιών.

Η αγωγή υποστηρίζει ότι ο Τζεφιρέλι ήταν ανέντιμος και ότι οι Whiting και Hussey κινηματογραφήθηκαν στην πραγματικότητα γυμνοί χωρίς να το γνωρίζουν. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, ο Τζεφιρέλι είχε διαβεβαιώσει τους δύο ηθοποιούς ότι θα φορούσαν ειδικά εσώρουχα στο χρώμα του δέρματος για τη σκηνή της κρεβατοκάμαρας. Αλλά τις τελευταίες ημέρες των γυρισμάτων, ο σκηνοθέτης φέρεται να τους παρακάλεσε να παίξουν γυμνοί με μακιγιάζ, γιατί σε αντίθετη περίπτωση «η ταινία θα ήταν μια αποτυχία». 

«Αυτό που τους είπαν ήταν διαφορετικό από αυτό που συνέβη», δήλωσε ο Tony Marinozzi, μάνατζερ και των δύο ηθοποιών. «Εμπιστεύτηκαν τον Φράνκο. Στα 16 τους, ως ηθοποιοί, πίστεψαν ότι δεν θα πρόδιδε την εμπιστοσύνη τους. Ο Φράνκο ήταν φίλος τους και ειλικρινά, στα 16 τους, τι κάνουν; Δεν υπάρχουν επιλογές. Δεν υπήρχε το #MeToo».

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι Hussey και Whiting υπέστησαν ψυχική οδύνη και συναισθηματική δυσφορία στα 55 χρόνια που μεσολάβησαν από την κυκλοφορία της ταινίας, ενώ έχασαν και ευκαιρίες απασχόλησης. «Παρά τις εκπληκτικές ερμηνείες τους, οι Hussey και Whiting είχαν πολύ περιορισμένη καριέρα ως ηθοποιοί μετά το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα"» σχολιάζει το Variety.

Τώρα ζητούν αποζημίωση που εκτιμάται πως υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια δολάρια. 

«Οι εικόνες γυμνών ανηλίκων είναι παράνομες και δεν θα έπρεπε να εκτίθενται», δήλωσε ο δικηγόρος των ηθοποιών, Solomon Gresen, σε συνέντευξή του. «Αυτά ήταν πολύ μικρά αφελή παιδιά στη δεκαετία του '60 που δεν είχαν καταλάβει τι επρόκειτο να τους συμβεί. Ξαφνικά έγιναν διάσημοι σε ένα επίπεδο που δεν περίμεναν ποτέ και επιπλέον τα δικαιώματά τους παραβιάστηκαν με έναν τρόπο που δεν ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν».

Η αγωγή βασίζεται εν μέρει σε νόμο της Καλιφόρνιας που ανέστειλε προσωρινά την παραγραφή σχετικά με αξιώσεις για ισχυρισμούς και καταγγελίες παλαιότερης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Τα δικαστήρια κατέγραψαν τότε μια εισροή καταγγελιών κατά των προσκόπων της Αμερικής και της Καθολικής Εκκλησίας, μεταξύ άλλων οργανισμών.

Η Paramount δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Σε συνέντευξή της στο Variety το 2018, η Hussey είχε υπερασπιστεί τη γυμνή σκηνή, σύμφωνα με το έντυπο. «Κανείς στην ηλικία μου δεν το είχε ξανακάνει αυτό», είχε πει, προσθέτοντας ότι ο Τζεφιρέλι το είχε σκηνοθετήσει με γούστο. «Ήταν απαραίτητη για την ταινία».

Σε μια άλλη συνέντευξη του 2018 στο Fox News, είχε δηλώσει ότι η σκηνή ήταν «ταμπού» στην Αμερική, αλλά ότι το γυμνό ήταν ήδη συνηθισμένο στις ευρωπαϊκές ταινίες εκείνη την εποχή.
 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καζαντζίδης, Ρασούλοφ και Μουφάσα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Καζαντζίδης, Ρασούλοφ και Μουφάσα από αύριο στους κινηματογράφους

Η στρωτή μουσική βιογραφία του Στέλιου Καζαντζίδη, η ηχηρή πολιτική δήλωση του Ρασούλοφ, το origin story του βασιλιά των λιονταριών Μουφάσα και τρεις ακόμα προτάσεις εγκαινιάζουν την εορταστική σεζόν στους κινηματογράφους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Οι άγριες μέρες μας»: Παγκόσμια πρεμιέρα για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Βασίλη Κεκάτου στην Berlinale

Πολιτισμός / «Οι άγριες μέρες μας»: Παγκόσμια πρεμιέρα στην Berlinale για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Βασίλη Κεκάτου

Στο διαγωνιστικό τμήμα Generation του 75ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα συμμετάσχει το πολυαναμενόμενο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του βραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη.
LIFO NEWSROOM
Αθέατο Μουσείο: «Η μόνη της ζωής του Αφροδίτη» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πολιτισμός / Το θραύσμα ενός ελληνιστικού αγάλματος της Αφροδίτης εκτίθεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αθέατο Μουσείο, η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, συνομιλεί με τη θεά Αφροδίτη. 
LIFO NEWSROOM
Δημήτρης Ήμελλος: Τον αποχαιρετούν στα social - «Τώρα είσαι στην αγκαλιά του Θεού με τον μπαμπά» λέει η αδελφή του

Πολιτισμός / Δημήτρης Ήμελλος: Τον αποχαιρετούν στα social - «Τώρα είσαι στην αγκαλιά του Θεού με τον μπαμπά» λέει η αδελφή του

Από τους πιο ταλαντούχους και πολυδιάστατους καλλιτέχνες της ελληνικής θεατρικής σκηνής, υπηρέτησε την τέχνη του με επιμονή, προσήλωση και συνέπεια
LIFO NEWSROOM
«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Εικαστικά / «Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Τρεις νέες δημιουργίες του Έλληνα εικαστικού μαζί με έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση βρίσκονται πλέον τοποθετημένα στους χώρους του Ωνάσειου Νοσοκομείου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ