Οι θάνατοι πέντε νεαρών γυναικών σε διάστημα τριών μηνών έχουν σοκάρει την βιομηχανία του πορνό. Σε βαθμό που οι πορνοστάρ έφτασαν στο σημείο να απευθύνουν έκκληση για υποστήριξη και σεβασμό.
Πρώτα ήταν η Shyla Stylez, που πέθανε από άγνωστη αιτία στη διάρκεια επίσκεψης στην οικογένειά της τον Νοέμβριο. Μετά τον Δεκέμβριο, αυτοκτόνησε η August Ames. Λίγο αργότερα, τρεις ακόμη ηθοποιοί πορνό -Yurizan Beltran, Olivia Nova και Olivia Lua- πέθαναν με διαφορά μερικών εβδομάδων η μία από την άλλη, είτε λόγω υπερβολικής δόσης ναρκωτικών είτε για ανεξήγητο λόγο.
Κι αυτό που αρχικά ξεκίνησε ως έκκληση για δράση προς υποστήριξη των γυναικών που εργάζονται στη βιομηχανία πορνό και παλεύουν με ψυχολογικά προβλήματα, εθισμό σε ουσίες και διαδικτυακό bullying, έχει γίνει πλέον μια τεράστια κρίση.
«Πρέπει να εξαλείψουμε το στίγμα ως ομάδα, επειδή όλες έχουμε δεχθεί επίθεση. Αυτό που συνέβη σε εκείνα τα κορίτσια θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε από εμάς σε μια στιγμή αδυναμίας», λέει η Tori Black, που έχει ανακηρυχθεί δύο φορές «Female Performer of the Year» στα AVN Awards, τα βραβεία για την βιομηχανία παραγωγής αισθησιακών ταινιών. Μετά από μια παύση επτά ετών για να ασχοληθεί με την οικογένειά της, αποφάσισε να επιστρέψει και όπως λέει εξακολουθεί να δέχεται πολύ αρνητικά σχόλια για τις επιλογές της. «Είμαι μητέρα και πορνοστάρ κι αυτό είναι πολύ περίπλοκο. Θα μπορούσα να ποστάρω την πιο αθώα, εντελώς ντυμένη, καθημερινή φωτογραφία στο Instagram και κάποιος να σχολιάσει, "Δεν ντρέπεσαι καθόλου; Έχεις παιδιά!"», αναφέρει η ίδια.
Παρόλο που το στίγμα γύρω από το πορνό δεν είναι κάτι καινούργιο, οι ηθοποιοί λένε πως τα social media έχουν κάνει τα πράγματα πολύ. χειρότερα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχουν δώσει στις ηθοποιούς πορνό την ευκαιρία να ελέγχουν καλύτερα την καριέρα τους, αλλά ταυτόχρονα τις εκθέτουν πιο εύκολα στο τρολάρισμα, το bullying και τα απάνθρωπα σχόλια. «Επιλέγουμε τη συγκεκριμένη βιομηχανία επειδή το σεξ είναι κάτι που μας συγκινεί και μας παθιάζει, όπως νιώθει ένας μουσικός για τη μουσική», λέει η Tori Black.
Η Odette Delacroix, επίσης πορνοστάρ, πρόσφατα αποκάλυψε πως χρειάστηκε να μειώσει τον χρόνο που περνά στα social media επειδή δεχόταν συνεχώς bullying για το επάγγελμά της. Η ίδια κατηγορεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον θάνατο όλων αυτών των κοριτσιών, λέγοντας πως δέχονταν παρενόχληση στο ίντερνετ. «Δεν υπάρχει ούτε μέρα στην καριέρα μου που να μην έχω δεχθεί κακοποίηση από κάποιον είτε διαδικτυακά είτε κατά πρόσωπο. Από τους θανάτους και μετά, έφτιαξα έναν κανόνα, να περνώ μόνο μία ώρα την ημέρα στα social media. Αρκετό για να εκθέτω τον εαυτό μου αλλά όχι τόσο που να διαβάζω όλα τα αρνητικά σχόλια», λέει η 29χρονη.
Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν επίσης είναι πως λόγω του «τίτλου» τους ως πορνοστάρ δεν μπορούν να βρουν εύκολα επαγγελματική βοήθεια. Θεραπευτές και άλλοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας τις περισσότερες φορές θεωρούν πως το γεγονός ότι εργάζονται στη βιομηχανία πορνό είναι η αιτία των προβλημάτων τους και δεν το αντιμετωπίζουν απλώς ως ένα επάγγελμα. «Σε οποιονδήποτε πεις ξανά και ξανά πως αυτό που κάνει δεν είναι εντάξει, θα ξεκινήσει να το πιστεύει, ακόμη κι αν δεν το θέλει», εξηγεί η Tasha Reign, επικεφαλής της Adult Performer Advocacy Committee.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια