Ψάχνουν βιβλίο στο οποίο ο Ουίλκι Κόλινς ασκούσε έντονη κριτική στον Κάρολο Ντίκενς

Ψάχνουν βιβλίο στο οποίο Ουίλκι Κόλινς ασκούσε έντονη κριτική στον Κάρολο Ντίκενς Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Πολλοί εκτιμούν πως ο Κάρολος Ντίκενς ήταν ο κορυφαίος μυθιστοριογράφος της βικτωριανής εποχής. Όμως, ένας στενός φίλος του δεν δίστασε να του ασκήσει έντονη κριτική. Αλλά μετά τον θάνατο του Ντίκενς. 

Ο Ουίλκι Κόλινς, συγγραφέας του βιβλίου «Η γυναίκα με τα άσπρα» είχε συνεργαστεί με τον Κάρολο Ντίκενς και τους συνέδεε στενή φιλία. Όμως, σημειώσεις του Κόλινς- μετά τον θάνατο του Ντίκενς το 1870- αποκαλύπτουν τι πραγματικά σκεφτόταν για μερικά από τα σημαντικότερα έργα του φίλου του. 

Τώρα, αναζητούν το βιβλίο με όλες αυτές τις σημειώσεις του Ουίλκι Κόλινς για τον Κάρολο Ντίκενς. Το συγκεκριμένο αντίτυπο πωλήθηκε σε δημοπρασία το 1890 και πλέον είναι άγνωστο πού βρίσκεται. 

Οι σημειώσεις του Κόλινς είχαν γίνει γνωστές, μέσω άρθρου που είχε δημοσιευθεί πριν από τη δημοπρασία. Αφορμή για την αναζήτηση του βιβλίου αποτελεί έκθεση για τους δύο συγγραφείς και τη φιλία τους, που θα φιλοξενηθεί στο μουσείο Καρόλου Ντίκενς στο Λονδίνο, από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο. 

Η κριτική του Κόλινς για τον Κάρολο Ντίκενς 

Το 1889, μετά τον θάνατο του Ουίλκι Κόλινς, εντοπίστηκε στη βιβλιοθήκη του ένα αντίτυπο του βιβλίου που είχε γράψει ο Τζον Φόρστερ, με τίτλο «Η ζωή του Καρόλου Ντίκενς». Σε αυτό, υπήρχαν χειρόγραφες σημειώσεις του Κόλινς με σχόλια για έργα του Ντίκενς. Και ήταν αμείλικτος. 

Έτσι, κατά την άποψη του Κόλινς, το «Μπάρναμπι Ρατζ» ήταν «το πιο αδύναμο βιβλίο που έγραψε ποτέ ο Ντίκενς». Για το «Ντόμπι και υιός» έγραφε ότι «κανένας έξυπνος άνθρωπος δεν μπορεί να το έχει διαβάσει δίχως να εκπλήσσεται με τη μοχθηρία του». 

Από την άλλη το «Μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ», που άφησε ημιτελές ο Κάρολος Ντίκενς ήταν «το μελαγχολικό έργο ενός κουρασμένου μυαλού», κατά την άποψη του Κόλινς. Και παρότι το «Όλιβερ Τουίστ» ήταν ένα «υπέροχο» βιβλίο, το πρόβλημα ήταν η «κακή δομή του». 

Στην πρώτη σελίδα του βιβλίου πάνω στο οποίο έγραψε αυτές τις σημειώσεις ο Κόλινς, ο Φόρστερ ανέφερε ότι ο Ντίκενς ήταν ο πιο δημοφιλής μυθιστοριογράφος του αιώνα. «Μετά τον Γουόλτερ Σκοτ», έγραψε ο Κόλινς δίπλα σε αυτή τη φράση. 

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ