Ο Κριστόφ Βαρλικόφσκι, η πιο εμβληματική μορφή του μετακομμουνιστικού θεάτρου στην Πολωνία και ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της Ευρώπης σήμερα, είναι ο αποδέκτης του Χρυσού Λέοντα της Μπιενάλε θεάτρου της Βενετίας για το συνολικό του έργο.
Ο ασημένιος Λέοντας απονεμήθηκε στον/ην Βρετανό/ή Κέι Τέμπεστ, περφόρμερ, μουσικό, ποιητή/τρια, θεατρικό/ή συγγραφέα και ερμηνευτή/τρια.
Ο Διοικητικό Συμβούλιο της Μπιενάλε της Βενετίας ενέκρινε τα βραβεία με την αποδοχή της πρότασης των Stefano Ricci και Gianni Forte, διευθυντών της διοργάνωσης. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του 49ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου.
«Για περισσότερα από είκοσι χρόνια ο Κριστόφ Βαρλικόφσκι - σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής- υπήρξε υπέρμαχος μιας βαθιάς ανανέωσης της ευρωπαϊκής θεατρικής γλώσσας. Χρησιμοποιώντας κινηματογραφικές αναφορές, μια πρωτότυπη χρήση βίντεο και εφεύροντας νέες μορφές ψυχαγωγίας που αποσκοπούν στην αποκατάσταση του δεσμού μεταξύ του έργου και του κοινού, ο Βαρλικόφσκι ενθαρρύνει με το έργο του τον θεατή να διαρρήξει το φόντο της ζωής που παρουσιάζει επί σκηνής και να ανακαλύψει τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτό».
Οι διευθυντές την Μπιενάλε τον αποκαλούν «έναν ελεύθερο καλλιτέχνη» που παρουσιάζει τις θεατρικές του παραγωγές σε μεγάλα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο - από την Ευρώπη έως την Αμερική - και με τις λυρικές του παραγωγές να κάνουν στις πιο σημαντικές όπερες - από το Παρίσι έως το Λονδίνο και το Σάλτσμπουργκ. Ο Βαρλικόσφσκι με μόνιμη θεατρική του στέγη το Nowy Teatr, στο Μοκοτόφ της Βαρσοβίας, μια πολιτιστική νησίδα με παγκόσμιο κύρος και τόπο πνευματικών ανταλλαγών και αισθητικών εμπειριών όπως γράφει το σκεπτικό της βράβευσης, «μας προσφέρει το όραμα μιας κοινωνίας που απειλείται από ριζοσπαστικές αλλαγές και ολοένα και περισσότερο πολιορκείται από μια άρχουσα τάξη φανατικών, τονίζοντας τη βία στις κοινωνικές και οικογενειακές σχέσεις και την επείγουσα ανάγκη να μας δοθεί το συναίσθημα μιας αγνής και απλής επιθυμίας για αγάπη». Ο Βαρλικόφσκι φέρνει τα κλασικά κείμενα στο σήμερα και τα φωτίζει, αναδεικνύοντας τις φωνές των προσώπων μέσα σε αυτά που δεν έχουν διέξοδο, τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους, τους Εβραίους και τα συνδέει με τα κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής μας.
Ο Κριστόφ Βαρλικόφσκι γεννήθηκε στην Πολωνία το 1962. Σε συνεργασία με τη σκηνογράφο Malgorzata Szczęśniak, ο Βαρλικόφσκι δημιουργεί εξαιρετικές θεατρικές εικόνες στις παραστάσεις του. Μέσα από τη σκηνοθετική μεθοδολογία του οδηγεί τους ηθοποιούς να φθάσουν στα βαθύτερά τους δημιουργικά στρώματα. Έχει δημιουργήσει ένα νέο είδος προσέγγισης της σκηνοθεσίας του Σαίξπηρ με το σκηνοθετικό του έργο να περιλαμβάνει επίσης μια ανατρεπτική ερμηνεία της αρχαίας Ελληνικής τραγωδίας, ενώ είναι επίσης γνωστός ως σκηνοθέτης σύγχρονων θεατρικών συγγραφέων. Η παραγωγή του Καθαροί Πια της Σάρα Κέιν, η οποία παρουσιάστηκε το 2002 στο Φεστιβάλ Αβινιόν και στο Φεστιβάλ Θεάτρου Αμερικής στο Μόντρεαλ, διακρίθηκε ευρέως και στάθηκε σταθμός για τη διεθνή παρουσία του Βαρλικόφσκι.
Υπογράφει τις πρώτες του παραστάσεις το 1989, σε ηλικία 27 ετών, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη φιλοσοφία και την ιστορία στην Κρακοβία και στο γαλλικό και ελληνικό θέατρο στη Σορβόννη. Από το 2008 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Νέου Θεάτρου (Nowy Teatr) στη Βαρσοβία, όπου έχει σκηνοθετήσει μέχρι στιγμής τέσσερεις παραστάσεις, βασισμένες σε πολυδιάστατες διασκευές κειμένων: (A)pollonia (2009), The End (2010), African Tales by Shakespeare (2011) και Kabaret warszawski (2013). Αυτή την περίοδο ετοιμάζει μια δραματουργική διασκευή του Εις Αναζήτηση του Χαμένου Καιρού του Μαρσἐλ Προυστ. Στο Νέο Θέατρο ο Βαρλικόφσκι έχει αναπτύξει μια εντελώς δική του θεώρηση για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το θέατρο στην κοινωνία, εμπλέκοντας και το κοινό στη συζήτηση αυτή. Το σύνθημα του θεάτρου του είναι «Δραπετεύοντας από το θέατρο».
Οι θεατρικές παραγωγές του Βαρλικόφσκι παρουσιάστηκαν στα σημαντικότερα φεστιβάλ: Φεστιβάλ Αβινιόν, Festival Prensa de Otoño στη Μαδρίτη, το Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, το Wiener Festwochen, το Next Wave Festival BAM στη Νέα Υόρκη, το Φεστιβάλ Αθηνών, το International Theatre Festival Santiago a Mil στη Χιλή, το International Theatre Festival PoNTI στο Πόρτο, το XXI Seoul Performing Arts Festival στη Νότιο Κορέα, το Festival Bitef στο Βελιγράδι.
Ένα ξεχωριστό πεδίο καλλιτεχνικής δημιουργίας του Κριστόφ Βαρλικόφσκι είναι η όπερα. Ο Βαρλικόφσκι σκηνοθετεί στις σπουδαιότερες σκηνές όπερας της Ευρώπης, όπως τη La Monnaie στις Βρυξέλλες, την Εθνική Όπερα Παρισιού και τη Bayerische Staatsoper στο Μόναχο. Η προσπάθειά του για «επαναθεατρικοποίηση» (retheatralisation) της όπερας τον καθιστά ως έναν από τους πιο επαναστατικούς σκηνοθέτες όπερας. Μεταξύ άλλων έχει σκηνοθετήσει : Ιφιγένεια η Εν Ταύροις, Υπόθεση Μακρόπουλος, Πάρσιφαλ, Γυναίκα χωρίς σκιά, Μήδεια, Λούλου και Ντον Τζιοβάνι.
Όσο για τον/ην Κάι Τέμπεστ, η επιτροπή τον/ην θεωρεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες, πολλά υποσχόμενες φωνές που αναδείχθηκε μέσα από την ποίηση τα τελευταία χρόνια και μπορεί επί σκηνής να διατυπώσει με θάρρος και τόλμη με μια διαυγή ματιά τις αγωνίες, τη μοναξιά, φόβους και τον επισφαλή τρόπο ζωής για τους αφανείς και αόρατους του κοινωνικού ιστού – μιλώντας για την ταυτότητα, την υποκρισία και την περιθωριοποίηση που υφίστανται και σχολιάζοντας τη σημερινή επικρατούσα, καταπιεστική ηθική.
Ο/Η Κάι Τέμπεστ με υποψηφιότητα για τα Brit Awards 2018 και πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις και μια από τους/τις καλύτερες περφόρμερ -ποιητές/τριες της Βρετανικής σκηνής ανακοίνωσε την αλλαγή του ονόματός της τον Αύγουστο του 2020 με δήλωση ότι είναι non binary με τη δήλωση ότι στο παρελθόν προσπάθησε να γίνει «αυτό που νόμιζα ότι ήθελαν οι άλλοι να είμαι έτσι ώστε να μην διακινδυνεύω την απόρριψη».
Το Book of Traps & Lessons είναι η τελευταία από τις θρυλικές αναγνώσεις του/της Τέμπεστ που θα παρουσιαστεί ως πρεμιέρα της στην Ιταλία, στη 49η Μπιενάλε θεάτρου, στις 9 Απριλίου.
Αποδέκτες του Χρυσού Λέοντα έχουν υπάρξει στο παρελθόν η Αριάν Μνουσκίν, ο Τόμας Οστερμάγιερ, ο Λούκα Ρονκόνι, ο Ρομέο Καστελούτσι, ο Κριστόφ Μαρτάλερ, Ο Ντέκλαν Ντόνελαν, ανάμεσα σε άλλους.