Τέλος η συνεργασία της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων του Λονδίνου με την BP μετά από 30 χρόνια

Τέλος η συνεργασία της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων με την BP μετά από 30 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.: Η ζωγράφος και μυθιστοριογράφος Molly Parkin, με έναν πίνακα του καλλιτέχνη Darren Coffield, μέρος της έκθεσης BP Portrait Award 2010/Getty Images
0

Η Εθνική Πινακοθήκη Πορτραίτων στο Λονδίνο και η BP ανακοίνωσαν ότι δεν θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους πέρα ​​από τον Δεκέμβριο του 2022, οπότε και λήγει το συμβόλαιό τους έπειτα από 30 χρόνια.

«Η γκαλερί είναι πολύ ευγνώμων στην BP για τη μακροχρόνια υποστήριξή της στο ομώνυμο ετήσιο βραβείο», δήλωσε ο Nicholas Cullinan, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων.

«Η χρηματοδότησή της BP για το βραβείο (BP portrait award) ενθάρρυνε τη δημιουργικότητα, τη ζωγραφική πορτρέτων για περισσότερα από 30 χρόνια και χάρισε μια πλατφόρμα (έκφρασης) σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, ενώ παρείχε επίσης έμπνευση και απόλαυση στο κοινό σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η BP έχει υπάρξει χορηγός του βραβείου για 30 χρόνια, αλλά η συνεργασία έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων διαμαρτυριών ως μέρος μιας παρατεταμένης και δυναμικής εκστρατείας ενάντια στη συμμετοχή της πετρελαιοβιομηχανίας στις τέχνες.


Συγκεκριμένα, το 2019, πέντε προηγούμενοι νικητές του βραβείου Turner, οι Antony Gormley, Rachel Whiteread, Anish Kapoor, Gillian Wearing και Mark Wallinger, ήταν μεταξύ μιας ομάδας σχεδόν 80 κορυφαίων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων και νικητών του βραβείου πορτρέτου της BP, που καλούσαν σε επιστολή τους τον διευθυντή της Πινακοθήκης να διακόψει τους δεσμούς με την BP.

Όπως ανέφεραν ήταν απαραίτητο να διασφαλιστεί το γεγονός ότι η γκαλερί θα παραμείνει «ένας θεσμός που κοιτάζει το μέλλον και βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Την επόμενη χρονιά, η BP αποσύρθηκε από την κριτική επιτροπή του βραβείου πορτρέτου των 35.000 λιρών. Ήταν η πρώτη φορά από το 1997.

Η Louise Kingham, αντιπρόεδρος της BP, δήλωσε την Τρίτη πως «Είμαστε πολύ περήφανοι για τον ρόλο μας στην υπεράσπιση των βρετανικών τεχνών και της κουλτούρας για περισσότερα από 30 χρόνια, αλλά η BP του σήμερα είναι μια πολύ διαφορετική εταιρεία από όταν ξεκινήσαμε για πρώτη φορά τη συνεργασία μας με την Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων.

»Καθώς μεταβαίνουμε στο να γίνουμε μία εταιρεία με μηδενικό αποτύπωμα ρύπων στο περιβάλλον μέχρι το 2050 και βοηθούμε τον κόσμο να φτάσει εκεί, πρέπει να αναζητήσουμε νέους τρόπους για να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα το ταλέντο, την εμπειρία και τους πόρους μας».

Η ομάδα άσκησης πίεσης Culture Unstained θεωρεί ότι η κίνηση ήταν «καθαρά ψήφος δυσπιστίας στις επιχειρήσεις της BP» από πλευράς της γκαλερί.

Η Jess Worth, συν-επικεφαλής της ομάδας δήλωσε πως «Η εταιρεία πέρασε 30 χρόνια φιλοτεχνώντας την εικόνα της ως υπεύθυνος φιλάνθρωπος, αλλά ξεμένει γρήγορα από μέρη, τα οποία θα μπορούσαν να καθαρίσουν την τοξική της εικόνα. Ακόμη και τώρα συνεχίζει να επενδύει εκατομμύρια για την εύρεση νέων πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα οδηγήσουν τον κόσμο πιο βαθιά στην κλιματική κατάρρευση».

Η εκστρατεία κατά της χορηγίας των τεχνών από εταιρείες ορυκτών καυσίμων συνεχίζει να κλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την κλίμακα και τη σοβαρότητα της περιβαλλοντικής κρίσης.

Το 2019, το Εθνικό Θέατρο και η Royal Shakespeare Company έβαλαν τέλος σε συμφωνίες για χορηγίες με τη Shell και την BP αντίστοιχα, αφού ο Mark Rylance παραιτήθηκε από τη RSC σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη σχέση τους.

Ένα μήνα αργότερα, η Εθνική Πινακοθήκη της Σκοτίας ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τους δεσμούς της με την BP λόγω ανησυχιών για το κλίμα.

Η BP συνεχίζει ωστόσο, ως χορηγός του Βρετανικού Μουσείου, τώρα υπό το τιμόνι του νέου της προέδρου, του George Osborne.

Την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 300 αρχαιολόγοι και ιστορικοί έγραψαν επιστολή στους υπεύθυνους του μουσείου καλώντας τους να εγκαταλείψουν τη συνεργασία με την εταιρεία.

Την ίδια ώρα, ακτιβιστές οργάνωσαν την τελευταία σειρά διαμαρτυριών παρουσιάζοντας ψεύτικα «σχέδια γεώτρησης στο Στόουνχεντζ».

Τη σχέση μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της BP έχουν καταδικάσει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο μουσείο ενώ η συνεργασία αυτή οδήγησε, εν μέρει στην παραίτηση μίας εκ των διαχειριστών του, της μυθιστοριογράφου Ahdaf Soueif.

Η Worth συμπλήρωσε πως «Η πίεση βρίσκεται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο επί του παρόντος αποφασίζει εάν θα ανανεώσει τη δική του συμφωνία χορηγίας με τη BP, για να περάσει στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Με πληροφορίες του Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν έχω έτοιμη λύση αλλά οφείλουμε να συνεργαζόμαστε» λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Πολιτισμός / Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν έχω έτοιμη λύση αλλά οφείλουμε να συνεργαζόμαστε» λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

 «Θα ήθελα να μιλήσουμε περισσότερο για μια εταιρική σχέση παρά να συζητήσουμε για την ιδιοκτησία»: Για το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα μίλησε ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου
LIFO NEWSROOM
Διαμαντένιο κολιέ που συνδέεται με τη Μαρία Αντουανέτα πουλήθηκε σε δημοπρασία για $4,81 εκατ.

Πολιτισμός / Διαμαντένιο κολιέ που συνδέεται με τη Μαρία Αντουανέτα πουλήθηκε σε δημοπρασία για $4,81 εκατ.

Το κόσμημα φέρει ιστορική σημασία, καθώς θεωρείται ότι περιλαμβάνει μερικά από τα αυθεντικά διαμάντια του θρυλικού "κολιέ των διαμαντιών" που βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου τη δεκαετία του 1780
LIFO NEWSROOM
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η σπουδαία επανεκκίνηση της Καμεράτα ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Μουσική / Η συγκινητική επανεκκίνηση της Καμεράτας

Τέσσερα χρόνια, δύο νομοθετικές παρεμβάσεις, τρεις υπουργικές αποφάσεις και μία εκκαθάριση χρειάστηκαν ώστε να μπορέσει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής να κάνει restart και να επανέλθει ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ