Υπουργείο Πολιτισμού: Αποκαθίσταται το τέμενος Ρετζέπ Πασά, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

Υπουργείο Πολιτισμού: Αποκαθίσταται το τέμενος Ρετζέπ Πασά, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου Facebook Twitter
Το τέμενος Ρετζέπ Πασά στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου
0

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, εντάσσεται και η αποκατάσταση του τεμένους Ρετζέπ Πασά.

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του ταφικού μνημείου-μαυσωλείου, καθώς και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του, εκτελούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Το τέμενος Ρετζέπ Πασά, χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο, στην πλατεία Δωριέως, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, θεωρείται από τα σημαντικότερα μνημεία της οθωμανικής αρχιτεκτονικής το νησί. Από τις αναλογίες και τον τρόπο κατασκευής του εικάζεται ότι κτίστηκε από, ιδιαίτερα, πεπειραμένο προσωπικό, που πιθανότατα κλήθηκε από κεντρική περιοχή της αυτοκρατορίας.

Υπουργείο Πολιτισμού: Αποκαθίσταται το τέμενος Ρετζέπ Πασά, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου Facebook Twitter
Το τέμενος Ρετζέπ Πασά στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

Η αποκατάσταση του τεμένους, του νεοκλασικού σχολείου, του αρχοντικού του Χασάν Μπέη, η Περιβόλα είναι κάποια από τα έργα που το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί αυτή την περίοδο στην Μεσαιωνική Πόλη, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 20.000.000 ευρώ, κυρίως, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου αποτελεί ένα από τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα, όχι μόνο της Ρόδου και της Δωδεκανήσου, αλλά της Ελλάδας.

»Αποτελεί ένα οικιστικό σύνολο μοναδικό στην πατρίδα μας, που σώζεται σχεδόν ακέραιο, με τις οχυρώσεις και την πολεοδομική του οργάνωση, δημόσια κτήρια, ναούς και κατοικίες. Σε αυτό τον χώρο, που κηρύχθηκε και συμπεριλήφθηκε στα μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, οφείλουμε να επενδύσουμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια την πόλη και τους κατοίκους της».

Υπουργείο Πολιτισμού: Αποκαθίσταται το τέμενος Ρετζέπ Πασά, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου Facebook Twitter
Το τέμενος Ρετζέπ Πασά στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

Η ιστορία του τεμένους Ρετζέπ Πασά

Το τέμενος Ρετζέπ Πασά χτίστηκε το 1587-78 προς τιμήν του στρατηγού Ρετζέπ Πασά που συμμετείχε στην πολιορκία της Ρόδου, το 1522, από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Το μαυσωλείο, στο οποίο αφορά η μελέτη αποκατάστασης, αποτελεί μέρος του συγκροτήματος του τεμένους και εντάσσεται στο έργο της συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του τεμένους Ρετζέπ Πασά. Η παθολογία που παρουσιάζει το κτήριο οφείλεται στη γήρανση των υλικών, στην έκθεση στις καιρικές συνθήκες, καθώς και στην επαφή με μπάζα και φερτά υλικά όμορου οικοπέδου.

Στις εργασίες αποκατάστασης περιλαμβάνονται η αποκάλυψη, συντήρηση και αισθητική αποκατάσταση του σχεδιαστικού διακόσμου του, η καθαίρεση σαθρών επιχρισμάτων στο εσωτερικό του τρούλου και η κατασκευή νέων μετά την εξυγίανση του υποβάθρου, όπου απαιτείται, η συντήρηση των μαρμάρινων στοιχείων και η αποκατάσταση της αρχικής τους διάταξης. Η ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του συγκροτήματος του τεμένους και του μαυσωλείου. Κατασκευάζονται χώροι υγιεινής, στο τμήμα που βρίσκεται πίσω από το μαυσωλείο και μια αποθήκη.

Επίσης, προβλέπονται εξυγίανση και ανακατασκευή της πέτρινης περίφραξης περιμετρικά του οικοπέδου, όπου αυτός έχει καταπέσει, και τοποθέτηση ξύλινου κιγκλιδώματος, όπως το υφιστάμενο, επίστρωση όλου του αύλειου χώρου με αντιολισθητικό, σταθεροποιημένο φυσικό δάπεδο για την άνετη κίνηση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες και αμαξίδιο αλλά και κατασκευή παρτεριού – καθιστικού σε κεντρικό σημείο της αυλής, στο οποίο προβλέπεται η φύτευση πλατάνου.

Υπουργείο Πολιτισμού: Αποκαθίσταται το τέμενος Ρετζέπ Πασά, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου Facebook Twitter
Τρισδιάστατη απεικόνιση του μνημειακού συγκροτήματος του τεμένους Ρετζέπ Πασά
 
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πρόκειται για τον μπρούτζινο αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σαν αυτόν που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, στο κέντρο της Αθήνας
LIFO NEWSROOM
Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Τελευταία Πνοή» του Κώστα Γαβρά, το φαντασματικό «Presence» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το «Monkey» του Οζ Πέρκινς είναι μερικές από τις επιλογές του προγράμματος αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Ο Μπρέιντι Κόρμπετ αποκάλυψε ότι δεν έβγαλε κανένα κέρδος από τις τελευταίες δύο ταινίες του - «Μόλις σκηνοθέτησα τρεις διαφημίσεις στην Πορτογαλία και είναι η πρώτη φορά που έβγαλα χρήματα εδώ και χρόνια»
LIFO NEWSROOM
Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Πολιτισμός / Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Τον Ιούλιο του 2022 ένα παιδί με όνειρο να γίνει επαγγελματίας χορευτής ballroom τραυματίζεται από βόμβα στην Ουκρανία σε ηλικία επτά ετών και η ιστορία του γίνεται
LIFO NEWSROOM
Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Πολιτισμός / Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Η έκθεση-ορόσημο με τα αξιοσέβαστα στον κόσμο της φωτογραφίας ονόματα των Joel Meyerowitz και Barbara Davidson προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει τη δύναμη της φωτογραφίας στην πιο εντυπωσιακή της μορφή.
LIFO NEWSROOM