Μια αναπάντεχη συνάντηση με έναν καρχαρία είχαν οι λουόμενοι σε παραλία της περιοχής των Χανίων χθες.
Ο μικρός καρχαρίας, πιθανότατα σε αναζήτηση τροφής, εγκλωβίστηκε στα ρηχά νερά της παραλίας και βρέθηκε στη στεριά.
Οι λουόμενοι επιχείρησαν να τον ξαναβάλουν μέσα στο νερό με τη βοήθεια ενός σχοινιού, κάτι που τελικά πέτυχε ένας κολυμβητής.
Το Λιμενικό δήλωσε άγνοια για το συμβάν.
Στο βίντεο φαίνεται πως στην αρχή τουλάχιστον, κάποιοι από τους λουόμενους έχουν χάσει την ψυχραιμία τους.
Στην πραγματικότητα όμως το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν αρκετά σπάνιο, ενώ δεν διέτρεχαν ουσιαστικό κίνδυνο.
«Το συγκεκριμένο είδος, είναι ο γλαυκοκαρχαρίας ή γάλάζιος καρχαρίας και δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο» λέει στο LIFO.gr η Αναστασία Μήλιου από το ινστιτούτο θαλάσσιας προστασίας Αρχιπέλαγος.
Σύμφωνα με την κυρία Μήλιου μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο καρχαρίας από την ανθρώπινη δραστηριότητα όπως η υπεραλίευση, που καταστρέφει τα αποθέματα τροφής για αυτόν, παρά ο άνθρωπος από τον καρχαρία.
«Γενικότερα οι καρχαρίες είναι παρεξηγημένο είδος και σε αυτό έχουν συμβάλλει και οι κινηματογραφικές ταινίες του Χόλιγουντ. Είναι στατιστικά πιο πιθανό να σκοτωθεί κάποιος από ένα διερχόμενο τζετ σκι ή ταχύπλοο παρά από επίθεση καρχαρία» λέει η κ. Μήλιου.
«Τα όποια ατυχήματα καταγράφονται σε χώρες όπου οι καρχαρίες χρησιμοποιούνται ως τουριστική ατραξιόν, με επισκέψεις των τουριστών-δυτών μέσα σε κλουβιά για να δουν τους καρχαρίες από κοντά» λέει η κυρία Μήλιου.
«Εκεί είναι λογικό να συμβεί κάποια στιγμή ένα ατύχημα. Όμως πραγματικά όσον αφορά τις ελληνικές θάλασσες ούτε έχει συμβεί ποτέ κάποιο θανατηφόρο περιστατικό, ούτε είναι τόσο εύκολο να υπάρξει συνάντηση με καρχαρία. Εμείς για τις επιστημονικές καταγραφές μας, αναγκαζόμαστε να πάμε σε πολύ ανοιχτές θάλασσες και σε βάθος 300 μέτρων για να συναντήσουμε κάποιο καρχαριοειδές»
Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν 35 είδη καρχαριοειδών που τρέφονται κυρίως με ψάρια.
Ο πιο συνηθισμένος καρχαρίας στα ελληνικά νερά είναι ο γλαυκοκαρχαρίας ή γαλάζιος καρχαρίας (Prionace glauca), όπως αυτός που βρέθηκε στα Χανιά.
Μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα μήκος, αλλά σπάνια ξεπερνά τα 3 μέτρα και τα 200 κιλά βάρος. Καθώς ακολουθεί κοπάδια ψαριών για να τραφεί, μπορεί να εισέλθει σε κόλπους και να παρατηρηθεί σε ρηχά νερά.
Υπολογίζεται πως 10 με 20 εκατομμύρια καρχαρίες του συγκεκριμένου είδους σκοτώνονται κάθε χρόνο από ψαράδες. Το κρέας τους χρησιμοποιείται τόσο ως τροφή όσο και από τη φαρμακοβιομηχανία.
Από το 1580 ως το 2013 έχουν καταγραφεί μόνο 4 θανατηφόρα περιστατικά από επίθεση από το συγκεκριμένο είδος καρχαρία.