Ναι ή όχι στη θερινή ώρα; Οι ειδικοί μιλούν στο LIFO.gr

Ναι ή όχι στη θερινή ώρα; Οι ειδικοί μιλούν στο LIFO.gr Facebook Twitter
3

Μετά την καλοκαιρινή διαβούλευση και την πανευρωπαϊκή ηλεκτρονική ψηφοφορία με 4,6 εκατομμύρια συμμετοχές, η Κομισιόν πρότεινε και επισήμως την Παρασκευή την κατάργηση της εποχιακής αλλαγής της ώρας.

Μέχρι τον Απρίλιο του 2019, κάθε κράτος - μέλος θα πρέπει να κοινοποιήσει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα αν θα εφαρμόσει μόνιμα τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα, με την Επιτροπή να προωθεί ένα βραχυπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα για τον συντονισμό των ευρωπαϊκών κρατών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτά.

«Αυτό το ιδιαίτερα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα θα επιτρέψει στους πολίτες να αποκομίσουν τα οφέλη χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλτς που επιθυμεί μία μόνιμη λύση.

Στις αρχές τις δεκαετίες του 1970, η Ευρώπη επλήγη από ενεργειακή κρίση και το 1975 υιοθέτησε σταδιακά την αλλαγή της ώρας, για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας.

Από το 1996 και έως σήμερα, όλα τα κράτη-μέλη «σπρώχνουν» μία ώρα μπροστά τα ρολόγια τους, την τελευταία Κυριακή κάθε Μαρτίου, και τα γυρίζουν μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Όμως ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η εξοικονόμηση ενέργειας από την αλλαγή της ώρας είναι πλέον οριακή ενώ αρκετές ιατρικές έρευνες προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Στη δημόσια διαβούλευση, με τη συμμετοχή μικρού ποσοστού των πολιτών (το μέγιστο σημειώθηκε στη Γερμανία όπου ψήφισε μόλις το 3,79% των Γερμανών) το 84% ψήφισε υπέρ της κατάργησης.

Οι Έλληνες φάνηκε να προτιμούν την εποχική αλλαγή της ώρας, σε ποσοστό 56% αλλά αν τελικά η πρόταση εγκριθεί, θα αποχαιρετήσουμε για πάντα το μέτρο.

Τι θα σημαίνει όμως αυτό για τον ανθρώπινο οργανισμό; Είναι προτιμότερη η σταθερή ώρα για την υγεία μας και την πνευματική μας ισορροπία; Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα ενεργειακά και ποια ώρα θα πρέπει να επιλέξει;

Το LIFO.gr μίλησε για το θέμα με τον διευθυντή του Κέντρου Ύπνου στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, Χαράλαμπο Μερμίγκη, ειδικό γιατρό ύπνου και πνευμονολόγο και με τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΜΠ, Καρέλλα Σωτήριο.

«Οι μεταβολές στην ώρα απορρυθμίζουν τους βιολογικούς μας ρυθμούς. Όταν πάμε μια ώρα μπροστά, κάθε Μάρτιο, δεν χάνουμε απλώς μια ώρα ύπνου ένα βράδυ. Ο οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον μία εβδομάδα για να προσαρμοστεί», μας εξηγεί ο κ. Μερμίγκης.

Οποιαδήποτε απότομη αλλαγή στο κιρκαδιανό «εσωτερικό» μας ρολόι συνοδεύεται από μία σειρά κινδύνων, όπως προκύπτει άλλωστε και από τα ιατρικά στατιστικά δεδομένα των πρώτων ημερών μετά από κάθε αλλαγή ώρας.

Τα πρώτα 24ωρα παρατηρείται συχνά αλλαγή στην προσοχή, στη διάθεση και στη συμπεριφορά με αποτέλεσμα να είναι στατιστικά μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τροχαία ατυχήματα και λάθη στη δουλειά. 


Αυξημένη είναι και η πιθανότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακών επεισοδίων, με τις γυναίκες να κινδυνεύουν λίγο περισσότερο από τους άνδρες. 

«Πιο πολύ επηρεάζονται εκείνοι που κοιμούνται σχετικά λιγότερο - 5 με 6 ώρες», μας λέει ο διευθυντής του Κέντρου Ύπνου, που εκτιμά το ποσοστό των "short sleepers" στο 4% του γενικού πληθυσμού. 

«Τα δεδομένα είναι διαφορετικά για κάθε χώρα. Οι βορειότερες χώρες επηρεάζονται περισσότερο ενώ όσο πλησιάζουμε στον ισημερινό, η μεταβολή είναι λιγότερο αισθητή (...) Μία μελέτη στην Ελλάδα διαφέρει πολύ από τα αντίστοιχα αποτελέσματα στη Σουηδία», προσθέτει ο κ. Μιρμίγκης που τάσσεται υπέρ μιας σταθερής ώρας, όλον τον χρόνο, ανεξαρτήτως του αν αυτή θα είναι η χειμερινή ή η θερινή. 

«Καλό θα ήταν να διεξαχθούν επιπλέον έρευνες», μας λέει ο ίδιος. 

  

Ποια ώρα είναι ενεργειακά προτιμότερη;

 

«Η θερινή ώρα που εξοικονομεί ενέργεια από την απογευματινή κατανάλωση ρεύματος» είναι προτιμότερη, καθώς τα απογεύματα καταναλώνουμε πολύ περισσότερο ρεύμα από ό,τι τα πρωινά», μας εξηγεί ο Μηχανολόγος Μηχανικός και αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ, Σωτήρης Καρέλλας.

Σε αντίθεση με τις πολύ πρωινές ώρες, τα απογεύματα πολλές επιχειρήσεις και καταστήματα ανοικτά.

Αν λοιπόν η Ελλάδα προτιμήσει τη χειμερινή ώρα, θα νυχτώνει νωρίτερα και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άντληση ενέργειας τόσο από τις σχετικά φτηνές λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας όσο και από τις ακριβότερες μονάδες φυσικού αερίου, όπου η τιμή της κιλοβατώρας είναι υψηλότερη. 

Ο κ. Καρέλλας τάσσεται υπέρ της εποχιακής αλλαγής της ώρας αλλά όπως υπογραμμίζει όλα αυτά παραμένουν για την ώρα σε επίπεδο διαβούλευσης και είναι απαραίτητη μία πιο ολοκληρωμένη μελέτη πριν την οποιαδήποτε απόφαση.

Αν επικυρωθεί η πρόταση της Κομισιόν, η τελευταία μετάβαση στη θερινή ώρα θα γίνει την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 και όσα κράτη μέλη προτιμήσουν τελικά τη χειμερινή ώρα, θα κάνουν την τελευταία τους «χρονοεπιστροφή» την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019.

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM