H Τουρκία στέλνει δύο πλοία εντός της κυπριακής ΑΟΖ

H Τουρκία στέλνει δύο πλοία εντός της κυπριακής ΑΟΖ Facebook Twitter
0

Νέες κινήσεις από τουρκικής πλευράς προκειμένη να καταδείξει πως δεν αναγνωρίζει την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Η Άγκυρα στέλνει στην περιοχή το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros και το πλοίο γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής).

Συγκεκριμένα, η Αγκυρα στέλνει το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός, νότια της Λεμεσού, σε περιοχές που καλύπτουν τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και σε περιοχή όπου ήδη πραγματοποιούνται έρευνες για λογαριασμό της Λευκωσίας. Με τη Navtex 549/19 η Τουρκία ενημερώνει για τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών στην περιοχή (από το Μπαρμπαρός και τα συνοδευτικά σκάφη TANUX-1 και Apollo Moon) μέχρι και την 31η Ιουλίου του 2019.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση αυτή η Αγκυρα εξέδωσε άλλη μια Navtex, που αφορά γεωτρήσεις του πλωτού γεωτρύπανου «Fatih» (Πορθητής) -που θα συνοδεύεται από τρία πλοία υποστήριξης- στο θαλάσσιο χώρο 80 χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου. Η περιοχή που δεσμεύτηκε περιλαμβάνει και τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ. Το σημείο στο οποίο θα γίνουν οι γεωτρήσεις θεωρείται ξεκάθαρη αμφισβήτηση της Τουρκίας για την κοινή θέση Αθήνας και Λευκωσίας ότι ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ εφάπτονται. Οι γεωτρήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες και προγραμματίζεται να διαρκέσουν ως τις 3 Σεπτεμβρίου.

Επίσης η Άγκυρα αντέδρασε στην πρόσκληση του ΝΑΤΟ προς την Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετάσχει στην τελετή παράδοσης του διοικητή του αρχηγείου Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Αγκυρα εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση και αποφάσισε να μη συμμετάσχουν εκπρόσωποί της στην τελετή.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση, καταδίκασε την πρόσκληση και τη χαρακτήρισε «απερίσκεπτη πράξη». Σύμφωνα με την Τουρκία, η Λευκωσία «δεν έχει θέση σε μια τέτοια τελετή, αφού δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ». Η Αγκυρα εμφανίζεται ενοχλημένη, καθώς θεωρεί πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να άρουν το εμπάργκο όπλων προς τη Λευκωσία, αλλά και διαπιστώνει ενδεχόμενη αναβάθμιση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ