Την παραίτηση της προϊσταμένης της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και του προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών ζήτησε το υπουργείο Πολιτισμού, στον απόηχο των αντιδράσεων για το χαλασμένο αναβατόριο στην Ακρόπολη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά και το μείζον θέμα του αναβατορίου ΑΜΕΑ της Ακρόπολης ενημερώνει ότι έχει ζητηθεί η παραίτηση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και του προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών. H λειτουργία του αναβατορίου ΑΜΕΑ απασχόλησε την πολιτική ηγεσία σε απόλυτη προτεραιότητα επί αρκετούς μήνες, τόσο για την αποκατάσταση της λειτουργίας του όσο και για την άμεση υλοποίηση νέας μόνιμης λύσης, ζητώντας παράλληλα τη βελτίωση συνολικά της λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης».
«Ωστόσο, η ανταπόκριση στο συγκεκριμένο περιστατικό οδήγησε στο να ζητηθούν οι παραιτήσεις λόγω ολιγωριών και σειράς λανθασμένων χειρισμών για τη διαχείριση του κορυφαίου μνημείου της χώρας που αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα όλης της ανθρωπότητας», καταλήγει η ανακοίνωση που ζητά την παραίτηση της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων της Πόλης Αθηνών, Ελένης Μπάνου και του προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών, Σπύρου Προύσαλη.
Η καταγγελία για τον ΑμεΑ μαθητή που εξόργισε
Χθες έγινε ευρέως γνωστό ότι ο 12χρονος μαθητής Ερμής Λεμπερίδης που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, δεν μπόρεσε να ανέβει στην Ακρόπολη καθώς το ειδικό ασανσέρ για τα ΑμεΑ δεν λειτουργεί λόγω βλάβης. Έτσι ο πατέρας του μαζί με άλλους γονείς σήκωσαν τον μαθητή στα χέρια τους. Η μητέρα του παιδιού ανέφερε δε πως ο μικρός έβαλε τα κλάματα όταν συνειδητοποίησε πως δεν μπορούσε να ανέβει στην Ακρόπολη και πως ο πατέρας του τον πήρε στην πλάτη ως ένα σημείο ενώ μετά οι άλλοι γονείς βοήθησαν ως τη μεταφορά του σηκώνοντας το αμαξίδιο στα χέρια.
Η καταγγελία έγινε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Νέας Ραιδεστού μετά την θλιβερή εμπειρία που είχαν οι μαθητές και οι συνοδοί τους κατά την τριήμερη εκδρομή του σχολείου στην Αθήνα και κατά την καθιερωμένη επίσκεψη στην Ακρόπολη στις 30 Μαρτίου. Στη σχετική επιστολή αναφέρεται ότι το ειδικό ασανσέρ είχε εγκαινιαστεί την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, φτάνοντας να εξυπηρετεί μέχρι και 20 άτομα ημερησίως, ωστόσο από τον Σεπτέμβριο του 2018 είναι ανενεργό, αποκλείοντας την πρόσβαση σε ΑμεΑ.
Στην επιστολή αναφέρθηκε ακόμα ότι ένα γαλλικό σχολείο που επισκέφθηκε την Ακρόπολη την ίδια μέρα, αναγκάστηκε να μεταφέρει μια μαθήτρια με αναπηρία με τον ίδιο τρόπο.
σχόλια