Ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο

Ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο Facebook Twitter
Τι αποκαλύπτουν μελέτες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας υδρογονανθράκων
1

Την ύπαρξη ενδεχόμενων αξιόλογων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή νοτίως της Κρήτης αποκαλύπτουν μελέτες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής που επικαλείται την ανακοίνωση της ΕΔΕΥ, η μελέτη που έγινε για πρώτη φορά στην ανεξερεύνητη περιοχή νοτίως της Κρήτης έχει αναδείξει «νέες δομές οι οποίες ομοιάζουν με τα δύο γνωστά γεωλογικά μοντέλα της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή τύπου Λεβιάθαν και τύπου Zoρ» - τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στις ΑΟΖ Ισραήλ και Αιγύπτου αντίστοιχα και άλλαξαν τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η περιοχή στην οποία αναφέρεται η μελέτη της ΕΔΕΥ γειτνιάζει τουλάχιστον με τις περιοχές που καλύπτει η άκυρη συμφωνία Αγκυρας - Τρίπολης. Η ανάλυση των σεισμικών δεδομένων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε προσφάτως στέλεχος των ΕΛΠΕ σε κλειστή συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες, δείχνει κοίτασμα 280 δισ. κ.μ. αερίου, το οποίο εάν επιβεβαιωθεί θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς για 70 χρόνια, δεδομένου ότι η Ελλάδα καταναλώνει ετησίως περί τα 4 δισ. κ.μ. αερίου.

Στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, η ΕΔΕΥ έχει εντοπίσει, με βάση γεωφυσικές-γεωλογικές μελέτες, περισσότερους από 30 στόχους με ποσότητες φυσικού αερίου που κυμαίνονται μεταξύ 70 και 90 τρισ. κυβ. ποδών (2-2,55 τρισ. Μ3). Αντίστοιχα, τα εκτιμώμενα αποθέματα αργού από τις θαλάσσιες παραχωρήσεις του Ιονίου και τις χερσαίες παραχωρήσεις της Δυτικής Ελλάδας εκτιμώνται σε 2 δισ. βαρέλια.

Ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο Facebook Twitter
Πηγή: Καθημερινή

Δυσαρέσκεια

Η τεχνική μελέτη της ΕΔΕΥ για την περιοχή νοτίως της Κρήτης όπως και η αντίστοιχη για την περιοχή του Ιονίου είναι διαθέσιμες στις εταιρείες που είχαν αγοράσει σεισμικά δεδομένα στον πρώτο γύρο παραχωρήσεων το 2012, δηλαδή τις ελληνικές ΕΛΠΕ και Energean και τις πολυεθνικές Total, ExxonMobil και Repsol.

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεχνικών μελετών της ΕΔΕΥ έγινε ερήμην του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προκάλεσε τη δυσαρέσκειά του. «Είναι τεχνικές πληροφορίες που το υπουργείο δεν θέλει να σχολιάσει», τόνιζαν χθες κύκλοι του ΥΠΕΝ φανερά ενοχλημένοι από τη στάση της υπό παραίτηση διοίκησης του κ. Γιάννη Μπασιά.

Η ΕΔΕΥ με την ανακοίνωσή της παροτρύνει εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες παραχωρήσεις. «Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω προώθηση των περιοχών ενδιαφέροντος οι οποίες δεν είχαν ακόμη διατεθεί και καλύπτουν όπως προαναφέρθηκε τις περιοχές Ιονίου και της Κρήτης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια